‘Haai van Maastricht’ is de rapste in Steenwijk (video)

Steenwijk - De wielerliefhebbers in Steenwijk kregen gisteravond de zo gewenste winnaar.

Wilbert Bijzitter

Nadat Tom Dumoulin een paar maanden geleden op het Giro podium in Milaan nog pronkte en zwaaide met de Il Trofeo Senza Fine mocht hij nu aan de ‘Stazionestrada’ de wisselbokaal van het gouden spektakel in ontvangst nemen. En dat onder luid applaus van het massaal toegestroomde publiek.

De naam ‘Tom Dumoulin’ wordt gegraveerd in deze mega bokaal, en dat betekent eeuwige roem. Het weer was prima voor publiek en renners, en het was druk, smoordruk. ‘Ik kan me niet heugen dat ik eerder ooit zoveel mensen langs de kant heb gezien bij het spektakel’, aldus medeoprichter en erelid Henk Ymker. Op de vraag hoe druk het precies was had eigenlijk niemand een antwoord, maar het stond rijen dik.

Levendige koers

Het werd een levendige profkoers met een bijzonder strijdvaardige Coen Vermeltfoort. Hij kreeg aan het einde van de avond ook volkomen terecht de prijs voor de strijdlust ‘Le Petit Coureur’, vernoemd naar Bennie Groen. De beste renner die Steenwijk ooit binnen zijn poorten heeft gehad. Wicher Vlot, de winnaar van het eerste Spektakel van Steenwijk in 1968, mocht de prijs uitreiken. Ook was er weer een leidersprijs voor de renner die de meeste keren als eerste de meet passeerde. Die ging deze keer naar Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam. Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Maurits Lammertink, Albert Timmer, kortom alle pronkstukken van het Nederlandse wielrennen lieten zich veelvuldig van voren zien. Een paar rondjes voor het einde kreeg de koers zijn ontknoping. Mollema, Dumoulin en Lammertink lieten het peloton opnieuw hun hielen zien. En in de sprint die even later volgde was de Haai uit Maastricht zijn medevluchters Lammertink (2e) en Mollema (3e) de baas.
‘Sinds de winst in de Giro staat mij hele leven op de kop. Ik ben van huldiging naar huldiging gesleept. Er waren momenten dat ik de vermoeidheid voelde’, aldus Dumoulin.

Iedere stad waar hij kwam had een roze tintje, als hommage. ‘Maar die toren hier in Steenwijk slaat alles. Ik heb het nieuws daarover weken lang gevolgd op twitter. Helemaal geweldig. Leuk, wat een idee.’ Na de criteriums laat Tom de Vuelta toch schieten. ‘Twee keer voor een klassement gaan in een grote ronde is te veel in één seizoen. Ik wil de Binckbank Tour die volgende week begint graag winnen en het WK tijdrijden in het Noorse Bergen is ook een doel.’ Bauke Mollema geniet nog steeds van zijn indrukwekkende etappezege in de Tour. ‘Sinds de Tour ben ik nauwelijks thuis geweest. Ik heb mijn gezin best gemist, maar ja je bent wielrenner dus veel van huis. Ik rijd hier graag in Steenwijk, leuk criterium.’ Bauke lacht om de vraag of hij nu Groninger of Fries is. Daar was de laatste tijd veel discussie over in de media. ‘Mijn schoonouders wonen in Leeuwarden, daar overnachten we vandaag. Maar ik ben toch echt een Groninger.’ Er staat nog wel wat op de rol. ‘Ik wil nog de Ronde van Lombardije rijden, en ga ook nog naar Canada en China.’

Puck Moonen

Puck Moonen was één van de trekpleisters bij de dames. Ze blikt terug op de Prudential Ride in Londen en het criterium Draai van de Kaai. ‘In Londen werd ik een paar keer omver gereden. Balen. Tja, er wordt soms zo een kwak uitgedeeld. In Roosendaal had ik vooral pech, een slag in het wiel en een spaak eruit. Daarna liep de fiets niet lekker. Gedonder met de rem. Die criteriums zijn wel leuk, je kunt lekker door de bochten knallen.’

De koers werd beheerst door Annemiek van Vleuten. Ze had de hele wedstrijd Claudia Koster in het wiel. Het tweetal liep steeds verder weg. Van Vleuten won voor Koster en Janneke Ensing werd nog derde. ‘Ik ga nu op hoogtestage als voorbereiding op het WK. Tja, zo’n criterium is wel even wat anders dan de Izoard’, zegt de winnares. Ze hoort mensen nog vaak over haar dramatische valpartij tijdens de Olympische wegwedstrijd in Rio. ‘Die val hoort nu bij mij. Ik kan er prima over praten en ben ook erg blij dat ik zo goed teruggekomen ben.’ Leonie Lubbinge uit Wanneperveen reed een ijzersterke wedstrijd. ‘Het ging lekker, maar ik had ook de benen niet om die twee op kop nog te kunnen achterhalen.’

Prominenten

Tussendoor nog de prominentenrace achter derny’s, voor oud winnaars van het spektakel. Na veel geronk en verlies van de nodige zweetdruppels won Rob Harmeling voor Gert Jakobs en Leon van Bon. Steenwijk beleefde gisteravond een Spektakel dat mag worden ingelijst in een gouden lijstje.