Gijs Broeksma uit Ruinen wordt veertiende bij plaatsingsronde boogschieten tijdens Olympische Spelen in Tokio (en Nederland plaatst zich als tweede voor landenwedstrijd)

Gijs Broeksma in actie tijdens de plaatsingsronde in Tokio. Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Gijs Broeksma, woonachtig in Ruinen, heeft zich als 14de geplaatst voor de finalerondes van het boogschieten op de Olympische Spelen in Tokio. Broeksma (21) schoot tijdens de plaatsingsronde 667 punten, een persoonlijk record.

Nog voordat de openingsceremonie van vanmiddag plaatsvindt, is Broeksma al in actie gekomen. Vanochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd (13.00 uur plaatselijke tijd) kwam hij al in actie tijdens de plaatsingsronde. Deze ronde bepaalt wie tegen wie moet in de finalerondes, maar is tegelijkertijd ook bepalend voor de invulling van de landenwedstrijd.

Er doen aan het boogschieten 64 olympiërs mee. De nummer 1 van de plaatsingsronde, speelt in de eerste ronde tegen de nummer 64. En de nummer 2 speelt tegen de nummer 63, et cetera.

Broeksma, die speelt bij vereniging Robin Hood uit Steenwijk, opende de plaatsingsronde voor de mannen. Om klokslag 06.00 uur Nederlandse tijd vuurde hij als eerste van alle boogschutters op de Olympische Spelen zijn pijlen af. Vanaf 70 meter schoten de deelnemers allemaal 72 pijlen af.

De 21-jarige Broeksma schoot 29 keer in de 10, het midden van het bord én dus het meeste aantal punten waard. Met zijn 14de positie in de plaatsingsronde, treft hij in de eerste ronde de Fransman Thomas Chirault, die 51ste werd. Deze wedstrijd is woensdag 28 juli om 05.19 uur, Nederlandse tijd. Mocht Broeksma deze wedstrijd winnen, speelt hij diezelfde dag om 05.58 uur in de tweede ronde. Daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Luis Alvarez uit Mexico en Takaharu Furukawa uit Japan. De Japanner won in 2012 olympisch zilver en werd vier jaar geleden achtste. Hij eindigde nu als 46ste in de plaatsingsronde, de Mexicaan als 19de.

Landenwedstrijd

Voor de landenwedstrijd komen twaalf landen uit. Een team bestaat uit drie olympiërs. Voor Nederland zijn dat Gijs Broeksma, Sjef van den Berg en Steve Wijler. De punten van de drie worden opgeteld. Steve Wijler schoot het beste van de Nederlandse ploeg. Hij eindigde als 6de in de plaatsingsronde met 675 punten. Van den Berg schoot 670 punten en werd 8ste, en Broeksma 14de met 667 punten.

Nederland heeft zich hiermee automatisch gekwalificeerd voor de kwartfinales. Daar treft de ploeg de winnaar van de wedstrijd tussen Indonesië en Groot-Brittannië. De kwartfinales, halve finales en finale van de landenwedstrijd zijn op maandag 26 juli.

Kwalificatie voor gemengde landenwedstrijd

De plaatsingsronde geldt ook meteen als kwalificatie voor de gemengde landenwedstrijd, een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. Een team bestaat uit één heer en één dame. De beste zestien landen kwalificeren zich voor de eindronde ervan.

Voor Nederland was vooraf nog niet duidelijk wie er namens de heren meeging doen aan de gemengde landenwedstrijd. Degene die voor Nederland de meeste punten in de plaatsingsronde schoot, wordt daarvoor aangewezen. En dat is dus Steve Wijler, die samen met Gabriela Schloesser aantreedt in de eindronde. Nederland werd namelijk 6de.

Nieuws

Meest gelezen