Lia Leeuw uit Steenwijk overleefde de Watersnoodramp fysiek, maar psychisch niet. Marco en Nelleke ontdekken door dagboeken het verhaal van hun moeder: 'Het trok diepe sporen in haar leven'

De Watersnoodramp van 1953 is vandaag precies 70 jaar geleden. Een ramp die voor de overlevenden een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. „Eigenlijk heb ik mijn moeder nooit echt leren kennen, want ze was vaak verdoofd door de medicatie”, zo vertelt Nelleke Leeuw over haar moeder Lia. Verdoofd om de gebeurtenissen van de ramp te kunnen hanteren. Nelleke en haar broer Marco Leeuw lezen nu de dagboeken van hun moeder, waarin ze haar bijzondere verhaal tot in detail leren kennen.

Marco en Nelleke Leeuw bij de dagboeken van hun moeder Lia.

Marco en Nelleke Leeuw bij de dagboeken van hun moeder Lia. Foto: Wilbert Bijzitter

De Zeeuwse Lia Leeuw-Leendertse, die het grootste deel van haar leven in Steenwijk woonde, was 9 jaar oud toen de ramp zich voltrok, die ze samen met haar moeder en haar 1-jarige zusje Annemarie ternauwernood overleefde. Het leven van Lia is een strijd geweest, door de Watersnoodramp, maar ook door de gebeurtenissen kort daarna. Haar dagboeken geven Nelleke en Marco een nieuw inzicht in het leven van hun moeder. „Ik wil weten waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. En de dagboeken verklaren een heleboel. We leren haar op een andere manier kennen, en we zien hoe veerkrachtig ze altijd is geweest.”

Nieuws

menu