Droom van Robin Spijkers, oud-inwoner van Dwingeloo, komt uit: eerste monteur van Valentino Rossi

Valentino Rossi is de onbetwiste publiekslieveling in de motorracerij. Waar ook ter wereld. En oud-Dwingeler Robin Spijkers is komend seizoen eerste monteur van het Italiaanse racefenomeen.

Robin Spijkers (rechts) afgelopen seizoen met Fabio Quartararo, die naar het fabrieksteam van Yamaha is vertrokken.

Robin Spijkers (rechts) afgelopen seizoen met Fabio Quartararo, die naar het fabrieksteam van Yamaha is vertrokken. Foto: eigen foto

In de MotoGP, de koningsklasse in de motorsport, domineert (pre-corona) Rossi-geel op de tribunes. Het legendarische nummer 46 is overal te vinden, op T-shirts, jassen en petjes. Net als de olijke kop van il Dottore, the Doctor, zoals de bijnaam van de negenvoudig wereldkampioen luidt. 42 jaar inmiddels, maar nog altijd immens populair, ook in coronatijd. Rossi wordt ook de GOAT genoemd: Greatest Of All Time , de beste coureur aller tijden.

Een bescheiden smiley met een duimpje

En uitgerekend het Petronas Yamaha-racemonster van de iconische Italiaan is komend seizoen het domein van Robin Spijkers. De oud-Dwingeler, die tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk woont, is de eerste monteur van Rossi. „Best wel een droom die uitkomt”, appt hij bescheiden met een smiley en een duimpje vanuit Doha in Qatar. Tussen de drukke bedrijven door, want veel tijd heeft hij niet. Afgelopen weekend is in Doha het MotoGP-seizoen van start gegaan. Aan Spijkers de taak het beste uit de machine te halen.

„Robin is echt heel blij”, benadrukt moeder Wil Spijkers in Dwingeloo. De hoofdprijs, het monteurschap van Rossi, kwam als geluk bij een ongeluk. Afgelopen seizoen was Spijkers bij Petronas, het satellietteam van Yamaha, monteur van Fabio Quartararo, het Franse wonderkind op twee pijlsnelle wielen. Quartararo deed het, mede door de inspanningen van Spijkers, vooral in de eerste helft van het afgelopen seizoen heel goed. Reden genoeg voor het grote Yamaha-fabrieksteam de Fransman voor komend seizoen vast te leggen.

‘Bij Petronas konden ze Robin niet missen en dat is een groot compliment’

Quartararo kon of wilde niet kiezen wie hij van zijn technische staf wilde meenemen naar het fabrieksteam. Dat liet hij aan anderen over en die kozen niet voor Spijkers. Moeder Spijkers: „Ik zie het zo: bij Petronas konden ze hem niet missen. En dat is een groot compliment aan het adres van Robin.”

De aanvankelijke teleurstelling maakte snel plaats voor enorme blijdschap. Gevolg van de stoelendans was namelijk dat Rossi overkwam van het fabrieksteam naar de equipe van Petronas. En Spijkers werd als eerste monteur gekoppeld aan het Italiaanse fenomeen. Mooier kon eigenlijk niet. „Dit was echt altijd al zijn droom: monteur van Rossi.”

Jarno Jansen, groot Rossi-fan te Hooghalen die die het nummer 46 in grote cijfers op het dak van zijn kippenschuur heeft gezet, is in zijn nopjes met de Drentse inbreng in het team van Rossi. „Dat is gaaf. En wat geweldig voor die jongen om met de GOAT te kunnen en mogen werken.”