Andrea Deelstra uit Dwingeloo 'bikkelt' met pijnlijke heup naar de finish in hete marathon Olympische Spelen

Foto: ANP

Andrea Deelstra uit Dwingeloo speelde een bijrol in de olympische marathon, maar haalde wel de finish in een bloedheet Sapporo. Deelstra eindigde als 44ste in 2.37.05, op 9.45 minuten van de Keniaanse winnares Peres Jepchirchir. Dit resultaat stemde haar ontevreden.

Deelstra ging voor een plek in de top 10 en liep het eerste deel van de 42,195 kilometer keurig mee in de eerste groep. „Ik hield me aan mijn raceplan en was echt in vorm. Ik dronk goed, koelde goed, ververste zelf steeds het ijs dat ik in mijn pet gooide, totdat ik last kreeg van mijn linkerheup”, vertelde de 36-jarige hardloopster, die op de Spelen van Rio als 60ste eindigde.

‘5 minuten verspeeld’

„Ik heb dat eerder gehad in de marathon van Berlijn in 2018 en toen kreeg ik uitvalsverschijnselen. Ik kon twee dingen doen, ermee kappen of een paar keer wandelen en dan die heup een beetje losgooien. Dat laatste heb ik gedaan en voor ik het doorhad, was ik een paar drankposten verder en al op het 36-kilometerpunt. Dan maar finishen, vond ik. Maar door dat wandelen heb ik zeker 5 minuten verspeeld. Trek je die van mijn eindtijd af, dan had ik voor een plek bij de eerste tien kunnen strijden. Dat was een reële doelstelling.”

Parijs 2021

Deelstra is nog niet klaar met de marathon. Parijs 2024 lonkt al. „Ik wil nog die wedstrijd lopen waarin alles wel klopt en dat was nu weer niet het geval”, zei ze . „Ik heb dit keer wel mijn verstand gebruikt en mijn lichaam niet kapot gelopen, maar tevreden kan ik nu niet zijn.”

Nieuws

menu