39 seconden en 53 honderdsten. Zo lang duurt de gouden olympische wedstrijd van BMX'er Niek Kimmann uit Dedemsvaart

Niek Kimmann heeft goud gewonnen bij het BMX. Foto: ANP / Koen van Weel

Niek Kimmann uit Dedemsvaart staat op de ramp. Klaar voor de finale van de BMX. Het starthek valt. Zeven BMX’ers zijn weg. In 40 seconden is duidelijk wie er goud wint.

Een totaal andere situatie dan afgelopen maandag, waar Kimmann tijdens een training hard tegen een official rijdt. De official steekt de baan over, precies op het moment dat Kimmann eraan komt. De 25-jarige loopt daarbij een scheurtje in zijn knieschijf op.

Weg olympische droom, denkt Kimmann, die op 5-jarige leeftijd bij FFC de Vaart in Dedemsvaart begint met BMX’en. „Ik klapte op die official. Toen dacht ik dat deze droom voorbij is. Maar ik wist ook: ik ben relatief jong, deze baan ligt mij. Als ik ooit een olympische titel wil pakken, moet het nu”, vertelt hij tegen de NOS .

De blessure weerhoudt Kimmann er echter niet van om te imponeren in de series. Hij wint twee van de drie wedstrijden, en wordt in die andere tweede. Sowieso doen de Nederlanders het goed in de serie. Twan van Gendt domineert de serie, samen met Kimmann. Van Gendt wordt achter Kimmann twee keer tweede, en wint op zijn beurt de race waar Kimmann als tweede finisht. Hij maakt na afloop van de series nog een grapje over de botsing van Kimmann en de official. „We waren vooral bezig met dat er geen mensen overstaken.” Even later gaat hij er serieus op in. „Het is heel amateuristisch wat er gebeurd is. Het valt met geen woord goed te praten. Maar Niek zal zich er doorheen bijten.”

Bondscoach Raymon van der Biezen heeft met de volledige ploeg en staf over het incident gesproken. „Wat er met Niek gebeurde was, om het netjes te zeggen, niet zo’n geweldige start. Maar de hele ploeg is er goed mee omgegaan. We mogen tevreden zijn. We hebben steady gefietst.”

Buikkramp

De laatste BMX-dag in Tokio wordt nog gekenmerkt door regen. De wedstrijden lopen daardoor zo’n drie kwartier vertraging op. Een gelukje voor Kimmann. De pijnstillers die hij neemt na de training, vallen slecht op zijn maag. „Ik had echt buikkramp, dus toen de eerste race 45 minuten werd uitgesteld, kwam mij dat wel goed uit. De halve finales gingen gewoon goed”, zegt hij tegen de NOS . Gewoon goed betekent in dit geval de eerste wedstrijd winnen, en daarna nog derde en tweede worden. Hij wint daarmee zijn halve finale. „Het was afzien, maar gewoon goed.”

En dus mag de 25-jarige Kimmann voor de tweede keer starten in een olympische finale. In Rio de Janeiro eindigde hij als zevende. Een verbetering lijkt aanstaande.

Want hij is goed in vorm. „De laatste weken in Nederland gingen zo goed”, vertelt Kimmann tegen de NOS . „Mijn broertje zegt: dat wat jij doet is niet normaal. Zelfs mijn coach zegt dat als ik niet op mijn best ben, nog steeds kan winnen. Dus ik heb altijd vertrouwen gehouden. De mensen om mij heen bleven me steunen.”

Hard trappen en zuiver landen

Hij staat bovenaan de ramp klaar voor de start. „Ik denk: om je heen is zoveel poespas. Dat moet ik gewoon even uitschakelen. Ik moet gewoon als het hek valt, vooruit bewegen. Hard trappen. Zuiver landen.” Het starthek valt. De zeven BMX’ers stormen naar beneden. Op naar de eerste heuvels en de eerste bocht. Kimmann duikt als eerste de eerste bocht in. Hij komt uit de bocht met een meter of twee voorsprong. Wat gebeurt mij hier, denkt Kimmann op dat moment. „Ik was zo gaar door de laatste dagen. Ik was telkens bang ingehaald te worden.”

Hij gaat vloeiend over de heuvels, heeft de ruimte in de bochten en pakt dus de ideale lijn. Voor de laatste bocht komt de Brit Kye Whyte nog opzetten, maar er past met gemak nog wel een BMX’er tussen de twee. Kimmann snelt naar het goud. Whyte komt nog in de buurt van het achterwiel van Kimmann, maar vormt geen gevaar. Dat Carlos Ramirez uit Colombia op verre achterstand nog brons wint, is een bijzaak.

39 seconden, en 53 honderdsten. Zo lang duurt de solowedstrijd van Kimmann.