Damian Boessenkool en Loris Veneman zijn klaar voor hun debuut bij Dutch TT in Assen

Staphorst/Dalfsen - De TT van Assen heeft voor elke coureur iets speciaals. Het is immers ‘de kathedraal van de motorsport’. Voor Nederlandse coureurs geeft dit race-evenement natuurlijk een nóg unieker gevoel. Komend weekend maken twee regionale talenten, Damian Boessenkool (16) uit Staphorst en Loris Veneman (14) uit Dalfsen, hun debuut tijdens de 90ste editie van het grootste eendaagse sportevenement van ons land.

Damian Boessenkool uit Staphorst in actie, op het circuit van het Duitse Oschersleben.

Damian Boessenkool uit Staphorst in actie, op het circuit van het Duitse Oschersleben. Foto: Team KNMV

Beide jonge coureurs komen uit in de strijd om de Northern Talent Cup, een bijprogramma van de Grand Prix waarin jonge talenten uit Noord-Europa worden klaargestoomd voor een stap naar het hoogste niveau.

Best dramatisch

Voor Boessenkool is het al weer zijn tweede jaar in de talentenklasse. Afgelopen seizoen eindigde de Staphorster op de dertiende plaats in de tussenstand. Dit jaar hoopte hij de stap naar de top 10 te maken, maar pech en wisselende weersomstandigheden hebben hem vooralsnog van goede resultaten weerhouden.

„Dit seizoen gaat het eigenlijk best dramatisch”, laat Damian Boessenkool weten. „Het zit me nog niet mee en het is moeilijk te zeggen waar dat aan ligt. Ik voel me fit, en de motor is niet anders dan vorig jaar. We hebben nog niet één weekend zonder pech of in mooie droge omstandigheden kunnen afwerken. In Le Mans had ik in de eerste race veel vertrouwen ondanks de regen, maar ik wilde te graag de aansluiting bij de kopgroep maken en ging onderuit. Gelukkig kon ik alsnog een punt pakken. In de tweede race was ik echter alle vertrouwen kwijt en ging ik opnieuw onderuit.”

Technisch probleem

In het Duitse Oschersleben scoorde Boessenkool 11 punten en dat gaf hoop voor de races op de Sachsenring, maar ook daar speelde pech hem parten. Een technisch probleem met de ontsteking leidde ertoe dat hij in de eerste race van het weekend niet eens van start kon gaan. „De tweede race reed ik met een nieuw blok, maar ik stond te ver achter op de grid om aansluiting bij de kopgroep te krijgen. Daarnaast brak ook nog eens mijn achterste remschijf af.”

Nu de TT voor de deur staat, hoopt de jonge Staphorster op een ‘normaal’ weekend: „Voor de TT hoop ik vooral dat alles een keer meezit. In ieder geval voor deze ene race. Het is speciaal om voor eigen publiek te rijden.”

Crash

Na twee achtereenvolgende Nederlandse titels in de NSF100- en de Open 125cc-klasse begon Loris Veneman dit seizoen met volle moed aan zijn debuut in de Northern Talent Cup. De jonge Dalfsenaar zette de stap naar deze opleidingsklasse om te kunnen racen op de ‘grote’ circuits. Een crash tijdens de voorjaarstrainingen gooide echter roet in het eten: Veneman brak zijn sleutelbeen. Hij miste daardoor de eerste twee raceweekends van het seizoen. „Dat was een grote teleurstelling en ik was erg boos”, laat Veneman weten. „Nu begon ik met een achterstand op de concurrentie aan het seizoen, zij hadden tenslotte al 4 races gereden. Dat kon ik goed merken bij de eerste trainingen, de rest was veel eerder op snelheid dan ik.”

Afgelopen weekend mocht Veneman dan eindelijk debuteren op de Sachsenring. Hij kwalificeerde zich als 15de, maar kreeg in de eerste race te maken met een gebroken schakelpook en haalde de finish niet. In de tweede race herpakte hij zich en nam hij met een 13de plaats 3 punten mee naar huis. „Ik had op meer gehoopt, want ik zat achter iemand die de kopgroep niet kon bijhouden. Ik heb zelf geprobeerd het gat nog te dichten, maar dat lukte niet meer. Anders had een top-10-klassering erin gezeten.”

Heel gaaf

Tijdens de TT hoopt Loris Veneman echter zijn gram te halen. „Daar mik ik op een plaats bij de eerste 8. Het is heel gaaf om nu al de TT te rijden en ik heb er veel zin in. Het is ook een van de redenen dat ik voor deze klasse heb gekozen.” Met zijn deelname aan de TT treedt Loris bovendien in de voetsporen van zijn vader Barry Veneman, die in 2001 de TT reed in de 500cc-klasse van de Grand Prix. „Het gevoel zal misschien niet helemaal te vergelijken zijn, maar het is echt gaaf dat ik voor eigen publiek de TT mag rijden”, aldus Loris Veneman.

Voor de Northern Talent Cup staan komende vrijdag (25 juni) de trainingen en kwalificatie op het programma. De eerste race van het weekend is op zaterdag en de tweede race is de afsluiter van de TT-racedag op zondag.