DOS'46 legt beslag op Supercup

Blijdschap bij de selectie van DOS''46. Gertrude de Vries

Antwerpen – Ereklasser DOS’46 heeft zijn eerste prijs van het seizoen 2019-2020 binnen. Als Nederlands landskampioen veldkorfbal reisden de Nijeveners af naar Antwerpen om de krachten te meten met de Belgisch landskampioen, AKC/Luma. Na een wat stroef begin namen de roodzwarten het heft in handen en domineerden ze het verdere spelverloop van de achtste editie van de Supercup.

DOS’46 behaalde de landstitel door in de kruisfinale af te rekenen met regerend landskampioen PKC/SWKGroep (14-20) en in de finale met LDODK/Rinsma Fashion (15-17). AKC/Luma veroverde de Belgische veldtitel ten koste van Floriant met dezelfde eindcijfers.

Waar de Nijeveners hun selectie versterkten met Pascal Frieswijk (Blauw Wit Amsterdam), Wouter Neutel (ASVD), de Surinaams international Vladimir Slot (Wit-Blauw/Green Organics) en Noël van der Honig (Heerenveen), verloor AKC/Luma vier basisspelers. De internationals Shiara Driesen en Jarre de Ley vertrokken naar DeetosSnel, terwijl Jade Rottiers en Elke Vanherck stopten.

Wijzigen

De trainer-coaches Pascal Zegwaard en Rick Wessel moesten het basisachttal waarmee DOS’46 de landstitel veroverde, noodgedwongen op een plaats wijzigen. Zegwaard: ‘Jesse de Jong brak afgelopen dinsdag in de oefenwedstrijd tegen LDODK zijn middenvoetsbeetje. Mooi dat hij ondanks zijn voet in het gips er toch bij kon zijn.’ Nieuwkomer Pascal Frieswijk nam zijn plaats in en vormde met Jelmer Jonker, Fenna de Jong en Nienke Hintzbergen de eerste aanval. Zegwaard: ‘Frieswijk deed het prima tegen de Belgische international Jari Hardies. Kun je zien dat het belangrijk is een brede bank te hebben.’

De eerste verdediging bestond uit international Harjan Visscher, die na het WK maar een korte vakantie en voorbereiding had, Max Malestein, Geertje Hoekstra en Kim Petersen.

Stroef begin

DOS’46 begon stroef aan de krachtmeting. Het liep in de eerste minuten in het hol van de leeuw achter AKC/Luma aan: 2-0, 3-1 en 4-2. Max Malestein en Fenna de Jong scoorden namens de Nijeveners. Zegwaard: ‘We moesten even wennen. Aan de twee Belgische scheidsrechters, die onder meer vlot twee strafworpen gaven. Verder werd er op het nieuwe veld gespeeld op wat langer kunstgras met kurk. De omstandigheden en ambiance waren verder prima in de kleine arena.’

Tussen de 7e en 12e minuut boog DOS’46 de achterstand van 4-2 met doelpunten van Max Malestein, Geertje Hoekstra, Fenna de Jong (tweemaal) en Harjan  Visscher om in voorsprong van 4-7.

Kanteling

Het vormde de kanteling. Zegwaard: ‘Vanaf dat moment domineerden wij de wedstrijd. Verdedigend was het toen op orde.’ Tegenover een doelpunt van de thuisclub plaatsten de Nijeveners er meerdere, waardoor het verschil gestaag opliep. Van 5-7 naar 5-11, van 6-11 naar de ruststand van 6-15.

Die lijn zette zich na rust bij vlagen voort. Zegwaard: ‘In de tweede helft hadden we wel een mindere fase, maar we zijn helemaal niet meer in de problemen geweest.’ Zo stokte het scoren na 6-17 gedurende een kleine tien minuten. Na 8-17 liep DOS’46 via 8-21, 9-21, 9-22, 10-22 weg tot 10-25.

In deze fase wisselden de Nijeveners volop. Zo maakte Leander Zwolle na zijn langdurige blessure zijn eerste minuten weer. Verder betraden in de laatste tien minuten ook Wouter Neutel, Fardau de Boer, Marieke Klaver en Lisa Jansen het strijdperk. AKC/Luma, dat de score van de krachtmeting opende, sloot deze ook af met twee doelpunten: eindstand 12-25.

Als achtste winnaar van de Supercup schoof DOS’46 aan in het rijtje bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen (2013), Blauw-Wit (A) (2014 en 2018), KZ/Thermo4U (2015), TOP/SolarCompleet (2016) en PKC/SWKGroep (2017).

Doelpuntenmakers DOS’46: Harjan Visscher (vijfmaal), Jelmer Jonker (vijfmaal), Fenna de Jong (viermaal), Kim Petersen (driemaal), Geertje Hoekstra (tweemaal), Nienke Hintzbergen (tweemaal), Max Malestein (tweemaal), Leander Zwolle en Wouter Neutel.

Nieuws

Meest gelezen

menu