Gijs Broeksma uit Ruinen eindigt net naast podium met landenwedstrijd op Olympische Spelen in Tokio

Gijs Broeksma in actie tijdens de plaatsingsronde in Tokio. Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Gijs Broeksma uit Ruinen heeft met Nederland net geen brons gewonnen bij het boogschieten tijdens de Olympische Spelen. In de landenwedstrijd verloor hij samen met Steve Wijler en Sjef van den Berg in de finale om het brons gastland Japan.

Het gaat om millimeterwerk. Na de reguliere vier sets staat het 4-4 gelijk, en dus moet er een shoot-off aan te pas komen, om een winnaar aan te wijzen. Dat houdt in dat iedere speler één pijl afvuurt. Zowel Japan als Nederland schoten daarbij 28 punten. De pijl van de 21-jarige Broeksma uit Ruinen belandt in de 9.

Vervolgens wordt er gekeken welke pijl er het dichtstbij de roos zit. En dat was een pijl van Japan. Dus wint Japan het brons en eindigt Nederland als vierde.

Nederland plaatste zich als tweede voor de landenwedstrijd. In de kwartfinale werd met 5-3 (54-54, 56-57, 54-50 en 57-54) Groot-Brittannië verslagen. In de halve finale werd echter kansloos met 0-6 (53-56, 52-54 en 55-59) verloren van de Chinese Taipei. En in de finale om het brons wordt dus verloren van Japan: 58-55, 52-54, 57-53 en 56-57, waarna de shoot-off verloren wordt.

Zuid-Korea wint het goud. In de finale wordt Chinese Taipei met 6-0 verslagen.

Nog een keer in actie

Broeksma komt individueel nog in actie bij het handboogschieten. Woensdag zou hij zijn eerste ronde-wedstrijd tegen de Fransman Thomas Chirault spelen, maar de wedstrijd is uitgesteld vanwege slechte weersvoorspellingen. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd wel gespeeld wordt.

Nieuws

Meest gelezen