Derdedivisionist Staphorst bereikt volgende ronde KNVB-beker na krankzinnig duel in Amsterdam

Keeper Jorick Maats kroonde zich woensdagavond tot held door de laatste penalty van AFC te stoppen. Foto: VV Staphorst

Derdedivisionist Staphorst heeft woensdagavond een enorme stunt uitgehaald in de strijd om de KNVB-beker. De geel-blauwen wonnen in Amsterdam van tweededivisionist AFC. Dit na een strafschoppenserie, want het krankzinnige bekerduel was na verlenging namelijk in 4-4 geëindigd.

Staphorst werd in de eerste helft algauw op een 2-0 achterstand gezet en leek een kansloos duel tegemoet te gaan, maar het herpakte zich volledig en nam na rust zelfs een 3-4 voorsprong. Met een man minder, na rood voor Mirko Zwiers, werd het in de slotseconden alsnog gelijk. In de verlenging werd niet gescoord, waarna Jorick Maats de laatste AFC-penalty stopte en Staphorst dus doorbekert op nationaal niveau.

Evenwichtige strijd

Staphorst werd in de beginfase werkelijk weggespeeld door AFC, dat binnen 13 minuten een 2-0 voorsprong nam. Langzaam herstelden de bezoekers zich en in de 26ste minuut tekende Stan Haanstra voor de aansluitingstreffer. Deze 2-1 gaf de geel-blauwen veel vertrouwen en dat resulteerde in een evenwichtige strijd. Nog voor rust had Staphorst op gelijke hoogte kunnen komen, met scoringskansen voor Matthijs Verheul en Stan Haanstra.

Die gelijkmaker zou alsnog na rust vallen en kwam van het hoofd van Julius Duit. Hij knikte de 2-2 binnen en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte met AFC, in de 52ste minuut. Lang kon de ploeg van Karlo Meppelink daar echter niet van genieten, want binnen een minuut scoorde de thuisploeg de 3-2. Staphorst rechtte echter de rug en kantelde het duel binnen 8 minuten. Daimen Schra en Freddy Quispel bogen met hun goals de achterstand om in een 3-4 voorsprong, die vervolgens langdurig intact bleef. Een rode kaart voor Mirko Zwiers in de 80ste minuut gooide echter roet in het eten, want de daardoor ontstane druk resulteerde in de slotseconden alsnog in de gelijkmaker: 4-4.

Verlenging

Die eindstand betekende een verlenging, waarin de tien spelers van Staphorst manmoedig verdedigden. Mede dankzij doelman Jorick Maats hielden de bezoekers stand, waardoor een strafschoppenserie noodzakelijk werd. Keeper Maats kroonde zich tot held door de laatste Amsterdamse penalty te stoppen, waardoor Staphorst de volgende bekerronde heeft bereikt.

Nieuws

menu