HTC-voorzitter Ruud van der Laan vindt het sociale aspect belangrijker dan prestaties: 'We zijn een heel toegankelijke vereniging'

HTC werd op 1 mei 1932 opgericht. Dat betekent dat de Havelter Tennis Club, niet te verwarren met de Zwolse voetbalclub HTC, volgend jaar 90 jaar bestaat. De commissie bijzondere gebeurtenissen en evenementen komt binnenkort bijeen voor een eerste aanzet. Zonder historie geen heden. Dat weet ook voorzitter Ruud van der Laan van deze Havelter vereniging, die ooit de prachtige naam Doe je best had: „We zijn een heel toegankelijke vereniging.”

Ruud van der Laan is voorzitter van de Havelter Tennis Club (HTC).

Ruud van der Laan is voorzitter van de Havelter Tennis Club (HTC). Foto: Leo de Harder

Van der Laan (75) is minimaal drie keer per week te vinden op het tenniscomplex aan de Binnenesweg. Op de vraag wanneer Doe je best ooit HTC werd, moet hij het antwoord schuldig blijven. Gedacht wordt aan 1972, toen een nieuw tennispark werd aangelegd aan de Schapendrift. Met vier gravelbanen en een kunstgrasbaan. Heel wat beter dan de oorspronkelijke grasbaan, die vlak na de Tweede Wereldoorlog in een betonbaan (!) veranderde.

Stiekem

Van der Laan: „Ik was een jaar of 28 toen ik hier ben begonnen met tennissen. Twee keer in de week, op de maandag- en woensdagavond, doe ik mee met de tosscompetitie. Op vrijdagavond speel ik competitie. Bij de club was ik actief voor het clubblad ‘De Backhand’. Zo rol je er een beetje in en op een gegeven moment werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Dat was in 2006, na 5 jaar zat mijn termijn erop en volgde Hans Dijkerman me op. Alleen kwam hij zelf tot de conclusie dat hij vanwege zijn werk onvoldoende aanwezig kon zijn op de club. In 2011 ben ik hem weer opgevolgd, eerst als interim-voorzitter en dat is uiteindelijk stiekem voortgezet, ha, ha.”

Ruud van der Laan maakte als voorzitter in die (in totaal) 15 jaar heel wat mee. In 2017 verrezen er nieuwe lichtmasten. De oude stonden maar op 6,5 meter hoogte, terwijl 15 meter is toegestaan. Vier jaar eerder vond een grote verbouwing plaats. „In 2011 kregen we all-weather-banen, dus werd er meer getennist. Maar ons clubgebouw bleek totaal niet geschikt als winterkantine. Enkel glas, de verwarming deed het niet goed en het was er vaak heel koud. Het gebouw werd toen als het ware ingepakt en helemaal geïsoleerd, met een schil van 12 centimeter, en afgewerkt met larikshout. Ook een ander dak, een nieuwe vloer en 27 zonnepanelen werden aangebracht. En het mooie was: het werk werd, nadat een aannemer erbij was geweest, helemaal met eigen mensen gedaan”, laat Van der Laan trots weten.

Zonnepanelen

Afgelopen jaar, mede ingegeven door corona, werd een begin gemaakt met de realisatie van een terrasoverkapping en een materiaalgebouw. Medio juli, toen de klus was geklaard, droeg de voorzitter het resultaat symbolisch over aan de leden die ook nu weer vele uren actief waren geweest. „In ons clubgebouw kunnen we niet veel mensen kwijt, laat staan op anderhalve meter. Daarom hebben we de buitenruimte helemaal aangepakt. Het terras is bovendien voorzien van heaters , we hebben nog 18 extra zonnepanelen laten plaatsen en kunnen nu ook onze materialen prima kwijt, zoals de trekker die we in bruikleen hebben. En ook nu weer is het werk allemaal voor de volle 100 procent gerealiseerd door onze leden.”

HTC Havelte heeft er 273 van. In 1932 begonnen met 20. De vereniging maakte een behoorlijke groei door, want in 2019 waren er nog 237 leden. „Het mooie van onze club vind ik dat jong en oud zo goed met elkaar mixen. Als je kijkt naar de tosscompetitie, dan zie je leden tussen de 20 en 75 jaar. Dat nakaarten met z’n allen is heel fijn en prettig. Dat toegankelijke typeert onze vereniging wel. Wel hebben we een relatief oude vereniging, maar dat komt ook omdat je heel lang kunt doortennissen. Zo is er bij ons op de maandagochtend een groepje senioren dat dan altijd tost. Iedere week zijn er wel tussen de 25 en 30 ouderen aanwezig. En ons oudste actieve lid is zelfs ouder dan 90 jaar!”

Padel

Reizen we door de tijd, dan komen we uit bij padel. De nieuwe vorm van tennis die steeds populairder wordt. Ook bij HTC wordt erover nagedacht. „We hebben vijf banen. Vier liggen er naast elkaar en hebben ledverlichting, dat zijn all-weather-banen. Baan vijf heeft een zandondergrond, is ingestrooid met kunstgras en is niet verlicht. Bovendien dateert die baan uit 1994. Er zijn twee opties. Óf we knappen die baan helemaal op, maken er een all-weather-baan van, zorgen voor verlichting en dat betekent dat de leden vaker kunnen tennissen. Of we leggen op die plek twee padelbanen aan. Dat gaan we de leden voorleggen in de komende algemene ledenvergadering. We zitten nu dus nog in een oriënterende padelfase. Wel ben ik ervan overtuigd dat padel een aanzuigende werking heeft op onze tennisvereniging. Vooral bij ouderen is het populair. De baan is kleiner, de afstanden zijn minder groot en omdat je dichter bij elkaar staat, is er meer gelegenheid voor een praatje.”

Dat laatste vindt Van der Laan heel belangrijk, en niet alleen bij HTC. „In de gemeente Westerveld heb je vier tennisverenigingen: in Dwingeloo, Diever, Vledder en Havelte. We zitten elkaar niet in het vaarwater. Het gaat prima zo, en zo moet het ook zijn. Lekker op het fietsje naar de tennisvereniging in je eigen dorp. We zijn met 14 teams volop actief in de competitie, die vrijdag 17 september weer begint, maar om eerlijk te zijn vind ik het sociale aspect belangrijker dan het prestatieve.”