ChristenUnie: 'Wij kunnen ons de gemeente Staphorst zonder landbouw niet voorstellen'

„Wij kunnen ons geen gemeente Staphorst zonder landbouw voorstellen”. Dat zei ChristenUnie-raadslid Alberto Schra gisteravond tijdens de raadsvergadering van landbouwgemeente Staphorst.

 Staphorster boeren verzamelen zich bij De Lichtmis voor een tocht naar Zwolle.

Staphorster boeren verzamelen zich bij De Lichtmis voor een tocht naar Zwolle. Streekredactie

Hij riep zijn collega’s in de gemeenteraad van Staphorst op schriftelijke vragen te stellen aan de regering, want het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat een paar dagen geleden uitkwam, geeft aan dat landbouw eigenlijk niet meer kan als de stikstofregels strenger worden en daar lijkt het op.

Een groot deel van de landbouw in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel moet verdwijnen als Nederland wil voldoen aan aangescherpte stikstofregels. Dat voorziet het Planbureau voor de Leefomgeving. In Staphorst verdient nog altijd 11,9 procent zijn of haar brood in de landbouw. In Nederland is dit 2,6 procent. Overigens werkte in 1980 nog 40 procent van de Staphorster beroepsbevolking in de agrarische sector. Staphorst is nog altijd een echte landbouwgemeente. Het grootste deel van de beroepsbevolking (34 procent) werkt in de industriële sector, in Nederland is dat 16 procent.

Sleutelgebied

Schra: „Blijft er nog ruimte voor boer in Noordwest-Overijssel en specifiek Staphorster Veld? Laten we eerst aan de slag gaan met de huidige regelgeving in plaats van dingen roepen en schrijven die oplossingen niet dichterbij brengen.”

Het gebied Oldematen en Veerslootslanden wordt in het rapport als sleutelgebied genoemd met een grote stikstofreductie-opgave, maar ook verdroging, waterkwaliteit en bodemdaling zijn problemen.

„Wij zien Staphorst ook niet zonder landbouw”, aldus wethouder Lucas Mulder. Hij toonde zich onaangenaam verrast en overvallen door de geluiden uit Den Haag. Staphorst is volgens hem drukdoende met de Gebiedsgerichte Aanpak Overijssel, waarin Staphorst en ook de boeren meepraten in de zogeheten commissie Staphorsterveld. „Er is echt commitment om er samen wat van te maken. De vraag is nu welke opgave hebben wij het over?