Danny van der Sluis pakt Dutch Superbike-titel na sensationele ontknoping in Assen

Motorcoureur Danny van der Sluis en het TT Racing Team hadden zaterdag alle reden tot juichen op het TT Circuit in Assen. Foto: JTS Fotografie

Motorcoureur Danny van der Sluis en het TT Racing Team hebben zaterdag voor het tweede jaar op rij de Dutch Superbike-titel veroverd. Na een spannende ontknoping op het TT Circuit in Assen, waarbij de twee races onder grillige weersomstandigheden werden verreden, finishte de Staphorster respectievelijk als tweede en eerste, en dat bleek genoeg om zich na afloop de kampioen van het raceseizoen 2021 te mogen noemen.

Voorafgaand aan de twee slotraces om het International Dutch Championship (IDC) had Van der Sluis nog 22 punten achterstand op klassementsleider Ricardo Brink uit IJsselmuiden. De kwalificatie op het TT Circuit werd verreden op een natte baan, die - naarmate de tijd vorderde - steeds verder opdroogde. De Staphorster kwam niet helemaal lekker uit op het circuit en kon dan ook geen volledige vrije ronde rijden. De TT Racing Team-coureur kwalificeerde zich als zevende, maar was desalniettemin tevreden over zijn ritme.

Goede openingsronde

In de eerste race was de baan droog. Vanaf de derde startrij kende Danny van der Sluis een goede openingsronde en klom hij algauw op naar de vijfde plaats. Bij de eerste doorkomst reed de BMW-coureur zelfs op plaats 3, terwijl zijn concurrent Brink inmiddels ten val was gekomen. Vervolgens wist de Staphorster het gat met de twee voorste coureurs te dichten en halverwege de race nam hij de leiding over. In de tweede helft van de race kreeg Van der Sluis meer moeite met de grip en in de slotfase verloor hij de koppositie. Toch wist hij nog wel als tweede te finishen, waarmee de TT Racing Team-coureur zeer goede zaken in de titelstrijd deed.

Zeer spannende ontknoping

Op voorhand beloofde de allerlaatste race een zeer spannende ontknoping te worden, want de Staphorster had inmiddels nog maar 2 punten achterstand op Brink. Wat het nóg spannender maakte, was dat het bij de start begon te druppelen. Van der Sluis ging opnieuw goed van start en haakte in de openingsfase aan bij Ricardo Brink en Frank Nieman (eveneens uit Staphorst). Deze drie coureurs maakten er een mooie strijd van en wisselden regelmatig van positie.

Gedurende de slotrace begon het steeds meer te regenen. Met nog drie ronden te gaan nam Danny van der Sluis de leiding over. Hij moest immers vóór Brink finishen om kampioen te worden. In de voorlaatste ronde werd de strijd beslist. Nieman kwam eerst ten val en een halve ronde later remde ook Brink zich onderuit. In de laatste ronde moest Van der Sluis nog wel oppassen, omdat het ondertussen serieus was gaan regenen. De Staphorster wist de race echter te voltooien als winnaar. En nog belangrijker: hij pakte dus ook de Dutch Superbike-titel.

Nieuws

Meest gelezen