Bij d'Olde Veste'54 zien ze de zon opkomen tijdens een voetbaltraining

Een ultravroege warming-up, op het sportpark van d'Olde Veste'54 in Steenwijk. Foto: Wilbert Bijzitter

Een enorme zee van licht op het sportpark van d’Olde Veste’54 aan de Parallelweg in Steenwijk is geen uitzondering, maar wanneer het duister ’s morgens al om kwart voor 7 wordt verjaagd, is dat een heel bijzondere gewaarwording.

Bij voetbalverenigingen mag momenteel, vanwege de coronamaatregelen, na 17.00 uur niet meer worden getraind. „Vandaar dat we van deze optie gebruik hebben gemaakt”, zegt een lachende Willem Jan Talsma, oefenmeester van het tweede elftal. „Net als voor mij is het voor een aantal spelers van d’Olde Veste’54 niet mogelijk om ’s middags vóór 5 uur te trainen en dan is dit wel een uitkomst. Al is dit wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar, want ik had me liever nog een uurtje omgedraaid.”

‘Competitieloze’ periode

De eerste en tweede selectie van de Steenwijker zaterdagclub krijgen een paar mogelijkheden om hun conditie tijdens deze ‘competitieloze’ periode op peil te houden. Op dinsdag- en donderdagmiddag is er bijvoorbeeld de gelegenheid om in de Indoor Soccer-hal in Wolvega te trainen. „Maar dat bleek voor een groot aantal spelers niet haalbaar te zijn, wegens werk of studie. Daarom hebben we woensdagochtend deze training van kwart voor 7 tot 8 uur op ons eigen sportpark laten plaatsvinden”, vertelt de oefenmeester.

Talsma had er trouwens voor gekozen om ‘niet anders dan anders’ te trainen. „Nee, echt een serieuze training. Het verschil met ‘anders’ is dat je nu de zon ziet opkomen. Dat geeft geweldig veel energie. ’s Avonds heeft jouw lichaam natuurlijk de gehele dag al aangestaan en kent het misschien vermoeidheidsverschijnselen. Nee, dit was leuk, en we gaan natuurlijk later nog kijken naar de ervaringen van iedereen. Maar met een groep van 18 spelers was dit leuk om te doen en als dit de oplossing is, dan moet dat maar. Ik had stiekem nog gehoopt op sneeuw, maar goed... je kunt niet alles hebben.”

Sandra Lampe

Na de training van de mannelijke voetballers door Willem Jan Talsma volgde woensdagochtend trouwens nog een groepstraining, onder leiding van Sandra Lampe. Zij nam ‘dames 2’ en het meidenteam ‘onder 19’ van d’Olde Veste’54 onder handen.

Nieuws