Speeddaten in het huis van God. Maatschappelijke organisaties zoeken elkaar op in de Burg-Es kerk in Dwingeloo

De voorbereidende commissie die de speeddate mogelijk maakt.

De voorbereidende commissie die de speeddate mogelijk maakt. Foto: Frens Jansen

Een speeddate in de kerk. Het kan op 21 november in de Brug-Es kerk in Dwingeloo. Het gaat dit keer niet om een flitsafspraak tussen twee personen, maar om een ontmoeting met maatschappelijke organisaties.

Doel van de speeddate is om belangstellenden in contact te brengen met maatschappelijke organisaties uit de gehele gemeente Westerveld. Een informatieve invalshoek dus. De uitgenodigde instellingen krijgen op hun beurt een mooie gelegenheid om zich gezamenlijk op een laagdrempelige manier aan het publiek te presenteren.

„Vaak kennen we instellingen wel van naam, maar weten we niet wat ze doen”, zegt Stieneke Keus,namens de voorbereidende commissie die bestaat uit vijf mensen binnen de Brug-Es kerk. Stieneke is kartrekker. Ze is lid van de diaconie. Stieneke: „Een groepje mensen binnen onze geloofsgemeenschap organiseert vier keer per jaar een thema avond. De onderwerpen zijn divers. Soms gaat het over de Bijbel, een andere keer over wetenschap of duurzaamheid. Tijdens de eerstvolgende editie staat de zorg voor onze naasten centraal.’’

Stieneke: „Er zijn in de gemeente Westerveld nogal wat maatschappelijke organisaties actief. Je hebt hun namen misschien wel eens gehoord, maar wat ze precies doen weet je vaak niet. Ik heb dat zelf ook. Zo breng ik wel eens kleding van de kinderen naar de Kledingbank. Mooi initiatief, maar wat zit er nu eigenlijk precies achter de naam van deze organisatie?’’

Kleur

De speeddate biedt bezoekers informatie en contacten. Bij de ingang van de kerk krijgen ze een kaartje mee met een bepaalde kleur en daarna voegen ze zich bij anderen met dezelfde kleur. Samen met dit groepje worden de stands van de organisaties bezocht. Een speeddate duurt een minuut of vijf, zes. De organisatie legt uit wat ze doet, waarom en voor wie. Daarna gaat het groepje verder. Voor een speeddate is gekozen omdat zo iedereen op dezelfde avond alle organisaties langs kan. Tijdens de thema avond is iedere belangstellende welkom, kerkelijk of niet.

Het is niet alleen maar interessant om in contact te komen met verschillende organisaties. Op de achtergrond van de avond spelen volgens de organiserende commissie ook actuele zaken mee. Denk aan de alsmaar duurder worden boodschappen of de torenhoge energienota’s. Stieneke: „Mensen hebben vaak geen geld om alle rekeningen te kunnen betalen, maar wel recht op een tegemoetkoming in de kosten of een toeslag. Er zijn heel wat adressen waar je kunt aankloppen voor hulp. Helaas is er een groep mensen die niet weet waar ze recht op hebben of waar ze naartoe moeten. Misschien komen ze tijdens de speeddate een organisatie tegen die hen verder kan helpen. Bijvoorbeeld als het gaat om schuldhulpverlening.’’

De commissie heeft als voorbereiding een gesprek gevoerd met wethouder Jacob Boonstra van de gemeente Westerveld. Hij voorzag de leden van enkele bruikbare tips. Tijdens het speeddaten kunnen ook mooie verbindingen worden gelegd tussen de deelnemende organisaties en potentiële vrijwilligers.

Deelnemers

Deelnemers aan de speeddate zijn de Voedselbank, Tweede kans kleding Westerveld - Raad en Daad Werkelijk Westerveld, , Vluchtelingenwerk, Welzijn Mensenwerk, Buurtgezinnen, Fairtrade Westerveld en Karin van Iterson, ervaringsdeskundige schuld en armoede bij de gemeente Westerveld. Ook zijn alle diaconieën van kerken in de gemeente Westerveld uitgenodigd.

Stieneke besluit: „Vanuit ons christelijk geloof willen we er als kerk graag voor anderen zijn. De thema avond past hier goed bij.’’

Maandag 21 november, 2022: Speeddaten met maatschappelijke organisaties in Westerveld, Brug-Es kerk, Bruges 26, Dwingeloo, 19:45 uur – 22.00 uur. Na afloop van de speeddate zijn er een afsluitende borrel en een informatiemarkt.