Het huidige sportpark Ezinge. Nu nog de basis van de voetbalclubs Alcides, MSC en FC Meppel én van atletiekvereniging De Sprinter.

Alles bij het oude of FC Ezinge?

Het huidige sportpark Ezinge. Nu nog de basis van de voetbalclubs Alcides, MSC en FC Meppel én van atletiekvereniging De Sprinter. Foto: Willem Braam

Meppel - Hoe ziet de nabije toekomst van het voetbal in Meppel eruit? Blijft de komende jaren alles ‘gewoon’ bij het oude of staat de stad op termijn een megavereniging van meer dan 2000 leden te wachten? Ontstaat er een FC (Fusieclub) Ezinge, vernoemd naar het sportpark waarop Alcides, MSC en FC Meppel nu nog zijn gehuisvest?

Hoe dan ook: de drie voetbalclubs uit de stad Meppel houden komende maandagavond vanaf 19.30 uur – tegelijkertijd, maar wel afzonderlijk – hun algemene ledenvergaderingen. Dat geschiedt online. Het belangrijkste, gemeenschappelijke agendapunt op deze avond is een stemming onder de leden over wel of geen vervolg van het onderzoek naar een eventuele fusie of verdere samenwerking tussen Alcides, MSC en FC Meppel. Het is nog geen gelopen koers.

Hoewel er dus nog niet voor of tegen een fusie of een samenwerkingsverband kan worden gestemd, is het in dit stadium wel interessant om alvast eens de mening van trouwe leden van deze clubs te peilen, en wat te filosoferen. En dat ook nog in verschillende leeftijdscategorieën. Sommigen blijken faliekant tegen een eventuele fusie, anderen zien daarentegen bijna alleen maar voordelen daarvan.

Doodzonde

Bij MSC is de inmiddels 70-jarige Jan Hartsuiker gewoon niet weg te denken. Deze echte clubman, tevens socialist in hart en nieren, is al 64 jaar lid. Hij voetbalde tot z’n 57ste voor de wit-zwarten, speelde ooit enkele wedstrijden als keeper in het eerste elftal, maar was al op vrij jonge leeftijd bestuurslid bij MSC. Hartsuiker: „Ik heb helemaal niks met een mogelijke fusie. Ik snap best dat er wat moet gebeuren om bepaalde zaken te continueren, maar zo’n fusie zou ik doodzonde vinden. Echt uit nood geboren. Het heeft volgens mij geen meerwaarde voor voetballend Meppel en de eigen identiteit hou je niet vast.” Hij ziet de bui echter al hangen: „De hedendaagse jeugdvoetballers hebben helemaal niks met de verschillen tussen de clubs. De rivaliteit is er niet meer.”

Zijn clubgenoot Roelof Barelds (48) is duidelijk een andere mening toegedaan. Deze oud-eerste-elftalspeler maakt nu nog steeds deel uit van het tweede van MSC. Met uitzondering van drie seizoenen bij de toenmalige hoofdklasser Achilles 1894 uit Assen heeft hij vanaf z’n zesde altijd voor de wit-zwarten gespeeld. Barelds: „Ik voel mij dan ook een echte MSC’er. Maar ik ben vóór een toekomstige fusie. De grootste reden is dat de nieuwste generaties elkaar toch al opzoeken. Met veel Alcideanen heb ik goed privécontact en ook in ons schildersbedrijf heb ik close samengewerkt met Alcideanen. Mocht er een fusie komen, dan is dat goed voor Meppel. We krijgen hier dan een eerste elftal op niveau, met veel eigen jeugd. En bovendien een kwalitatief goede jeugdopleiding, met daarnaast plezierelftallen. Voor de vrijwilligers zou een fusie best wel even slikken zijn, maar de clubs krijgen het steeds moeilijker. Denk alleen maar aan de kosten van de kantinebezetting. Een samenwerkingsverband zou ik soft vinden. Dan ontstaat er irritatie, er wordt dan niet doorgepakt. Een fusie brengt ongetwijfeld fouten met zich mee, maar een positieve mindset helpt en ook zakelijk heeft het veel voordelen.”

Talent

Over de jeugd gesproken: Jort Veelo (19) is nu nog speler van MSC A1, maar dit talent schuift na dit voetbalseizoen door naar het eerste elftal. Jort is al vijftien jaar lid van MSC en heeft alle standaardteams doorlopen. „Ik ben voor een fusie, het kan iets heel moois gaan worden in Meppel. Er is nu al bijna geen rivaliteit meer tussen de clubs, in elk geval veel minder dan eerder. Ik zie in de toekomst een mooie, gezamenlijke club voor me. Voor alle drie clubs is dit het beste. Een samenwerkingsverband zou trouwens ook nog kunnen, ook daar heb ik geen probleem mee”, aldus Jort Veelo.

Bij Alcides is Xander Jager (20) een van de eigen talenten. Hij is op z’n achtste lid van de geel-zwarten geworden en is voorbestemd om tot de vaste keeper van het eerste elftal uit te groeien („Ik hang er al tegenaan”). Ook Xander zou een toekomstige fusie toejuichen. „Om een voorbeeld te geven: drie jaar geleden is het combinatieteam FC Meppel/Alcides JO19-1 ontstaan en die stap heeft toen meteen tot een promotie geleid. Samengaan kan in ieders voordeel werken. Mocht MSC erbij komen, dan heb ik trouwens geen idee hoe dat gaat uitpakken. Een fusie tussen FC Meppel en Alcides is het meest reëel, maar als MSC erbij komt, zou het in elk geval verstandig zijn om met de jeugd te beginnen. Je kunt dan van onderop naar boven werken.”

