Golfer Sven Maurits kijkt met voldoening terug op Dutch Open: 'Dit wil ik iedere week wel'

Plots staat-ie daar, op de twaalfde plaats van Nederlands grootste en bekendste golftoernooi: de Dutch Open. Sven Maurits blijft er nuchter onder. „Het geeft mij geen extra druk. Ik vind zo’n hoge positie eigenlijk wel fijn.”

Sven Maurits op hole 9 van Bernardus Golf in Cromvoirt tijdens de Dutch Open. Op de laatste dag slaat hij er een bogey. Daarna gaat het beter.

Sven Maurits op hole 9 van Bernardus Golf in Cromvoirt tijdens de Dutch Open. Op de laatste dag slaat hij er een bogey. Daarna gaat het beter. Foto: Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang

Maurits eindigt het vierdaagse golftoernooi, van 16 tot en met 19 september, uiteindelijk op de gedeelde 27ste plaats. Met 280 slagen komt hij op een score van -8. Dat houdt in: acht slagen onder par, en par is de gemiddelde score van een professionele golfer.

„Het ging heel goed natuurlijk. Ik wilde vooraf alles uit mezelf halen. En ik kijk er met voldoening op terug. Tegelijkertijd is hij kritisch op zichzelf: „Voor mijn gevoel zat er nog wel meer in.”

De Dutch Open. Vier dagen lang internationaal topgolf in Nederland. Onderdeel van de European Tour. Een paar recente winnaars van naam: Joost Luiten (2013 en 2016), Paul Casey uit Engeland (2014), voormalig nummer drie van de wereld, en Martin Kaymer uit Duitsland (2010), voormalig nummer één van de wereld. Totale prijzengeld van 1 miljoen euro. Aan de start staan 144 deelnemers, onder wie 22 Nederlanders.

„Je leeft die dagen echt in een bubbel. Dinsdag ben ik naar de golfbaan Bernardus Golf in Cromvoirt gereden. Daar ben ik dus tot en met zondag gebleven, samen met mijn caddie. Je slaapt in een hotel en verder ben je vooral op de baan te vinden. Je eet in de players’ lounge bij de golfbaan, loopt wat rond op het terrein en probeert je rust te pakken.”

Finaleweekend

Na twee dagen spelen halen de beste 65 golfers het slotweekend, ook wel de ‘cut’ genoemd. Bij die 65 golfers zitten 9 Nederlanders.

Een van die Nederlanders is Sven Maurits. 34 jaar. Geboren en getogen in Meppel. Lid van Golf Club Havelte. Tegenwoordig woont hij in Tuk. Nummer 1858 van de Official World Golf Ranking. Een week voor de Dutch Open wordt hij nationaal kampioen. „Ik ging met een goed gevoel de Dutch Open in.”

Met dat goede gevoel sluit hij de eerste dag af als beste Nederlander, als dertiende. Hij slaat zelfs een eagle, twee slagen onder par, op de eerste dag. Een dag later klimt hij een positie omhoog. „Het gaat natuurlijk niet slecht, anders sta je niet op de twaalfde plaats”, kijkt hij terug op de eerste twee dagen.

In 2019 deed Maurits ook mee aan de Dutch Open, toen heette het toernooi nog de KLM Open en was het op een andere baan. „Het gaat nu makkelijker dan twee jaar geleden”, geeft Maurits aan. Maar zo ervaart hij dat niet. „Ik heb het gevoel dat ik er meer uit heb kunnen halen. Een paar putts kunnen net wat beter vallen”, geeft hij als voorbeeld. Hij ziet echter wel een verschil in spel met twee jaar geleden. „Ik heb geleerd te scoren als je minder speelt. Dat heb ik goed gedaan.”

‘Puttjes vallen net niet’

Met die twaalfde plaats haalt Maurits de ‘cut’ met gemak. Dag drie volgt: ook wel ‘Moving Day’ genoemd. De dag waarop de golfers hun uitgangspositie voor de slotdag bepalen.

„De derde dag is echt zonde. Alles loopt allemaal net niet. Puttjes vallen er allemaal net niet in.” Maurits sluit de dag af met een +1, en zakt wat plaatsen weg in het klassement. Hij is daardoor niet meer de beste Nederlander in de lijst.

Hij denkt niet dat die mindere dag door de druk komt van de twaalfde positie. „Het geeft mij geen extra druk. Ik vind zo’n hoge positie eigenlijk wel fijn. Je speelt later op de dag, mensen zijn meer op je gefocust. Ik vind het wel fijn spelen.”

Terugvechten

Maar het fijne gevoel is wel even weg na de mindere derde dag. „Dan moet je dat proberen te vergeten en de volgende dag opnieuw beginnen.” Die slotdag begint echter allesbehalve fijn. Op de eerste twee holes komt hij beide keren tot een bogey. „Als er een manier is waarop je een dag niet wil starten, dan is het zo wel. Het is terugvechten na zo’n start. Maar het komt maar niet.” Met een birdie op de zevende hole lijkt de verbetering ingezet, maar op baan negen verschijnt er wederom een bogey op het scoreformulier. Halverwege de beslissende dag noteert hij een +2.

„Op baan 10 en 11 sla ik vervolgens een birdie. Ik zeg tegen mezelf: ‘kom op, het kan nog’. Op de twaalfde hole laat ik een kans liggen voor een puttje. Ik blijf daarna lekker spelen, tot en met de laatste hole.” Hij sluit de Dutch Open af op hole 18, met een birdie. Omdat hij op hole 14 ook nog een birdie slaat, eindigt hij de dag met -2. Zijn eindscore na vier dagen: 280 slagen, ook wel -8. Op de wereldranglijst stijgt hij naar de 1364ste plaats.

„Nu is het nog even nagenieten. Ik heb het nodige al op televisie teruggekeken. Als je zelf speelt, zie je natuurlijk niet zoveel. Dit geeft wel vertrouwen. Het is de vraag welke toernooien ik dit jaar nog kan spelen, vanwege corona. Mijn pijlen zijn alvast gericht op volgend jaar. Dan wil ik stappen gaan maken. Eigenlijk zal ik een week als dit wel iedere week willen hebben.”

  • Birdie: Een slag onder par

  • Bogey: Een slag boven par

  • Caddie: Persoon die de golfer assisteert op de baan, met bijvoorbeeld dragen van golftas

  • Cut: De laatste twee ronden van een golftoernooi, vaak in het weekend

  • Eagle: Twee slagen onder par

  • Green: Kort gemaaid gras, het gedeelte van de baan waar de hole is

  • Par: Gemiddeld aantal slagen dat professional gebruikt om hole te spelen

  • Putt: De slag op de green naar de hole