Zwembaden zijn niet ontevreden na magere zwemzomer. 'De vaste zwemmers komen sowieso wel, weer of geen weer'

De bezoekersaantallen van de openluchtzwembaden in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel zijn dit jaar achtergebleven bij 2019. Dat blijkt uit een rondgang langs de verschillende baden. Toch wordt er positief teruggekeken op het bijna voorbije seizoen.

Het was afgelopen weekend nog even feest in zwembad De Slenken in de Wijk.

Het was afgelopen weekend nog even feest in zwembad De Slenken in de Wijk. Foto: Benny Spin

De Slenken in de Wijk

In zwembad De Slenken in de Wijk hebben ze het laatste weekeinde van het zwemseizoen 2020-2021 achter de rug. Met zo’n 25.000 betalende bezoekers dit jaar kijken Hesselien Krol en Janet de Roo tevreden terug. „We hebben deze zomer maar 1 of 2 écht mooie zwemdagen gehad, tenminste dagen dat het bad echt vol was. En van zulke dagen moeten wij het over het algemeen toch hebben”, zo zegt Krol. De Roo vult haar collega aan: „De vaste zwemmers komen sowieso wel, weer of geen weer. Elke ochtend rond 7.30 uur staan hier de eerste baantjeszwemmers voor de deur. Dat is rond 9.30 uur afgelopen en dan hebben er toch tussen de tachtig en honderd mensen baantjes gezwommen. Elke dag opnieuw.”

‘t Tolhekke in Basse

Zwembad ’t Tolhekke in Basse kijkt terug op een prima seizoen, ondanks het feit dat er beduidend minder zonnige dagen zijn geweest dan de twee voorgaande jaren. Wat verder opvalt is dat er een ander ‘zwemmerspubliek’ bij is gekomen door corona. „We zagen duidelijk dat er meer jongere thuiswerkenden kwamen baantjes zwemmen”, vertelt bestuursvoorzitter Rob Bruntink. „Die kwamen voor ze thuis op de laptop inlogden even lekker naar het zwembad. Ook was er dit jaar meer ruimte voor gezinnen met jonge kinderen.”

Bosbad Vledder

Het beeld bij Bosbad Vledder, dat pas komend weekeinde de deuren sluit, is hetzelfde als in de Wijk. Logischerwijs meer bezoekers dan vorig jaar toen corona het bad lang gesloten hield, maar minder dan in 2019. „We komen dit jaar uit op zo’n 20.000 bezoekers”, zo verwacht Daphne Groen. „Iets minder dan gehoopt, maar we zijn na zo’n zomer niet ontevreden.” Groen denkt niet dat de laatste mooie week die in het verschiet ligt, iets aan het beeld zal veranderen. „Het wordt inderdaad mooi weer, maar de vakanties zijn afgelopen en de kinderen gaan alweer weken naar school.”

Beleefpark Dwingeloo

In Dwingeloo passeerden tot nu toe 37.000 bezoekers de kassa. Volgens voorzitter Albert Elken van de stichting die het openlucht zwembad exploiteert, wordt het effect van de switch van Bosbad De Paasbergen naar Beleefpark Dwingeloo nu goed merkbaar. „Vergelijken met 2019 is lastig, want toen was de zomer beter, maar waren we nog geen Beleefpark en was er nog geen corona. Overigens denk ik dat corona voor ons niet alleen maar negatief geweest. We liggen tussen twee campings in, die het tijdens de coronazomers drukker hadden dan ooit. Daar hebben wij wel van meegeprofiteerd.”