Bestuurders Karel Kuipers, Leon Lok, Henrico Greven en  Fons Fennis bij de ingang van het voetbalcomplex van FDS.

FDS gaat voor een nieuw vriendenteam in standaardklasse: 'We zijn druk op zoek naar voetballers'

Bestuurders Karel Kuipers, Leon Lok, Henrico Greven en Fons Fennis bij de ingang van het voetbalcomplex van FDS. Foto: Sieb van der Laan

Mooie plannen bij voetbalvereniging FDS. „We werken achter de schermen hard aan de komst van een nieuw vriendenteam. Een eerste elftal waarmee we in de standaardklasse willen uitkomen”, zegt voorzitter Fons Fennis. Leon Lok, Karel Kuipers en Henrico Greven knikken instemmend. „Want het is ook ons niet ontgaan dat er straks op zaterdag een prachtige vijfde klasse ontstaat met Blokzijl, Steenwijker Boys, Steenwijk, SVBS’77 en MSC. Daar willen ook wij graag aan deelnemen.”

Alles is erop gericht om de club nieuw leven in te blazen. „We hadden tot een paar jaar geleden een vriendenteam met spelers uit Steenwijk en regio. Jongens die bij ons lekker kwamen ballen. Om te presteren, maar ook zeker voor het plezier. Echte vrienden van elkaar.” Het was de bedoeling dat de spelers drie seizoenen zouden blijven. „Dat zijn er zelfs vier geworden. Daarbij promoveerden ze twee keer, van de vijfde naar de derde klasse. En er volgde ook een degradatie naar de vierde.”

Na vier jaar stopte het team. „Een aantal spelers is naar Willemsoord vertrokken. Sommigen zijn zeven tegen zeven gaan voetballen bij Vv Steenwijk, en er zijn ook jongens gestopt vanwege hun leeftijd. Of ze werden vader en hadden het voetbal wel een beetje gezien.”

‘Reserve zesde Klasse’

Sinds het vertrek van het vriendenteam heeft FDS alleen nog een elftal dat reserve zesde klasse speelt. De bestuurders spelen daar zelf ook in. Voorzitter Fons Fennis is daarbij een soort van ‘super-sub’. „Eerlijk gezegd ben ik van mening dat ik niet meer aan actief voetballen moet beginnen”, klinkt het vrolijk. „Ik heb gezegd dat ik alleen in uiterste noodgevallen beschikbaar ben. Op papier ben ik nog spelend lid. Mijn schoenen heb ik in een tasje gedaan. Ik was ze eerst kwijt, maar tijdens de verhuizing doken ze plotseling weer op.” Er wordt gelachen. De stemming is goed. „Dat past ook bij ons. We staan bekend als een gezellige vereniging.”

Het elftal in de reserve klasse heeft het de afgelopen twee jaren goed gedaan. „We lagen twee seizoenen geleden riant op kampioenskoers, toen corona ervoor zorgde dat de competitie werd platgelegd. Daar ging ons feestje.” Het afgelopen voetbaljaar is er nauwelijks gespeeld. „Ons team bestaat uit 20-plussers en ook een paar 40-plussers. Enkele van die spelers zouden mogelijk de sprong kunnen maken naar het door ons gewenste nieuwe vriendenteam. De rest is daar niet geschikt voor. Dat lukt niet meer.”

Overschrijving half juni

FDS heeft haar huidige leden uit Havelterberg, Onna en naaste omgeving. „We zijn begonnen met een flyeractie op zoek naar spelers voor het nieuwe eerste elftal. Dat doen we ook in de nieuwe wijk Kornputkwartier in Steenwijk.” Overschrijving van spelers naar een andere club kan tot 15 juni. De tijd begint dus wel te dringen. „We hopen ook dat spelers van de drie Steenwijker clubs mogelijk denken van dat FDS is wel iets voor mij. Spelers die een paar jaar geleden zijn gestopt en een nieuwe uitdaging zoeken, zien mogelijk ook wel iets in een komst naar Havelterberg. Wat ons betreft is iedereen welkom. Daarbij zijn onze sponsors ons ook altijd blijven steunen.”

De relatie met buurman DVSV uit Darp wordt als goed omschreven. „Zij spelen op zondag. Spelers van beide verenigingen komen wel bij elkaar over de vloer om voetbal te kijken en een biertje te drinken. Enige samenwerking in de toekomst zou best weleens kunnen gebeuren. Een fusie zien we niet zo snel tot stand komen.” Een jeugdafdeling starten binnen FDS zien ze niet zitten. „Havelterberg is alles bij elkaar een paar straten. Dat is geen doen. We willen wel op ons complex regelmatig activiteiten voor jeugd organiseren. Bijvoorbeeld clinics of voetbaldagen. Zo interesseren we de jeugd voor onze club. Als ze dan ouder worden kunnen ze mooi bij de senioren aansluiten.”

Als alles op tijd rond komt gaat er een aanvraag naar de KNVB voor een plaatsje in de standaard vijfde klasse op zaterdag. „Dat is allemaal nog mogelijk. We hopen nu dat spelers zin hebben om naar ons te komen, om hier te voetballen. Om ze te interesseren gebruiken we ook social media. We zijn ook nog op zoek naar een trainer voor komend seizoen.”

Belangstellenden kunnen mailen naar penningmeesterfds@gmail.com of bellen met Leon Lok: (06) 5117 4802.