De knuppel in het hoenderhok

Fabian Wever (33) is al vanaf z’n vierde lid van Alcides. Hij maakte bijna drie seizoenen deel uit van de eerste selectie en gooit als fanatieke Alcideaan meteen maar even de knuppel in het hoenderhok: „Ik ben voor een fusie, maar tegen MSC. Dat houdt zich niet aan afspraken. Een verdere samenwerking met FC Meppel zou ik prima vinden. Bij het vrouwenvoetbal en de MO19 loopt dat al jaren goed. En de gezamenlijke JO19 speelt landelijk op een behoorlijk hoog niveau. Bij MSC is alles op een lager niveau, die club heeft hier dan ook het grootste belang bij. De jeugd loopt er de laatste jaren weg. Mocht het toch tot een fusie komen, dan heb ik wel wat tijd nodig om aan het idee wennen. Misschien ga ik dan wel naar SVN…”

Erelid Roelof Boven (72) is ook al bijna zijn hele leven lid van Alcides: vanaf z’n zesde. Door een ernstig brommerongeluk in zijn A-juniorentijd moest hij destijds acuut stoppen met voetbal, maar die tegenslag heeft hij in de loop der jaren ruimschoots gecompenseerd. Boven begon namelijk aan een ellenlange loopbaan als leider. Aanvankelijk bij jeugdelftallen, daarna een jaartje het vierde, en inmiddels is hij al ruim 35 jaar leider van Alcides 1. „En tegenwoordig ben ik leider van een kleuterklas”, zo grapt hij, daarmee doelend op de lage gemiddelde leeftijd van het huidige eerste team. Dan serieus: „We hebben een fantastische jeugdopleiding. Ik ben trots op m’n cluppie. Maar dat gevoel is meteen weg bij een eventuele fusie. Dan ben ik mijn cluppie kwijt, daar word ik emotioneel van. Geen binding meer: dat doet mij pijn, ik ben te veel Alcideaan. En daarom ben ik dus tegen een fusie. Maar ik blijf wel meedenken, die online-ledenvergadering ga ik maandag zeker volgen.”

Groen-wit bloed

Bij FC Meppel behoort Tim Wolting (58) zo langzamerhand tot de selecte groep van oudgedienden. Hij is al 43 jaar lid van FC Meppel, nadat hij op z’n vijftiende met zijn familie (onder wie zijn jongere broer Abe) de Friese stad Lemmer verliet. Tim speelde uiteindelijk tweeënhalf jaar in het eerste elftal van de groen-witten. „Ik heb zelfs groen-wit bloed, gelukkig zijn we gezond gebleven ondanks corona. Ik ben honderd procent tegen een fusie, ik snap de noodzaak niet. Dan zijn we bij FC Meppel ineens de gezelligheid en de herkenbaarheid kwijt en die zijn nou juist heel belangrijk voor een club. De huidige samenwerking met Alcides: dat mag van mij zo blijven. Maar verder lekker allemaal apart, bij de senioren. We moeten onze eigen cultuur houden. Dat er nog een vervolgonderzoek komt: daar heb ik geen problemen mee. Maar tegen fuseren zeg ik nee, ik zie dat echt niet zitten”, aldus Tim Wolting.

Zijn clubgenoot Ivo Munsterhuis (43) laat vervolgens een heel ander geluid horen. Hij is al sinds z’n zevende lid van FC Meppel en speelde bij de senioren tot z’n 24ste in het eerste. Vervolgens voetbalde hij vier jaar op een hoger niveau bij Olympia’28 in Hasselt, waarna hij stopte. Op z’n 32ste pakte hij toch weer de draad op bij FC Meppel (in het vierde) en momenteel speelt Munsterhuis nog in het derde. Daarnaast is hij leider van JO10-1, waarin z’n zoon Luuk speelt. „Ik ben voor een fusie. Mijn persoonlijke drijfveer is om het hoogste te ambiëren. Bij een volledig samengaan leidt kwantiteit tot kwaliteit, de beste spelers horen immers in het eerste. De tradities van de drie clubs begrijp ik, maar we moeten in de toekomst vanaf 0 een nieuwe cultuur opbouwen en iedereen de mogelijkheid bieden om te voetballen. Dit kan heel positief uitwerken, mits we iedereen meekrijgen natuurlijk.”

Gevoelig

Tot slot Sebastiaan de Vries (36): hij voetbalt sinds zijn pupillentijd bij FC Meppel en haalde het tweede team. Momenteel speelt hij in de 35+-competitie, na twee jaar te zijn gestopt. „Een fusie of samenwerking: het maakt me niks uit, ik sta open voor beide opties. Bij een fusie gaat het voetbalniveau in Meppel omhoog, we kunnen ons dan meten met bijvoorbeeld SC Genemuiden en Urk. Bij het klussenteam ligt een mogelijke fusie gevoelig, vooral voor de oudere garde is dit erg moeilijk. Ik snap dat het erg lastig is voor mensen die de club jarenlang hebben geleid. Maar de jongere generatie zit er minder mee”, aldus De Vries.