Het Christelijk Mannenkoor Staphorst zingt woensdagavond, tijdens het Oranjeconcert, de vier coupletten van het Staphorster volkslied. Maar wie maakte dit mooie lied?

Christelijk Mannenkoor Staphorst. Foto: JACO HOEVE FOTOGRAFIE

Waar de lange klinkerdiek loopt van west tot oost, boerenhuizen woning biên ouders met hun kroost, waar de landman nijver werkt, ‘t loeien wordt gehoord: Daar heeft mijn wieg gestaan, Staphorst, dierbaar oord! Daar heeft mijn wieg gestaan, Staphorst, dierbaar oord!

Dit is het eerste couplet van het Staphorster volkslied dat het Christelijk Mannenkoor Staphorst woensdagavond in zijn geheel ten gehore brengt tijdens het Oranjeconcert in kerk De Levensbron in Rouveen. Rouveen heeft ook een volkslied, de maker en herkomst zijn bekend, maar van de vier coupletten van het Staphorster volkslied is het bij het koor niet bekend wie het maakte. Ook Staphorstkenner Dirk Kok, lang beheerder van de Museumboerderij, tast in het duister.

Sprankelend programma

Tweemaal moest het Oranjeconcert van het Christelijk Mannenkoor Staphorst worden geannuleerd vanwege de coronapandemie. Maar woensdagavond is het zover. Er staat volgens de honderd koorleden een inhoudsvol en sprankelend programma te wachten. Boeiend voor jong en oud(er): psalmen, geestelijke liederen en een vrolijk assortiment vaderlands repertoire.

Zoals gebruikelijk is er ook nu weer volop gelegenheid om mee te zingen. Een van de verrassende vocale hoogtepunten zal ongetwijfeld zijn: het Staphorster volkslied, gearrangeerd door Johan Bredewout. Van hem is ook de bewerking van Psalm 124, dat het mannenkoor zingt met het oog op bevrijdingsdag.

Medewerking wordt verleend door de trompettisten Maurice van Dijk en Laura Krale. Jorrit Woudt bespeelt de vleugel en Harm Hoeve zit achter het orgel. Deze musici zorgen ook voor enkele instrumentale hoogstandjes.

Het Oranjeconcert vindt plaats in De Levensbron. Er is geen livestream. De kerk is open om 19.00 uur en een half uur later zetten de mannen in met Heer, wijs mij Uw weg ook in een bewerking van dirigent, Johan Bredewout.

Nieuws

menu