Scheidsrechter Hans Noppers uit Meppel volgt het EK: 'De VAR spreekt altijd de waarheid'

Het Europees kampioenschap voetbal is in volle gang. We maken ons op voor de achtste finales en Oranje komt zondag in Boedapest in actie, tegen Tsjechië.

Oranjefan Hans Noppers poseert met zijn pasgeboren zoontje Finn op schoot. Ook zijn twee hondjes zijn fanatiek voetbal aan het kijken.

Oranjefan Hans Noppers poseert met zijn pasgeboren zoontje Finn op schoot. Ook zijn twee hondjes zijn fanatiek voetbal aan het kijken. Foto: Leo de Harder

In de Meppeler en Steenwijker Courant laten voetbalfanaten op vier vrijdagen hun licht schijnen over het EK in het algemeen en over Oranje in het bijzonder. Het voetbalwoord is - tot de grote finale op zondag 11 juli - aan achtereenvolgens een trainer, een scheidsrechter, een assistent-scheidsrechter en een speler. EKwartet, deel 2: scheidsrechter Hans Noppers. Hij keek maandagavond als ware Oranjefan naar Noord-Macedonië - Nederland (0-3).

Wil je jezelf even introduceren?

„Ik ben Hans Noppers, geboren, getogen en woonachtig in Meppel. Ik heb altijd gevoetbald bij FC Meppel, tot in A1. Op een donkere doordeweekse trainingsavond in januari 2004 scheurde ik mijn kruisband. Ik ben in totaal vijf keer geopereerd aan mijn knie en toen was wel duidelijk dat mijn lichaam eigenlijk niet geschikt was om te voetballen. Via een goede kennis ben ik gaan fluiten. En ik heb de basisopleiding scheidsrechter gevolgd. Begonnen in 2010 bij de jeugd, en daarna overgestapt naar de senioren. Ik fluit nu tot de eerste klasse. Mijn laatste wedstrijd was op 3 oktober 2020: ’t Fean’58 tegen SC Joure, in de tweede klasse. Ik ben superblij dat het weer mag en gaat beginnen.”

Je keek maandag naar de wedstrijd van Oranje. Als voetballiefhebber, als scheidsrechter en als…

„Vader, want mijn zoon Finn keek ook mee. Hij is vorige week woensdagmiddag geboren, tijdens Finland - Rusland. Dat was wel heel apart. Hij is ons eerste kind, het gaat heel goed met hem en mijn vriendin heeft het ook fantastisch gedaan. Ik ben echt supertrots. En ik ben ook wel te spreken over Oranje. Tot aan het duel met Noord-Macedonië was onze rechtsback onze topscorer, maar als de échte topspelers zoals Memphis Depay, Georgino Wijnaldum en Frenkie de Jong nóg beter worden en in het toernooi groeien, dan kan Nederland heel ver komen. Als de spelers van Oranje een slechte dag hebben, kunnen ze van iedereen verliezen, maar hebben ze een goede dag, dan zijn ze in staat om ieder land te verslaan.”

Kijk je met ‘nietsontgaande scheidsrechtersogen’ naar een wedstrijd, en waar let je dan specifiek op?

„Ha, ha, nee hoor, ik kijk echt als Oranjesupporter. Tegen Oekraïne was ik ook in het stadion. Mijn eerste herinnering is het WK in 1994, in Amerika. Keek ik ’s nachts met mijn opa naar Nederland - Saoedi-Arabië, terwijl ik kippenpootjes zat te eten. Natuurlijk let ik wel op scheidsrechters. De Roemeen Kovacs, die Nederland maandag floot, deed het erg goed. Noord-Macedonië schreeuwde drie keer moord en brand, omdat Oranje een overtreding had gemaakt. Hij wuifde dat weg, liet het spel doorgaan en achteraf bleek dat drie keer terecht. Dat is een fantastische kwaliteit. Hij floot consequent en had alles onder controle. Twee keer zeiken, een derde keer is het klaar en krijg je een kaart. Ook aan het eind, met die overtredingen op Berghuis. Gewoon beide keren geel, terwijl ik in zo’n situatie zo’n kaart waarschijnlijk wel had laten lopen. Dan fluit ik nog te veel als voetballer.”

En hoe vaak kijk je bij het zien van Kuipers en Makkelie op dit EK in de spiegel en denk je van ‘Daar had ik moeten staan’?

„Ha, ha, zo kijk ik niet hoor. Ik ben echt een enorme fan van Kuipers. Op en top fit, haartjes goed en een bruine kop. Altijd dicht op de spelsituatie, hoe hij omgaat met weerstand en alles beoordeelt op de juiste afstand. Dat is echt geweldig. Makkelie is ook goed, maar ook een beetje de coming man . Ik vind wel: hoe meer je fluit, hoe beter je wordt als scheidsrechter. Zelf heb ik nu 300 wedstrijden gefloten. Van 2012 tot 2014 zat ik in het talententraject van de KNVB. Ik ben nu 36 jaar, toen was ik met mijn 27 jaar al aan de oude kant. In die groep zaten echt jonge scheidsrechters, die helemaal werden klaargestoomd voor het fluiten en geen voetbalverleden hadden. Ik fluit juist nog veel als een voetballer. Ach, en weet je, ik ben ook wielerliefhebber en loop graag hard. Nu train ik voor de marathon van Parijs. Verder ben ik nog actief in het bestuur van FC Meppel, als het gaat om commerciële zaken en communicatie. Ook mag ik graag naar het eerste elftal kijken op de zaterdagmiddag. Ik heb ook mooie wedstrijden gefloten hoor, waaronder het bekerduel tussen Urk 1 en Urk 2, de competitiewedstrijd van de PEC Zwolle Vrouwen tegen PSV, en de finale om het kampioenschap in de reservehoofdklasse tussen Koninklijke HFC Haarlem en Westlandia.”

En dan nog het meest besproken scheidsrechtersonderdeel: de VAR. Graag je deskundige mening als arbiter, voetballer én supporter.

„Het is en blijft een waardevolle toevoeging. De assistent-scheidsrechters op dit EK laten de aanval aflopen en vlaggen dan voor buitenspel. Je kunt beter wachten en weten dat je goed zit, dan te vroeg vlaggen en achteraf zien dat je fout zat. Ik vind dat je zelfs een stap verder zou moeten gaan. Nog meer technologie en schaf de grensrechters maar af. Bal wel of niet over de lijn, corner, ingooi en buitenspel. Dat is allemaal prima met technische hulpmiddelen waar te nemen. Maak die keuze voor ‘volle bak digitaal’. Zover is het nu nog niet. Bij dit EK is de VAR zeker van toegevoegde waarde. Eigenlijk iedere keer, want de VAR spreekt altijd de waarheid.”