Ze zijn samen én veilig. Alexandr (72) en Nadia (68) uit Oekraïne wonen sinds twee dagen in Oldemarkt

Het is een hard gelag, maar ze zijn samen én veilig en dat is het belangrijkste. Alexandr (72) en Nadia (68) Danilov uit Bila Tserkva in Oekraïne wonen sinds twee dagen in De Landerijen in Oldemarkt. „We vertrouwen erop dat God ons hier doorheen sleept. We hebben Tsjernobyl ook overleefd.”

Alexandr en Nadia Danilov praten via tolk Elvijs Rautins. Links achter zit Jan Smit.

Alexandr en Nadia Danilov praten via tolk Elvijs Rautins. Links achter zit Jan Smit. Foto: Wilbert Bijzitter

Het echtpaar Danilov vluchtte pas op 26 maart weg uit hun stadje dat zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Kiev ligt. „Eerst dachten we dat het niet zo’n vaart zou lopen met de oorlog en toen het begonnen was, konden we het niet geloven en meenden we dat het snel afgelopen zou zijn. Niets bleek minder waar. Toen de gevechten wel heel dichtbij kwamen en we de raketten zagen vliegen en de schade zagen, besloten we te vluchten. Het kon niet anders. De schade is overal enorm. Nu denken we dat dit nog heel lang gaat duren. Poetin is z’n verstand verloren. Dit is zijn oorlog. De Russen zijn helemaal niet zo. Dat is een broedervolk.”

Via een hulporganisatie uit de Noordoostpolder kwam het echtpaar in Nederland aan. Jan Smit (77) uit Oldemarkt, voorzitter van Stichting De Landerijen, de organisatie die gaat over de algemene ruimtes in het gelijknamige dorpsservicecentrum in Oldemarkt, kwam via zijn dochter uit Luttelgeest in contact met Alexandr en Nadia Danilov. „Ons complex bestaat uit 45 appartementen en een logeerwoning. Dit huis hadden we, na het schuif- en regelwerk, beschikbaar en zodoende konden wij het echtpaar hier huisvesten. Ze mogen zo lang blijven als ze willen.”

Hulp uit het dorp

Nieuws

menu