Wonen op Park Nieuwlande in Wapse? Dat mag nu legaal. Recreatiepark is eerste in Westerveld dat een woonbestemming krijgt

Van links naar rechts: wethouder Jacob Boonstra, Ron Oostveen en Henk Dingerdis van de VvE Nieuwlande ondertekenen de
anterieure overeenkomst.

Van links naar rechts: wethouder Jacob Boonstra, Ron Oostveen en Henk Dingerdis van de VvE Nieuwlande ondertekenen de anterieure overeenkomst. Foto: gemeente Westerveld

Permanente bewoning op park Nieuwlande in Wapse is vanaf nu toegestaan. De gemeenteraad van Westerveld heeft dinsdag 18 april groen licht gegeven voor de wijziging van recreatiebestemming naar woonbestemming.

Park Nieuwlande is het eerste recreatiepark in Westerveld dat transformeert van recreatiebestemming naar woonbestemming. Wethouder Jacob Boonstra: ‘Dit park is een mooi voorbeeld waar in samenspraak met de eigenaren transformatie van recreëren naar wonen mogelijk is geworden vanuit het project Vitale Vakantieparken.’

Park Nieuwlande heeft geen meerwaarde voor de recreatieve sector en uit een in 2020 uitgevoerde QuickScan is gebleken dat transformatie van het recreatiepark naar wonen kansrijk is. Na een productief transformatieproces heeft de gemeenteraad nu groen licht gegeven. De eigenaren van recreatiepark Nieuwlande Wapse hadden de gemeente benaderd om vanuit het project Vitale Vakantieparken te onderzoeken of transformatie mogelijk was. In goed overleg met VvE is hier tot een gezamenlijk besluit gekomen.

Om de gemaakte afspraken vast te leggen is op 4 april een anterieure overeenkomst gesloten tussen de gemeente Westerveld, namens wethouder Jacob Boonstra en namens Ron Oostveen en Henk Dingerdis van de VvE Nieuwlande.

Eerder in het proces was al afgesproken dat de bewoners een zogeheten vereveningsbijdrage moesten betalen. Dit geld komt ten goede aan recreatieve voorzieningen in de gemeente.

Vitale Vakantieparken

Gemeente Westerveld staat bekend om haar natuur en toeristische karakter. Met het project Vitale Vakantieparken werkt de gemeente aan het versterken van de toeristische meerwaarde in de regio en aan de kwaliteit van vakantieparken. Dit gebeurt vanuit drie pijlers: vitaliseren, uitblinken en transformeren.

www.vitalevakantieparkendrenthe.nl