Alcides-trainer Wilko Niemer kijkt vol verwachting vooruit: 'Het plezier voor iedereen moet terug'

Hoofdklasser Alcides bijt zondag in het Zuid-Hollandse Noordwijk het spits af van de nieuwe voetbalcompetitie. SJC is net als vorig seizoen de tegenstander in de openingswedstrijd. Destijds gingen de Meppelers in eigen huis met 0-2 onderuit. Alcides-trainer Wilko Niemer vertelt over de voorbereiding, de selectie, de speelwijze en het nog steeds ontbreken van een verzorger.

In hun openingswedstrijd van de voetbalcompetitie zijn de hoofdklassers Alcides en SJC opnieuw elkaars tegenstander. Vorig jaar september was dat in Meppel, maar komende zondag gebeurt het in Noordwijk.

In hun openingswedstrijd van de voetbalcompetitie zijn de hoofdklassers Alcides en SJC opnieuw elkaars tegenstander. Vorig jaar september was dat in Meppel, maar komende zondag gebeurt het in Noordwijk. Foto: Daan Prest

Niemer, over de voorbereiding: „We hebben vrij lang en goed doorgetraind, tot eind juni. Ook hebben we oefenwedstrijden tegen Staphorst en SC Rouveen gespeeld. Dat was de eerste fase. Begin augustus zijn we gestart met het tweede gedeelte. Eerst met drie keer in de week trainen, later twee keer. We zijn dus nu ruim vier weken bezig. Ik moet zeggen dat toen het weer mocht, iedereen kwam trainen en bezig wilde zijn. Een aantal jongens heeft ook nog krachttraining gedaan, ik heb echt fitboys in de groep, ha. ha. Echt, de energie spat ervan af. Aan de andere kant weet je nooit wat het precies doet met spelers als ze zó lang geen echte wedstrijden hebben gespeeld. We hebben in de afgelopen periode een aantal keren op zaterdag en dinsdag gevoetbald, dan merk je dat je eigenlijk niet twee keer met dezelfde jongens kunt spelen. Toch ben ik wel tevreden over de oefenduels en de voorbereiding. Als ik kijk naar de recente wedstrijden vond ik het spel en de score tegen Buitenpost goed (5-0 winst, red.). Tegen Berkum begonnen we met de ‘basiself’, hadden wij veel de bal, stond het met rust 0-0 en verloren we uiteindelijk met 2-1. En afgelopen dinsdag tegen Rohda Raalte speelden we met drie A-junioren.”

Selectie

Yannick Kaluzi en Jermain Wobbes zijn vertrokken bij de Meppeler hoofdklasser, net als Jari Mooij en Matthias Mijnheer. Glenn Arts (vv Emmen) en Roy Kuiers en Leon Kooiker (allebei van USV uit Nieuwleusen) kwamen naar Alcides. „Een selectie van 18 spelers en 2 keepers. Maar we kampen wel wat met blessures. Koen Romme, Bart Takens, Nick Kuiper en Jorrik Arends zijn al dan niet langdurig geblesseerd. Dat betekent dat we 14 spelers hebben en dat is niet ideaal. Dat moeten we niet het héle seizoen hebben. Het is zaak dat de jongens goed fit blijven en dat we niet meteen tegen schorsingen aanlopen.”

Over de speelwijze wil Wilko Niemer ook wel wat kwijt: „Onze beoogde ‘basiself’ is hoofdklassewaardig. Daar ben ik van overtuigd. Een aantal spelers is nog niet zover, maar wat ik belangrijk vind als trainer, is dat iedereen weet hóe we spelen en wat hij moet doen. Hoe je dat doet, is ook heel afhankelijk van je materiaal. Wij willen aanvallend voetballen en dat betekent dat je voorin arbeid moet leveren. Doe je dat niet, dan vindt de tegenstander gemakkelijk z’n weg naar onze laatste linie en word je teruggedrukt. Nu hebben we spelers voorin die hard werken, waardoor wij de tegenstander eerder onder druk kunnen zetten om zo in balbezit te kunnen komen. Zo willen we spelen en zo gáán we ook spelen, omdat we daar nu dus wél de spelers voor hebben.”

Must

Eén ding staat voor Niemer als een paal boven water: „Wat ik belangrijk vind, en dat hoop ik ook echt, is dat het plezier dit seizoen terugkomt. Voor spelers, voor de staf en zéker ook voor het publiek. Want zonder toeschouwers spelen is verschrikkelijk. Verder hoop ik dat het team en individuele spelers zich doorontwikkelen. Dat laatste vind ik misschien nog wel belangrijker dan dat wij ons moeten handhaven in de hoofdklasse. Dat is namelijk geen absolute must . Wat wél een absolute must is, is een verzorger bij de wedstrijden. Zeker bij uitduels, die verzorger hebben we nog steeds niet. Dus... als je nog iemand weet?”