Freerunning is een spectaculaire sport. Niet alleen om te doen, maar zeker ook om naar te kijken.

FC Meppel aast op eigen accommodatie; freerunning enorm populair

Freerunning is een spectaculaire sport. Niet alleen om te doen, maar zeker ook om naar te kijken. Foto: Frens Jansen

Gymnastiekvereniging FC Meppel is een van de oudste sportverenigingen van Meppel. Al in 1864 zag de Meppeler IJsclub het levenslicht, maar met het oprichtingsjaar 1907 in de boeken zijn de gymnasten een goede tweede (tezamen met voetbalvereniging Alcides).

In al die jaren is er bij FC Meppel het nodige veranderd: het woord gymnastiek doet misschien zelfs wel wat afbreuk aan alle mogelijkheden die er bij deze vereniging zijn. Turnen is bijvoorbeeld een belangrijke tak geworden, evenals acrogym. Sinds enige tijd is daar freerunning bij gekomen.

Wat betreft de ontwikkelingen bij de vereniging en het aantal leden is FC Meppel op zich wel tevreden. Maar omdat de lessen over zes locaties in Meppel zijn verdeeld, is het hebben van een eigen accommodatie een vurige wens.

Erg jammer

Gymzaal Prinses Marijke is de zaal die de vereniging als thuisbasis ziet. Het is echter een gedateerd onderkomen dat ook door het onderwijs wordt gebruikt. Gymnastiekvereniging FC Meppel ziet het liefst dat ze een accommodatie krijgt die veel beter geschikt zou zijn voor bijvoorbeeld turnen en freerunning. „Het feit dat we onze lessen op zes verschillende locaties in Meppel moeten geven, is niet ideaal. Het liefst doe je dat natuurlijk in een hal die geschikt is voor alle onderdelen waarin we lesgeven”, meent bestuurslid Regina Bekker. „Dit speelt al wat jaren, maar er zit weinig schot in en dat is voor onze vereniging erg jammer.”

Met 550 leden is FC Meppel bepaald geen ‘kleintje’ te noemen. „Wij vinden dan ook dat, gezien onze grootte, het logisch zou zijn dat we een eigen hal krijgen. Een goede mogelijkheid is om de gymzaal aan de Prinses Marijkestraat om te bouwen tot een hal met betere turnfaciliteiten. En deze moet ook worden ingericht voor andere activiteiten die we aanbieden, zoals freerunning. Een vaste opstelling in een hal geeft bijvoorbeeld heel veel tijdwinst. Een nieuwe hal is uiteraard ook welkom, maar die zou dan bijvoorbeeld niet aan de rand van Meppel moeten komen, want dat is dan niet handig.”

Over het nieuwe fenomeen freerunning stelt de vereniging het volgende op de website: ‘Freerunning is een enorm populaire en snel groeiende sport. Bij freerunning beweeg je je door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips (salto’s) en vaults (sprongen) over obstakels. Bij freerunning draait het om de 5 F’s: Fun, Freedom, Fitness, Friendship en Fulfillment.’ Volgens Regina Bakker is freerunning bij haar vereniging booming . „Het is nog niet zo heel oud, maar het groeit enorm. Ik denk dat dit vooral komt omdat het spectaculair is. Niet alleen om te doen, maar zeker ook om naar te kijken. Onze freerunning-tak heeft met Riot Movement zijn eigen naam en daar zijn we bij FC Meppel Gymnastiek wel trots op.”

Keerzijde

Net als andere sportverenigingen heeft FC Meppel in het voorbije jaar verre van optimaal kunnen draaien. De laatste tijd wordt er buiten geoefend, zoals op zaterdagmorgen voor het onderdeel freerunning. Turnen was en is een stuk lastiger. Het is ook een belangrijk onderdeel voor de Meppelers.

Regina Bakker: „Het niveau van het turnen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dat is natuurlijk prachtig, maar er zat ook een keerzijde aan. De KNGU stelt verenigingen namelijk verplicht om juryleden te leveren. Daar moet je dan een cursus voor doen en ook regelmatig jureren. Dat wil lang niet iedere ouder en dan ontstaat op den duur echt een probleem. De KNGU stelt keihard: geen juryleden, geen wedstrijden. Door corona hebben we daar geen last van gehad, maar dat zou in de toekomst zomaar kunnen gaan gebeuren. Dus hoe meer deelneemsters je aan wedstrijden laat meedoen, hoe meer juryleden je moet leveren.”

Bakker zegt dat een soortgelijk probleem zich voordoet bij de afdeling acrogym. Dat is een sport waarin dansen, gymmen en in teamverband oefeningen samenkomen. Maar ook daar is het verplicht om voor juryleden te zorgen. „We hebben al best wel een paar heel goede meisjes gehad bij acrogymnastiek. Wanneer ze écht goed worden, raken we ze meestal kwijt aan grote verenigingen in de omgeving, zoals die in Zwolle. Bij ons zijn er te weinig uren voor die meisjes die goed zijn. Die krijgen dan zo’n hoog niveau dat wij ze niet meer verder kunnen helpen.”

Goede richting

Sinds enige tijd wordt er door leden van FC Meppel weer getraind, maar dan vooral in de buitenlucht. „Dat vinden we al een stap in de goede richting, want het actief sporten: daar gaat het natuurlijk allemaal om. Als we dan op termijn de beschikking krijgen over een eigen hal, kunnen we als FC Meppel weer jaren vooruit.”