Wie is de beste vuistbijlmaker en wie krijgt de Bronzen Mammoet? Het wordt duidelijk op het OERfestival in Diever

Er is van alles te beleven op het OERfestival. Aangeleverde foto

Het OERmuseum bestaat dit jaar vijftien jaar. Dat wordt gevierd met een reeks van activiteiten. Een daarvan is het OERfestival op zaterdag 24 juli op de Brink van Diever.

Er wordt een OERmarkt gehouden, waarop een reeks organisaties op het terrein van erfgoed, geschiedenis en landschapsontwikkeling informatie en activiteiten organiseren. Het Hunebedcentrum, Het Drentse Landschap, Geopark de Hondsrug, IJstijdenmuseum, maar ook een historische steenbakkerij, geologische vereniging en de steenuilenwerkgroep werken hieraan mee. Ook kun je bijzondere vondsten laten onderzoeken door deskundigen van de Drents Prehistorische Vereniging.

Kampioenschap Vuistbijl maken

Een ander onderdeel is het nationale Kampioenschap ‘vuistbijl maken’. Iedereen mag meedoen van 10.00 tot 12.00 uur. Wie maakt de mooiste vuistbijl uit vuursteen? Rond 12.00 uur wordt de winnaar van het NK bekendgemaakt en reikt burgemeester Rikus Jager de wisselprijs (een moderne bijl) uit.

Ook wordt bekendgemaakt wie de ‘Bronzen Mammoet’krijgt, een trofee voor de beste amateur-archeoloog in de regio. Ook deze trofee met oorkonde wordt uitgereikt door Rikus Jager. Met de Bronzen Mammoet wil het OERmuseum het belang van de inspanningen door amateurs en vrijwilligers voor de regionale archeologie onderstrepen. Een onafhankelijke jury beslist aan wie de Bronzen Mammoet wordt toegekend. De jury bestaat uit de volgende personen: Wijnand van der Sanden (oud-provinciaal archeoloog en oud-conservator archeologie bij het Drents Museum), Vincent van Vilsteren (oud-conservator archeologie Drents Museum) en Harry Wolters (directeur Hunebedcentrum).

Ook voor kinderen is er van alles te beleven, met onder andere ’s middags een aantal leuke workshops.

Het OERmuseum zelf is de hele dag gratis toegankelijk. Via een reis door de tijd ontdek je de boeiende geschiedenis van de regio Zuidwest-Drenthe vanaf de laatste ijstijd. Meer informatie is te vinden op www.oermuseum.nl .

Het OERfestival is tussen 10.00 en 17.00 uur. De beide prijsuitreikingen zijn gepland rond 12.00 uur.

Nieuws

menu