Zwaluwen hebben eigen broedwand op Holtingerveld. Vrijwilligers steken op NLdoet handen uit de mouwen

Hard werken in zompig land. Aangeleverde foto

Op het terrein van de Holtinger Schaapskudde in Havelte kunnen (oever)zwaluwen vanaf nu ongestoord broeden in een speciale broedwand. Dat hebben ze mede te danken aan de noeste arbeid van zo’n twintig vrijwilligers. Zij staken daartoe op vrijdag 10 maart in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet de handen uit de mouwen.

Op die dag plaatsten zij een hekwerk rond een grote berg zand, die kort daarvoor door professionele krachten van de firma Otten/Leffers op het weiland nabij de schaapkooi was neergelegd. Om de broedende vogels te beschermen tegen al te opdringerige geiten op het terrein achtte de werkgroep Zwaluwen van de Vogelwacht Uffelte e.o. het noodzakelijk er een hekwerk van gaas omheen te zetten.

Vrijwilligers van de Vogelwacht, van de Holtinger Schaapskudde, medewerkers van installatiebedrijf Re3com/Coneco uit Ruinerwold en van het Landschapsbeheer Drenthe hadden er een stevige klus aan. Ze trotseerden maartse sneeuwbuien en moesten soms letterlijk uit het zompige weiland, dat de eigenschappen van drijfzand had aangenomen, worden getrokken. En met succes. Tevens timmerden de vrijwilligers een fraai insectenhotel in elkaar dat vlakbij de schaapskooi die beestjes van dienst kan zijn.

Op het terrein van de schaapskudde staat al enkele jaren een til, waar vorig jaar de zwaluwen zo’n dertig broedsels produceerden. Oeverzwaluwen hebben voorliefde voor open terreinen met zoet water, maar ze hebben meer noten op hun zang. Er moet wel een wand van leem of zand zijn, waarin de nestholen kunnen worden uitgegraven. En er moeten muggen of andere insecten rondvliegen. Daaraan voldoet de plek aan de Van Helomaweg prima: er ligt een plas en de schapen zorgen er wel voor dat die insecten voldoende aanwezig zijn. De zwaluwen zijn van harte welkom.

Nieuws

menu