Frank Nieman opent met podiumplaats, Danny van der Sluis finisht als vierde

Frank Nieman uit Staphorst is het nieuwe motorsportseizoen begonnen met een derde plaats. Foto: Wim Echten

Staphorst/Assen - De Staphorster motorcoureurs Frank Nieman en Danny van der Sluis hebben dit weekend een goede indruk achtergelaten bij hun seizoenstart op het TT-circuit in Assen. Voor Nieman leverde dat in de openingswedstrijd om het Dutch Superbike Championship - voorheen OW Cup - zelfs een podiumplaats op, voor Van der Sluis net niet.

Na een lange voorbereidingsfase mocht Frank Nieman zaterdag eindelijk laten zien wat hij in huis heeft. De Staphorster wist zijn Yamaha R1M na een spannend duel als derde over de finishlijn te sturen, tot grote tevredenheid van het Winteb TKRP Elcee Racing-team.

Belangrijke punten

Hoewel Nieman naar eigen zeggen ‘geen perfecte kwalificatieronde’ kende, was zijn tijd goed voor een vierde startplek. In de openingsrace kwam hij nog als zesde door de eerste bocht, maar na 4 ronden haalde hij Nick Vlaar in en vervolgens begon het duel met Danny van der Sluis om de derde positie. Nieman won het onderlinge duel met zijn dorpsgenoot dankzij een sterke laatste ronde.

Frank Nieman: ‘De baantemperatuur tijdens de race lag ten opzichte van de trainingsdagen aanzienlijk lager. Ik denk dat hierdoor de set-up niet meer perfect werkte. Ik heb hard gevochten en ben tevreden om het seizoen zo te openen. Het is belangrijk om constant te zijn over een geheel seizoen. Dit zijn belangrijke punten voor het kampioenschap.’

Remproblemen

Danny van der Sluis had uiteraard op meer gehoopt dan de vierde plaats. De TT Racing Team-coureur vocht zelfs even om de tweede positie, totdat hij in de tweede helft van de race te kampen kreeg met remproblemen van zijn BMW S1000RR.

Na twee kwalificaties mocht de Staphorster de derde startplek innemen. Na een matige start moest hij zich echter vanaf de vijfde plaats naar voren werken. Op een gegeven moment reed hij in het kielzog van de nummer 2, Vasco van der Valk, maar door remproblemen viel hij toch weer terug.

Danny van der Sluis, na afloop: ‘Het ging in de kwalificaties zeker niet slecht. We hadden de goede lijn weer te pakken, nadat we in het voorjaar zoekende waren naar de juiste afstelling. Mijn start was niet top, het kostte wat tijd om naar voren te komen. Ik kon daarna wel redelijk snel naar Vasco van der Valk toe rijden. Totdat mijn rem zacht werd, het tweede deel van de race werd daardoor erg lastig.’

In het weekend van 18 tot en met 20 juni staat de tweede ronde van het Dutch Superbike Championship op het programma, met dubbele wedstrijden op het circuit van het Duitse Oschersleben. Ook die races worden zonder publiek verreden.

Leon Stolte achtste

De openingsrace van het IDC Supersport 600-kampioenschap is voor Leon Stolte uit Nieuwleusen niet de gehoopte afsluiting geworden van een mooie raceweek.

Stolte kijkt weliswaar tevreden terug naar de openingsrace in Assen, maar het had nog beter gekund. Hij reed namelijk met de reservemotor die is ingesteld op regensetting, en dat terwijl het zaterdag droog was. Meer dan een achtste plaats zat er onder deze omstandigheden niet voor de Nieuwleusenaar in. ‘Je weet dat er meer in zit en dat je meer in je mars hebt als je de juiste motor met de juiste afstelling hebt, in plaats van optie 2 zoals nu’, aldus Stolte.