Anna van der Breggen uit Meppel pakt bronzen medaille op olympische tijdrit, Annemiek van Vleuten wint goud

Anna van der Breggen met haar bronzen medaille, met naast haar Annemiek van Vleuten, die de gouden medaille wint. Foto: ANP / Koen van Weel

Anna van der Breggen, woonachtig in Meppel, heeft in de tijdrit bij de Olympische Spelen in Tokio een bronzen medaille gehaald.

Het goud ging ook naar Nederland. Annemiek van Vleuten was veruit de snelste van het veld. Het is voor Annemiek van Vleuten, tweevoudig wereldkampioen tijdrijden, haar eerste gouden medaille op de Spelen. In Rio de Janeiro leek ze op weg naar goud bij de wegwedstrijd, maar ging in een afdaling onderuit en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Anna van der Breggen won toen het goud. In Londen, 2012, waar Marianne Vos de wegwedstrijd won, eindigde Van Vleuten als veertiende.

Bij de wegwedstrijd van afgelopen zondag dacht Van Vleuten ook al goud te hebben veroverd, maar ze won er zilver. Ze wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed.

Voor Anna van der Breggen is het haar tweede olympische medaille op de tijdrit. In Rio de Janeiro won ze ook al de bronzen medaille op de tijdrit.

De zilveren medaille is voor Marlen Reusser uit Zwitserland. Zij is 56.47 seconden langzamer dan Van Vleuten. Van der Breggen eindigt de tijdrit van 22,1 kilometer op meer dan een minuut van Van Vleuten: 1:01.63. Gemiddeld reed Van Vleuten 43,871 kilometer per uur. Dat is meer dan een kilometer sneller dan de rest van het veld. Van der Breggen reed een gemiddelde van 42,429.

Onderweg steeds derde

Anna van der Breggen was onderweg, bij de tussentijden, al steeds de derde. Na het eerste meetpunt, op iets minder dan 10 kilometer, was ze 18 tellen langzamer dan Van Vleuten, waar de Australische Grace Brown nog tweede stond op 6 seconden.

Bij het tweede tussenpunt, na 15 kilometer, kroop Van der Breggen dichter naar Brown toe, maar nam het verschil met Van Vleuten juist toe. Brown had een achterstand van 28 seconden op de leidster, Van der Breggen zat nog maar een seconde achter Brown. Het zilver lonkte.

Maar aan de streep bleek dat de Zwitserse Marlen Reusser haar tijdrit goed had ingedeeld. Zij dook onder de tijd van Brown. En ook Anna van der Breggen wist niet aan de tijd van Reusser te komen. Omdat ze wel sneller was dan Brown, pakte Van der Breggen nog de bronzen medaille.

Wereldkampioenschappen?

Het zijn voor de inwoonster van Meppel de laatste Olympische Spelen. Ze stopt dit jaar met haar wielercarrière. Eerst had ze het idee om haar carrière na de Spelen in Tokio af te sluiten, maar ze ziet in de komende wereldkampioenschappen van 19 tot en met 26 september in Vlaanderen nog een uitdaging. Ze is regerend wereldkampioene op de weg én regerend wereldkampioene tijdrijden.

Van der Breggen wordt volgend jaar ploegleider bij haar Ploeg, Team SD Worx.

Nieuws

Meest gelezen