Woningbouwplan Poeleweg in IJhorst kan beter, aanwonenden vrezen overlast

IJhorst - Mooi, maar het kan nog beter. Dat vinden de aanwonenden van de nieuwe woonwijk die in ontwikkeling is aan de Poeleweg in IJhorst. Ze vrezen voor hun woongenot als de plannen ongewijzigd doorgaan.

Mooi, maar het kan beter.

Mooi, maar het kan beter. B+O-architecten Meppel

Aan de Poeleweg worden maximaal 39 nieuwe woningen gebouwd. Er komen negen vrijstaande huizen aan de buitenzijde en in het midden van de wijk komt een mix van maximaal achttien vrijstaande- en/of twee-onder-één-kapwoningen. Aan de oostzijde zijn twaalf rijtjeswoningen gepland.

De gemeente Staphorst en een particuliere grondbezitter tekenden een samenwerkingsovereenkomst.

‘Woonplezier behouden’

Aanwonenden die veelal in de aanpalende Ywehof wonen, willen dat richting hun wijk minder woningen worden gebouwd, althans dat de ruimte tussen de huizen groter wordt, zoals dit ook aan de kant van de Poeleweg wordt ingevuld. „Daardoor blijft meer van ons woonplezier behouden, doordat we dan minder buren en dus minder geluid hebben en meer zicht en licht zullen behouden”, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. Ze hopen ook op minimale straatverlichting in de nieuwe wijk.

De bewoners vinden een aantal nieuwe woningen te hoog. Voor de Ywehof geldt een maximale goothoogte van 3,5 meter en een nokhoogte van 8 meter. Het nieuwe plan stelt een goothoogte van 6 meter en nokhoogte van 11 meter voor. Dit past volgens de buren niet in het landschap, maar ook vrezen ze voor hun uitzicht, licht en privacy.

Vrees voor geluidsoverlast

Aangezien de nieuwe wijk 'van het gas af is' komen er warmtepompen. De buren vrezen voor geluidsoverlast.

De 'Ywehoffers' willen ook niet dat er sociale huurwoningen worden gepland die tegen hun vrije kavels aanliggen. Ze zijn bang voor geluidsoverlast.