Speler Jeroen Kleene uit Wanneperveen van Oranje Zwart volgt het EK: 'Je kijkt nu meer naar het voetbal'

Het Europees kampioenschap voetbal zit er bijna op. Onze nationale trots Björn Kuipers moet komende zondag de finale tussen Italië en Engeland in goede arbitrale banen leiden.

Jeroen Kleene zag dinsdagavond hoe Italië zich ten koste van Spanje plaatste voor de EK-finale: 'Die gedrevenheid, de beleving en de instelling van die Italianen. Het altijd willen winnen. Dat is zó mooi om te zien en dat begint al met hoeveel passie ze het volkslied zingen.'

Jeroen Kleene zag dinsdagavond hoe Italië zich ten koste van Spanje plaatste voor de EK-finale: 'Die gedrevenheid, de beleving en de instelling van die Italianen. Het altijd willen winnen. Dat is zó mooi om te zien en dat begint al met hoeveel passie ze het volkslied zingen.' Foto: Martijn Bijzitter

In de Meppeler en Steenwijker Courant laten voetbalfanaten op vier vrijdagen hun licht schijnen over het EK in het algemeen en Oranje in het bijzonder. Na een trainer, een scheidsrechter en een assistent-scheidsrechter sluit een speler de rij. Deel 4: Oranje Zwart-middenvelder en -aanvoerder Jeroen Kleene. Hij keek dinsdagavond, tussen het nieuws over Peter R. de Vries door, naar de halve finale tussen Italië en Spanje.

Wil je jezelf even introduceren?

„Ik ben Jeroen Kleene, bijna 39 jaar, en ik speel bij Oranje Zwart in Wanneperveen. Om eerlijk te zijn heb ik wel even getwijfeld om door te gaan, want we hebben een heel jong team en het leeftijdsverschil tussen oud en nieuw is nu wel heel groot. Maar om na twee halfbakken seizoenen zó afscheid te nemen, dat wil ik ook niet. Bovendien ben ik nog fit en hebben we met André Blom echt een goede trainer. Door de wol geverfd, interessante oefenstof en iemand die door zijn ervaring eigenlijk alles weet. Dus ik ga nog een jaartje door, maar wat ik niet wil is als figurant voetballen. Als dat zo is, dan stop ik en ga ik lekker in het derde ballen met mijn maatjes, onder wie Arnold Otten en mijn broer Henk.”

Je noemt zelf het woord figurant. Ik dacht meer aan oranje met een zwart randje. Afijn, wat is jouw mening over de prestaties van het Nederlands team op dit EK?

„Voor het EK had ik wel zoiets van ‘wat wordt dit’? Ik had zo mijn twijfels over deze generatie, over Frank de Boer en dat het natuurlijk allemaal anders is. Het EK leeft gewoon wat minder. Ik werk op een school en eerst hadden we nog weleens van die pooltjes en zo. En op de voetbalclub keken we samen en was je kort voor zo’n toernooi zelf nog aan het voetballen. Allemaal heel gezellig, maar je kreeg niet alles mee, zeg maar. Nu wél, als je zo voor de televisie zit. Je kijkt nu meer naar het voetbal en let beter op. Dan kijk ik samen met mijn vriendin en dan zeg ik wat tegen haar over de wedstrijd en dan hoor je even later René van der Gijp precies hetzelfde zeggen. O ja, Oranje... Dumfries heeft mij wel positief verrast als rechtsback, maar in de voorronde vond ik het allemaal niet zo goed hoor. Tegen Oekraïne en Noord-Macedonië kregen we nogal wat kansen tegen. In de wedstrijd tegen Oostenrijk viel dat wel weer mee, maar uiteindelijk vlogen we er meer dan terecht uit tegen Tsjechië. Wel weer typisch Nederlands om zo vooruit te denken. ‘Als we maar niet tegen een land uit de poule des doods moeten spelen en als we winnen, dan moeten we waarschijnlijk tegen Denemarken en dan zitten we in de halve finale.’ Nou, niet dus.”

Uit die poule des doods was niemand nog in leven, in de halve finale. Jij keek naar dinsdag naar twee andere toplanden. Italië tegen Spanje: wat vond je ervan?

„Italië was vooraf wel de favoriet, maar eigenlijk was Spanje uiteindelijk de betere ploeg. Dan komen er toch andere dingen bij kijken. Die gedrevenheid, de beleving en de instelling van die Italianen. Het altijd willen winnen. Dat is zó mooi om te zien en dat begint al met hoeveel passie ze het volkslied zingen. En als je kijkt naar het voetbal: let maar eens op hoeveel strijd ze leveren. Als ze met hun elven terug moeten verdedigen, dan doen ze dat. Desnoods allemaal in de eigen zestienmeter. Nou, dat zie ik bij Oranje Zwart nog niet snel gebeuren, ha, ha.”

Zondag de grote finale op Wembley. Op wie zet jij je geld?

„Vooraf denk je toch aan Duitsland, Frankrijk en België en ook Italië. Dat die Zwitsers de Fransen uitschakelden, vond ik wel mooi en dan vooral de manier waarop. Zo’n Pogba die je na zijn goal zo ziet staan van ‘kijk mij eens’. De Engelsen zijn vanwege hun thuisvoordeel favoriet. Laat de underdog dan maar winnen.”