Christian Haasjes wint op thuisbaan in Staphorst met een duizendste verschil: 'Dat was inderdaad een close finish'

Met slechts een duizendste verschil heeft Christian Haasjes woensdagavond de eerste van zes wedstrijden in de strijd om de Freewheel Cup gewonnen. In een uitermate spannende eindsprint bleef hij Kevin van der Horst maar net voor in zijn woonplaats Staphorst.

De eerste wedstrijd om de Freewheel Inline Cup Oost werd woensdagavond in Staphorst verreden.

De eerste wedstrijd om de Freewheel Inline Cup Oost werd woensdagavond in Staphorst verreden. Foto: Frens Jansen

De ‘Haasjes’ deden het sowieso goed op hun eigen baan, want Ronald en Jurrian Haasjes legden beslag op de plaatsen 3 en 4. Grote animator was ongetwijfeld Peter Michael. Deze Nieuw-Zeelander, die zesmaal de beste skeeleraar ter wereld was en ook op de schaats meer dan uitstekend uit de voeten kan, was betrokken bij bijna alle ontsnappingen. Meerdere keren was hij hiervan de initiator, maar na z’n laatste niet-geslaagde poging om uit de greep van zijn achtervolgers te geraken, was de pijp leeg en eindigde hij als 13de. Bij de dames ging de winst woensdagavond naar Lisanne Buurman uit Heerenveen.

Bijna zinloos

Onder het toeziend oog van onder anderen Erik en Jenita Hulzebosch, Gretha Smit en Piet Kleine was het vooral bij de heren een bijzondere wedstrijd. Het sterke deelnemersveld perste er ronde na ronde alles uit en dat resulteerde in een heel snelle skeelerwedstrijd. Het gevolg hiervan was wel dat de vele uitlooppogingen op voorhand bijna zinloos waren. Toch probeerde met name Peter Michael het wel 6 of 7 keer. De ene poging was met meer overtuiging dan de andere, maar z’n voorsprong was hooguit een keertje ruim 10 seconden. Anderen die voorin meestreden waren Arno Kruims, Rémon Vos en de gebroeders Haasjes. Crispijn Ariëns zat meerdere keren op het vinkentouw en was ook regelmatig voorin te vinden. In de eindsprint kwam hij duidelijk tekort en zo finishte hij als 11de.

Met nog 3 ronden voor de boeg ondernam Peter Michael nog een laatste vertwijfelde poging. Hij pakte een voorsprong van bijna 100 meter, maar met nog ruim 1 ronde te gaan werd hij door het voortrazende peloton ingerekend. Op het laatste rechte stuk persten de snelle mannen de laatste energie uit hun getrainde lichamen en kwam Christian Haasje dus als eerste over de meet: „Mijn eerste overwinning bij de senioren dit jaar, en dat voor eigen publiek. Hoe mooi wil je het hebben? Het ging vanavond erg hard. Omdat er een sterk veld aan de start stond, hebben we als broers wel wat samengewerkt, maar bijna aan het einde zat ik echt helemaal kapot. Op mijn tandvlees kon ik volgen en op de laatste 100 meter kon ik binnendoor schieten. Dat was inderdaad een close finish . Ongelooflijk hè.” Zijn winnende tijd was 51.10.839; met 51.10.840 legde Kevin van der Horst beslag op de tweede plaats, terwijl Ronald Haasjes met 51.11.041 vierde werd.

Beste eindschot

Bij de dames - jammer genoeg kwamen er slechts 12 deelneemsters aan de start - verliep de wedstrijd (op de finish na) veel minder spannend. Na wat schermutselingen kwamen de meeste dames bij elkaar, waarna er nog nauwelijks uitlooppogingen werden gedaan. Dit betekende dat de laatste ronde de beslissing moest brengen. In een spannende finish, waarbij het onderlinge verschil tussen de beste 4 slechts een halve seconde was, bleek Lisanne Buurman uit Heerenveen over het beste eindschot te beschikken. Na 34 ronden kwam ze in 39.22.384 over de finish. Dat deed ze nét voor Gerline Crediet uit Nieuwleusen in 39.22.478 en Maya de Jong uit Haulerwijk, die met 39.22.536 beslag legde op de derde plaats.

Bij de ‘dames 2’, die 28 ronden aflegden, ging de overwinning naar Alise Smit uit Oldebroek. Esther Korenberg (Kamperveen) en Thirza Gorkink (Vaassen) werden respectievelijk tweede en derde. Chris de Velde (Wilsum) legde bij de ‘heren 2’ beslag op plaats 1. Zijn winnende tijd was 42.45.672. Joël Haasjes uit Staphorst werd tweede op iets minder dan twee seconden en daar weer acht seconden achter kwam Jarno Haitjema als derde over de meet.

De top 3 bij de masters zag er als volgt uit: 1. Hans van de Wetering (Noordeinde), 2. Jarno van Wingerden (Zwijndrecht), 3. Wim Kwakkel (Houten).

Melk

Erik Hulzebosch toonde zich trouwens content met de wedstrijd van z’n dochter Saar, die jammer genoeg bij de ‘dames 2’ hard kennismaakte met het asfalt van de baan in Staphorst en daarom uitviel. Hij hoopte dat ze door deze tegenslag niet het plezier in de sport gaat verliezen. Verder had hij nog een aardige anekdote in petto voor onder anderen Piet Kleine: „Mijn allereerste skeelerwedstrijd reed ik toen ik een jaar of 15 was. In mijn bidon had ik melk gedaan, want daarvan werd gezegd dat je er sterk van werd toch? Tijdens de eerste 4 rondjes ging ik als een gek tekeer en reed ik stoer op kop, daarna was het gebeurd. Ik wist echt niet hoe het eraan toeging bij een skeelerwedstrijd. Ja, later is dat wel wat veranderd, ha ha.”

Piet Kleine, die met kleindochter Amber Wietsma naar Staphorst was gekomen, bewaarde geen goede herinneringen aan zijn skeerleravonturen. „Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig reden we op van die Russische skeelers, met heel slechte wieltjes. Die sleten tijdens een wedstrijd als de ziekte. Nee, eigenlijk was dat skeeleren niet voor mij weggelegd. Zelf tennis en fiets ik nog vrij regelmatig en dat vind ik lekker. Ben ook bijna 70 en dan is bewegen goed hè.”