'De Ster van Zwolle' opent zaterdag weer het nationale wielerseizoen: in totaal staan 25 sterke ploegen aan de start

De eindsprint van de 61ste (in 2021 verreden) Ster van Zwolle, die werd gewonnen door Coen Vermeltfoort (links). Hij klopte Tim van Dijke met gering verschil. Organisatie De Ster

De 62ste editie van ‘De Ster van Zwolle’, de openingsklassieker van het nationale wielerseizoen, wordt zaterdag verreden. Met een groot internationaal deelnemersveld (in totaal 25 ploegen) kent deze koers andermaal een topbezetting. ‘De Ster’ is tevens de start van de nationale competitie om de Holland Cup.

De laatste editie van ‘De Ster’ dateert van zaterdag 16 oktober 2021. Die datum was destijds noodgedwongen gekozen, vanwege de coronaperikelen in dat jaar. In 2022 werd het wielerevenement afgelast vanwege de ernstige ziekte en het overlijden van organisator Jan van Ommen. Deze zaterdag wordt Van Ommen, die (als opvolger van Ben Zomerdijk) 20 jaar de organisatie leidde, op het Grote Kerkplein herdacht. Zijn zoon Rik lost het startschot.

Kickstart

‘De Ster van Zwolle’ telt dit jaar 180 zware kilometers en is een wielerklassieker waarnaar teams en coureurs in de winter reikhalzend uitkijken. Het is immers de eerste mogelijkheid om een nieuw seizoen een kickstart te geven. Onder meer renners van het kaliber Dylan van Baarle (afgelopen weekeinde nog winnaar van Omloop het Nieuwsblad en vorig jaar van Parijs-Roubaix) en Europees kampioen en topsprinter Fabio Jakobsen hebben de wedstrijd op hun palmares staan.

De nieuwe organisatie van ‘De Ster’, onder leiding van Thijs Rondhuis, begroet zaterdag diverse sterke internationale ploegen. Zoals Saint Piran (Engeland), XSpeed United (Canada), het Tartu Cycling Team (Estland), Motala Serneke Allebike (Zweden), Team Lotto Kern Haus (Duitsland) en het Deense Leopard Togt Pro Cycling, dat de Luxemburgs kampioen tijdrijden in de gelederen heeft. Nederlands vuurwerk wordt verwacht van het Jumbo-Visma Development Team, dat in 2020 met Olav Kooij en in 2021 met Tim van Dijke - beiden werden tweede - al bijna een overwinning heeft behaald. Het Volker Wessels Cycling Team gaat met Coen Vermeltfoort op jacht naar diens derde overwinning, om zo op gelijke hoogte te komen met zijn ploegleider Dries Klein. Laatstgenoemde won ‘De Ster’ het vaakst van iedereen (drie keer dus).

Ook de mannen die het wielrennen willen veranderen, staan zaterdag aan de start. Onder leiding van succescoach Hugo Haak maken de mannen van het TDT-UnibetCycling-team - met wegkapitein en Zwollenaar Bas Tietema - hun debuut. Dat geldt eveneens voor vertegenwoordigers van De Peddelaars, De Hanzerenners en De IJsselstreek, alsmede een Regioteam Noord.

Smalle en selectieve wegen

De renners krijgen zaterdag veelal smalle en selectieve wegen en dijken voorgeschoteld en moeten de strijd aanbinden met de elementen. De Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum huldigt de eerste leider van de Holland Cup.

Nieuws

menu