Twee Andreaskerken in Steenwijkerwold, twee Clemenskerken in Steenwijk en twee Stephanuskerken in Hasselt. Hoe zit dat met die dubbeling van de godshuizen?

De katholieke Andreaskerk in Steenwijkerwold viert volgend jaar zijn 110de verjaardag. Het zou een feestje met een bijsmaak kunnen zijn. De ‘echte’ Andreaskerk uit 1400 die op een steenworp afstand staat, is namelijk ‘ingepikt’ door de protestanten. Van bitterheid is na 429 jaar geen sprake meer. „We hoeven onze kerk niet terug.”

Deze Andreaskerk uit 1400 in Steenwijkerwold is de 'echte' Andreaskerk.

Deze Andreaskerk uit 1400 in Steenwijkerwold is de 'echte' Andreaskerk. Foto: Martijn Bijzitter

Er zijn dus twee godshuizen met dezelfde naam in het dorp, vernoemd naar Andreas, de apostel van Jezus, gekruisigd aan -jawel- het Andreaskruis, zo gaat het verhaal. Overigens zijn niet alleen hier bedehuizen met dezelfde naam, maar ook in Steenwijk is dat zo, waar twee Clemenskerken zijn. Ze dragen de naam van de derde paus na Petrus. Met die heilige Clemens liep het slecht af. In Hasselt zijn twee godshuizen die de naam dragen van Stephanus, de eerste martelaar die terwijl hij gestenigd werd, Jezus aan de rechterhand van God zag zitten. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Overal staan kerken met dezelfde naam. Hoe zit dat?

Eerste protestantse eredienst in de kerk in 1592