DOS’46 opent nieuw korfbalseizoen met tal van activiteiten: 'Weer stapjes maken in ons spel'

Bijna een jaar geleden, op zaterdag 19 september 2020, mocht DOS’46 voor het laatst toeschouwers (en dan ook nog maximaal 250) ontvangen bij een thuiswedstrijd op sportpark Tussenboerslanden. De hekken gingen zaterdag eindelijk weer open. De Nijeveense korfballers openden hun nieuwe seizoen met een scala aan activiteiten.

De selectie van DOS'46 heeft zich zaterdag voltallig gepresenteerd, voorafgaand aan de nieuwe veldkorfbalcompetitie.

De selectie van DOS'46 heeft zich zaterdag voltallig gepresenteerd, voorafgaand aan de nieuwe veldkorfbalcompetitie. Foto: Leo de Harder

In de loop van de ochtend waren er oefenwedstrijden van de A-selectie en van de A-junioren. Daarna was het de beurt aan de jeugd. Vanaf 17.00 uur trad de vernieuwde A-selectie voor het voetlicht. De dag werd afgesloten met de mogelijkheid om de inwendige mens te versterken.

Duidelijke cijfers

Na het eerdere verlies (met 23-18) tegen DVO/Accountor wees de hoofdmacht van de Nijeveners zaterdag met duidelijke cijfers veldhoofdklasser Oost-Arnhem via tussenstanden van 7-1 en 12-4 terug, met 20-11. Trainer Edwin Bouman, die met Rick Wessel, Michiel Zink en teammanager Martijs van Schie de technische staf van de A-selectie vormt: „In het algemeen ben ik tevreden over de voorbereiding. DVO konden we tot 18-18 bijhouden, vandaag winnen we afgetekend. Wel hadden we meer moeten scoren. De goede kansen werden omgebouwd tot slechte schoten.” Vorig veldseizoen werd ervoor gekozen te rouleren, als aanloop naar de zaal. „De keuze om te gaan rouleren of met een vastere formatie te gaan spelen, moeten we nog maken.”

Vóór de zaalcompetitie worden vijf competitieduels op het veld afgewerkt. Bouman: „Het laatste duel is tegen Fortuna. Dan weten we waar we staan. Eerlijk gezegd denk ik dat Fortuna te sterk voor ons is. Het doel is weer stapjes maken in ons spel. Ons spel mag er best mooi uitzien.” De Nijeveners zijn in ereklasse A ingedeeld bij Blauw Wit (A), DeetosSnel, Fortuna/Delta Logistiek, KCC en LDODK/Rinsma Modeplein.

De A-selectie kreeg nieuwe gezichten met trainer-coach Michiel Zink, Christian Dekkers (LDODK), Cas Steenbergen en Wendy Kampijon, die beiden doorstromen vanuit Jong DOS’46, het voormalige derde (talenten)team. Trainer-coach Wilbert Leendertse, Vladimir Slot, Mart Middelkamp, Bonne Bus, Wouter Neutel, Lisa Jansen en Marit Strating zwaaiden af. Wiljan Snip zet zijn revalidatie voort bij Jong DOS’46.

Plezier terugvinden

Christian Dekkers (28), die eerder de kleuren verdedigde van Nieuwerkerk, KCC en Blauw Wit (A), koos twee seizoenen geleden met partner Marloes Frieswijk voor LDODK, waar hij veelal aantrad als pinchhitter. „Ik wil het plezier terugvinden in het spelletje. Ik had geen zin meer stuivertje te wisselen tussen 1 en 2. Voor de zomer heb ik al meegedraaid. Het is leuk te spelen met mensen met wie ik ook buiten het veld omga. En Marloes? Die staat volledig achter mijn keuze”, aldus Dekkers. Edwin Bouman: „Hij is een speler die ervaring meebrengt. In de jonge selectie is dat goed voor de balans. Oudere spelers zijn faciliterend om de jeugd beter te maken.”

Met haar lengte doet Lynn Bijkerk in de voorbereiding nadrukkelijk een gooi naar een basisplaats, voor zover die is te vergeven. „Dat is waar je het voor doet als je begint. Het begon in voorgaande jaren met invalbeurten. Het is nu nog te vroeg in het proces, we moeten überhaupt nog horen wie bij ’t eerste komt. Ik ben allround, lang en kan een goed schot lossen. Daar mag ik wel wat meer vertrouwen in hebben, ik moet niet te snel terugvallen in korfwerk. We kregen voor de vakantie een schema mee om jezelf fit te houden. Zo heb ik op het strand in Zuid-Frankrijk voor mezelf getraind. Daarnaast was het fijn dat Han Wonink ons vanuit de club begeleidde.”

Na de oefenwedstrijden werden de selectiespelers zaterdag de begeleiders van jeugdgroepjes, met een mix van kangoeroes tot en met A-junioren. Zij werkten een spelcircuit af met Blind Games , zoals bijvoorbeeld blind scrabbelen, blind zwientie tikken en blind zeeslag.

Presentatie

Om 17.00 uur leidde voorzitter Haralt Lucas de presentatie van de A-selectie in: „Het is mooi dat dit soort dingen weer kunnen. Je voelt ook de behoefte bij de mensen. Voor de club is het fijn dat iedereen weer competitie kan spelen in het jaar van ons 75-jarig bestaan. Daarnaast is het ook goed voor de kantine, waarvan de opbrengsten een derde van de begroting vormen. Vooraf hebben we contact gehad met de gemeente Meppel en van iedereen een gezondheidscheck gevraagd.”

Mirjam Borghuis introduceerde de spelers en staf die in groepjes van vier ten tonele verschenen. Het gros van de bevraagde spelers gaf aan het heerlijk te vinden dat er weer publiek was. Onder dat publiek ook Alice en Gerrit Vrielink: „We zijn heel blij om weer te kunnen aanmoedigen en weer deel te kunnen uitmaken van de club. Het heeft veel te lang geduurd.”

Eline van Veldhuisen: „Het was gezellig en ik ben zeker blij terug te zijn. We hebben na de zaal, na twee weken rust, tot juli doorgetraind. Daarna heb ik bij mijn oude club, Reehorst, meegetraind en heb ik aan krachttrainingen gedaan.” Begin september beginnen voor haar, Amber van Doorn, Mart Vrielink en Thomas Visser ook de voorbereidingen van Talent TeamNL (U21) weer.