Clublid boogschutters Robin Hood Steenwijk gestart op Olympische Spelen, Gijs Broeksma begint met ‘inleidende beschietingen’

Gijs Broeksma in actie tijdens de plaatsingsronde in Tokio. Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Gijs Broeksma (21), lid van de handboogschuttersvereniging Robin Hood uit Steenwijk, is vanochtend in alle vroegte (06.00 Nederlandse tijd) begonnen aan de ‘inleidende beschietingen’ op de Olympische Spelen in Tokio samen met zijn ploegmaten Sjef van den Berg en Steve Wijler. „Het ‘echte’ werk volgt pas dinsdag”, zegt Franco Sluis, die jarenlang de trainer was van de jonge handboogschutter uit Ruinen.

„Vandaag zijn het wedstrijden om een zo goed mogelijke individuele klassering te behalen”, vervolgt Sluis. Van de 64 deelnemers valt de helft af, de 32 beste schutters gaan door.” Het is hem gelukt. Gijs heeft zich als 14de geplaatst voor de finalerondes van het boogschieten op de Olympische Spelen in Tokio. Broeksma schoot tijdens de plaatsingsronde 667 punten, een persoonlijk record.

„Dinsdag wordt het echt spannend, dan zullen we zien wie er doorgaat naar de laatste zestien.” Er wordt de hele week geschoten en de finale is zaterdag 31 juli. De clubleden van Robin Hood gaan dinsdag gezamenlijk voor de televisie zitten in de schiethal aan de Gagelsweg om de verrichtingen van Gijs in Tokio te volgen. „Daarover moeten we nog wat afspreken”, laat Sluis weten.

Naar Papendal

De handboogschutter uit Ruinen woont overigens al niet meer in Drenthe. Zijn Steenwijker trainer heeft Gijs gestimuleerd om zijn niveau nog verder aan te scherpen op het nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem. Zeven jaar geleden kwam de Ruiner naar de club in Steenwijk om zich verder te bekwamen in het handboogschieten. „Hij zat bij sportclub Bartje in Assen, maar Gijs wilde meer en naar een hoger niveau. Dat kon hij beter bij Robin Hood in Steenwijk. Ik ben daar enkele jaren zijn trainer geweest, maar op een gegeven moment is hij doorgestroomd naar het regionale trainingscentrum in Almere. Daar ben ik nog samen met hem naar toe gegaan. Een paar jaar geleden is hij dus naar Papendal gegaan, maar hij is nog wel steeds lid van onze vereniging”, aldus Sluis.

Gijs wordt ontzien

De trainer van Robin Hood onderhoudt ook nog steeds nauwe contacten met zijn voormalige pupil. „Toen hij vier weken geleden werd uitverkozen voor de Olympische Spelen was ik een van de eersten die hij heeft gebeld”, klinkt het met gepaste trots. De contacten met de Olympische topsporter worden nu tot een minimum beperkt. „Gijs wordt wat betreft nu ontzien. Hij moet zich volledig kunnen concentreren op de wedstrijden. Er worden geen overtollige appjes verstuurd naar Tokio.”

Sluis zegt dat hij Gijs heeft leren kennen als een „rustige jongen, die goed weet wat ie wil. Hij heeft geen kapsones, praat met iedereen, stimuleert anderen en assisteert goed bij de club. Nu leert hij ook mij dingen in plaats van andersom”, lacht Sluis. Of hij met een medaille thuis komt? „Ik heb wel veel vertrouwen in hem, maar dat durf ik toch nog niet met zekerheid te zeggen”, stelt Sluis tenslotte.