Basketbalcompetitie begint dit weekeinde: Red Giants mag weer los

In de Friese stad Dokkum mag Red Giants ‘heren 1’ dit weekend eindelijk weer ‘de wei’ in. „We moesten er maar niet te veel van verwachten”, zegt coach Patrick Koning. Hij heeft zijn team nog niet helemaal compleet en kon bovendien geen oefenwedstrijden regelen.

Patrick Koning: 'We zijn vol goede moed, het gaat niet heel slecht.'.

Patrick Koning: 'We zijn vol goede moed, het gaat niet heel slecht.'. Foto: Leo de Harder

„We zijn vol goede moed, het gaat niet heel slecht.” Maar Koning moet zijn team nog wel aanvullen met twee spelers, als het even kan. De hoop is dat Lars-Erik Visser toch terugkomt, en dat Jort van Zomeren erbij komt. De laatste is de zoon van René van Zomeren, een van de beste basketballers die Red Giants ooit heeft voortgebracht. „Hij lijkt ook wel op zijn vader”, vindt Koning. „Hij is 1.95 en heeft een lekker schotje, net als René had. Maar hij heeft een tijdje niet gebasketbald en zal zich bij de selectie moeten spelen.”


Gebleven zijn Innes Colijn, Rob Sips, Hugo ten Hoor, Gjalt Nieuwenhuis, Nick Santing en Nick Martina. Om 8 (echt het minimale aantal) spelers op papier te krijgen, neemt Koning Cisco Vlier mee uit de jeugd, een 16-jarige spelverdeler. Koning: „Hij is erg jong, maar heeft veel talent. Hij kan de tweede divisie wel aan.”

Twee interessante nieuwe spelers mag Red Giants verwelkomen. Hoewel... beiden kwamen in het verleden al voor Red Giants uit. David Svaikovski, een Litouwer die al jaren op Urk werkt, lag in de laatste periode dat Red Giants nog promotiedivisie speelde nog wel eens in de clinch met Koning en werd op een gegeven moment zelfs weggestuurd. „Maar dat is uitgepraat, en de andere jongens zijn ook positief over hem. Hij trainde vorig jaar al met ons mee, en traint goed. Een bovengemiddelde speler in de tweede divisie”, vindt Koning.

De ander die terugkomt op het oude nest is Peter Dam, de center die zes jaar voor Red Giants in de eredivisie speelde, laatstelijk in 1994. En die zelfs kort international was. 58 jaar is Dam inmiddels. „Maar nog steeds 2.12”, voegt Koning daar fijntjes aan toe. „Peter is gedreven om weer fit te worden. Hij durft het aan omdat we op dit niveau meestal nog op een klein veld spelen, dat scheelt toch een paar meter. Peter zal de rol van stand-in vervullen. Hij is natuurlijk niet meer de Peter Dam van vroeger, zal geen 20 punten per wedstrijd scoren. Maar hij blijft een sta-in-de-weg. Aan hem gaan we zeker plezier beleven.”

Doorgetraind

Dam was vorig seizoen assistent-coach. Het seizoen dat corona de boel kwam verzieken. Vijf wedstrijden had Red Giants er toen op zitten. “We hebben het hele jaar verder doorgetraind. Het kwam niet eens zo slecht uit, het gaf ons de kans op fundamentals te trainen. Voor zo’n jonge ploeg is dat goed. Je mocht met vier man op het veld staan, dus Peter pakte vier lange jongens en ik vier kleine.” Maar in deze voorbereiding heeft Red Giants nog niet voltallig kunnen trainen. „Zo konden we nog geen pressieverdediging trainen, want dat moet met vijf tegen vijf.”

De start van het seizoen kan dus weleens een moeilijke worden, maar het doel op termijn is gelijk aan dat van vorig seizoen. „We willen echt landelijk gaan spelen, dat betekent naar de eerste divisie promoveren. We spelen nu officieel ook landelijk, maar de tweede divisie is zo’n beetje opgedeeld in vier regio’s en wij spelen vooral in het Noorden. In de eerste divisie ga je echt het hele land door.”

Uiteindelijk wil Koning iets neerzetten dat al eerder is gelukt in Meppel, maar nu met hoofdzakelijk Meppeler spelers: naar de promotiedivisie, het hoogste amateurniveau. „Ik denk dat we, als dit team bijeenblijft, dat uiteindelijk kúnnen bereiken.”

Op zaterdag 25 september speelt Red Giants haar eerste thuiswedstrijd.