Derdedivisionist Staphorst begint competitie zaterdag met thuiswedstrijd tegen VVSB: 'Geen makkelijke pot'

Thuis op ’t Noorderslag beginnen de voetballers van Staphorst zaterdag aan de competitie in de derde divisie. VVSB uit Noordwijkerhout staat als ouverture op het programma.

Staphorst-trainer Paul Weerman: „We zijn in elk geval blij dat we weer mogen voetballen om het echie.”

Staphorst-trainer Paul Weerman: „We zijn in elk geval blij dat we weer mogen voetballen om het echie.” Foto: Leo de Harder

Na een stroeve aanvang van de oefenperiode verbeterden de geel-blauwen zich de laatste weken. Tegen een zware opponent weet Staphorst zaterdag waar het écht staat. „We zijn in elk geval blij dat we weer mogen voetballen om het echie”, zegt trainer Paul Weerman.

Staphorst kende een korte voorbereiding op de voetbalcompetitie. Enerzijds doordat de derde divisie al vroeg begint en anderzijds omdat Staphorst ervoor koos om na een korte vakantie laat te beginnen. Weerman: „We zijn lang doorgegaan met trainen. Na een korte vakantie zijn we weer begonnen en hebben we de meeste oefenwedstrijden gespeeld op ons nederlagentoernooi. Vooral in het begin ging dat stroef. We hadden veel afwezigen en het was zoeken naar een speelstijl en vorm, met nieuwe spelers. De laatste twee weken waren we redelijk compleet en hebben we aardige resultaten neergezet. Maar zowel in negatief als positief opzicht moet je een beetje door die uitslagen heen kijken. Het was oefenen, meer niet.”

Verbetering

Staphorst begon het eigen toernooi matig met flinke verliespartijen, maar in de laatste drie wedstrijden tegen HHC Hardenberg (1-3), Jong Heerenveen (5-2) en Rohda Raalte (5-1) toonde het verbetering. „Tegen HHC waren we voor het eerst redelijk compleet. We hebben toen ook anders gespeeld door hoger druk te zetten. In de eerste wedstrijden lieten we de tegenstanders meer komen en probeerden we vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. Toch is me dat slecht bevallen. Onze kracht is toch snel druk zetten en dan zien we dat we zelfs een ploeg als HHC, uit de tweede divisie, het lastig kunnen maken. Vroeg power geven past beter bij ons. Aan de andere kant weten we dat er wedstrijden komen, waarin we worden teruggedrongen. We zitten in een zware competitie, met vaak sterkere tegenstanders.”

Paul Weerman zag drie sterkhouders vertrekken afgelopen seizoen. Erik Bakker met een tas vol ‘betaaldvoetbalbagage’ en daarnaast Martin van ’t Ende en Martijn Brakke. „Ieder had z’n eigen redenen. Het betekent dat er nieuwe spelers moeten opstaan. Een voorbeeld is Daimen Schra, die een prima voorbereiding heeft gedraaid. Als leiders in de ploeg zullen we die drie missen. Vooral Martijn Brakke had ik er graag bij gehouden, maar ik snap zijn beweegredenen om weg te gaan. Hij is in het amateurvoetbal veruit de meest professionele speler waarmee ik heb gewerkt. Hoe hij met voetbal bezig is en er op zijn 35ste fysiek nog uitziet, daar kunnen spelers in het betaald voetbal een voorbeeld aan nemen. Maar ik snap dat op de bank zitten niet bij hem past en ik kon hem op voorhand geen basisplaats beloven. Ik snap heel goed dat hij in zijn laatste seizoen nog alles wil spelen. Maar ik vind het wel jammer. Een speler en clubman van het kaliber Martijn Brakke had zijn carrière eigenlijk bij Staphorst moeten beëindigen.”

Geen makkelijke pot

Met een nieuw gezicht beginnen de geel-blauwen zaterdag aan het hernieuwde avontuur in de derde divisie. De openingswedstrijd tegen VVSB belooft geen makkelijke pot te worden. „Als ik de kenners mag geloven, gaat VVSB voor de top 5 of zelfs top 3. Maar sowieso treffen we in de eerste vijf wedstrijden allemaal zware tegenstanders. Je kunt er weinig van zeggen. Onze selectie is niet breed, mede door corona. Wellicht hadden we er anders nog wat bij gehaald, maar de vereniging moet ook gezond blijven. Als we twee maanden verder zijn, dan kun je de balans opmaken en weet je een beetje waar je staat. We moeten het hebben van onze power , het enthousiasme en ons collectief. In deze lange competitie hebben we iedereen nodig. Samen ervoor gaan”, aldus Paul Weerman.