Blue Devils kent veel animo en aanwas nieuwe leden: 'Bij ons heerst echt een familiegevoel'

Meppel - De pupillen en de aspiranten van de Meppeler honk- en softbalvereniging Blue Devils kwamen zaterdag voor het eerst weer in actie. En dat ze allebei hun competitiewedstrijd wonnen, was ook nog eens mooi meegenomen. Voeg daarbij dat vooral het jeugdledenaantal behoorlijk in de lift zit en ziedaar de verklaring dat secretaris Liesbeth van Leuveren positief vooruitkijkt: „Ik krijg elke week wel mailtjes van mensen die een keer willen meetrainen of lid willen worden, terwijl we anderhalf jaar hebben stilgestaan.”

Liesbeth van Leuveren is niet alleen de secretaris van Blue Devils, maar ze voert ook het beheer over de ledenadministratie.

Liesbeth van Leuveren is niet alleen de secretaris van Blue Devils, maar ze voert ook het beheer over de ledenadministratie. Foto: Daan Prest

Ze zit sinds maart 2020 in het bestuur van Blue Devils en voert ook het beheer over de ledenadministratie. „Op school had ik altijd al belangstelling voor honk- en softbal. Dat laatste heb ik ook gedaan, tot m’n achttiende. Daarna ben ik gaan studeren in Utrecht, om vervolgens terug te keren. Dat voelde echt als thuiskomen. Nu ben ik honkbalmoeder, want mijn beide zonen spelen bij Blue Devils.”

Door corona was het een relatief gemakkelijk bestuursjaar, geeft de Meppelse toe, want er werden relatief gezien weinig ballen geslagen. Misschien maar goed ook, want ervaring met een bestuursfunctie had ze niet. „Het is niet alleen een kwestie van dat je zelf in die rol moet groeien maar ook als bestuur, en dat je als eenheid naar buiten treedt. We hebben een geheel nieuw bestuur, zonder voorzitter, en hebben in de afgelopen periode best veel opgepakt. Er lag al een heel compleet PR-plan klaar, maar dat konden we niet uitvoeren. We hadden afspraken met middelbare scholen en basisscholen om een toernooi en clinics te organiseren. Dat gaan we in het najaar weer oppakken. Ook is er een technische commissie gevormd en een beleidsplan gemaakt over hoe we willen opleiden vanaf de pupillen. Daar zijn we druk mee geweest en corona bood ook de mogelijkheid om ander beleid wat te moderniseren. De focus ligt nu eerst bij de leden en het herstarten van de competitie.”

Telefoontjes

En dat laatste is nog wel even een dingetje. De pupillen – jeugdige honkballers van 8 tot 12 jaar – zouden afgelopen zaterdag aantreden in Drachten. De wedstrijd daar werd afgelast vanwege het slechte veld, maar via een paar telefoontjes werd geregeld dat het duel in Meppel kon worden gespeeld. „Geweldig toch. Er waren kinderen die nog nooit een echte honkbalwedstrijd hadden gespeeld. Ze hebben het hartstikke goed gedaan, er zijn mooie foto’s gemaakt en ze hebben nog gewonnen ook. Onze aspiranten, van 12 tot en met 15 jaar, speelden in Deventer hun eerste competitiewedstrijd en zij wonnen ook. Helaas konden onze junioren niet in actie komen. Je bent bij honkbal junior tot en met je 21ste jaar. Vanaf 18 jaar mag er nog niet in competitieverband worden gehonkbald, dat zou betekenen dat je incomplete teams zou krijgen. Dat geldt ook voor ons eerste herenteam. Ook die competitie zou dit weekend weer starten, maar deze is voorlopig uitgesteld tot eind juni. Normaal begint de competitie in april, dus ik ben benieuwd hoe de bond dat gaat oplossen. Honkbal is een echte zomersport. Daarna zijn er nog drie competitieronden tot 11 juli, waarna de competitie eind augustus een vervolg krijgt. Trainen gebeurt al sinds februari. Niet echt ideaal voor honkbal, maar er was toen toch iets van ‘er moet getraind en gespeeld worden.’ En dat is ook gebeurd, weliswaar wat aangepast en soms met dikke kleren aan. Het heeft wel wat gedaan met de vereniging. Eigenlijk konden we anderhalf jaar niks organiseren en doen en toch hebben we er vooral veel jeugdleden bij gekregen. Best bijzonder. Honkbal komt niet op als je kind bent, maar het mooie is dat iedereen eraan kan deelnemen. In het honkbal heb je verschillende functies. Voor de een is dat zo hard mogelijk slaan, voor de ander heeft het meer weg van een denksport. Dat maakt de sport geschikt voor iedereen en daardoor komen er ook steeds meer leden bij.”

Gympies

Blue Devils heeft momenteel zo’n 90 leden. „Je mag bij ons altijd drie keer gratis meetrainen. Het enige wat je dan nodig hebt, is gemakkelijk zittende kleding en gympies. Word je lid, dan huur je een tenue. Dat hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Als kinderen lid worden, komen er ook wat ouders mee, die zo ook betrokken raken bij de vereniging. Op dit moment heerst bij Blue Devils echt een geweldige sfeer. We hebben een prachtige accommodatie, mooie ledverlichting waardoor we lang kunnen doorspelen en verder hebben we nu voor elk team twee trainers. Hoe mooi is dat? Bij ons heerst echt een familiegevoel. En we willen maar één ding met z’n allen en dat is gewoon ballen.”

Maar wie denkt dat ze bij Blue Devils alleen maar voor de gezelligheid tegen een bal slaan, heeft het volgens de secretaris mis. „Op de vrijdagavond hebben we een gemengd softbalteam. Trouwe leden die alleen onderling spelen. puur voor de lol. Op onze website staat ook dat ze trainen als de zon schijnt… Er is hier zeker wel een prestatiecultuur. Ons eerste herenteam heeft op hoog niveau gespeeld, namelijk in de eerste klasse. Alleen door studie of werk stopte een aantal spelers. En zonder vervangers werd het moeilijk. Dit seizoen spelen we in de nieuwe zesde klasse, vooral tegen teams in het Noorden. We hebben nu 11, 12 spelers en om een heel seizoen goed te kunnen presteren, heb je er eigenlijk wel 14, 15 nodig. Maar als we het goed doen, dan willen we zeker hogerop.”