Brian van der Zweerde ontpopt zich in Buitenpost tot ‘goudhaantje’ van d'Olde Veste'54

Brian van der Zweerde scoorde zaterdag beide treffers van d'Olde Veste'54 in Buitenpost.

Brian van der Zweerde scoorde zaterdag beide treffers van d'Olde Veste'54 in Buitenpost. Foto: d'Olde Veste'54

Brian van der Zweerde heeft zaterdag kans gezien om vierdedivisionist d’Olde Veste’54 - met twee goals in het laatste kwartier – aan drie punten te helpen. Een 1-0 achterstand, in en tegen Buitenpost, werd hierdoor omgebogen in een 1-2 zege voor de Steenwijkers. Belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

Spits Davy Kuurman bleek zaterdagmiddag tijdens de warming-up niet fit genoeg. „Hij tobt met een liesblessure en laat zich daarvoor behandelen door onze fysiotherapeut. Helaas kon Davy niet spelen”, meldde trainer Dick Krommenhoek. Dat ‘helaas’ kreeg een dubbele lading, want op de positie van Kuurman speelde nu dus Van der Zweerde. Krommenhoek: „We hebben gelukkig het hoofd koel gehouden. Via een vrije trap kwamen we met 1-0 achter, maar daarna lukte het ons aardig om gas te geven. Brian van der Zweerde was dreigend en na rust hebben we Mehran Ali Pour Asli op het middenveld laten spelen. Dat pakte heel goed uit.”

Thuisploeg Buitenpost haalde overigens met slechts negen spelers het einde. Spits Bas Verbree kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en Joran Olijve zag direct rood in de ultieme slotfase. „Olijve haalde Jeffrey Dijkstra met een vrij lompe actie onderuit, terwijl er geen bal in de buurt was. Maar de assistent-scheidsrechter had het gezien”, aldus Krommenhoek.

Vrij offensief

Zowel Buitenpost als d’Olde Veste’54 speelde vrij offensief, maar echt uitgespeelde kansen deden zich amper voor in de eerste helft. En daarom was het niet zo raar dat de rust met 0-0 werd bereikt.

Een vrije trap voor Buitenpost, na een uurtje voetballen, leidde de openingstreffer van de Friezen in. De manier waarop was zeker niet de eerste keer dit seizoen voor de Steenwijkers. Danny Boersma kon de bal ongehinderd achter doelman Tom Holleboom knikken: 1-0.

In het laatste halfuur werden de persoonlijke duels wat grimmiger. Een kwartier voor tijd kwam bij een afgeslagen aanval van de Steenwijkers de bal voor de voeten van Brian van der Zweerde, die knap raak schoot: 1-1. Mede dankzij de twee rode kaarten voor Buitenpost ontstond voor d’Olde Veste meer ruimte. Opnieuw profiteerde ‘goudhaantje Van der Zweerde daar goed van. Zijn 1-2 betekende een heel belangrijke overwinning voor de Steenwijkers.