Hardlopen in het bos tijdens de Zwarte Dennen Cross: ook 60-plussers kunnen zaterdag deelnemen

Momentopname van een eerdere editie van de Zwarte Dennen Cross. Foto: Geert Kleis

Bos Bedden Loopgroep AG’85 houdt zaterdag de zestiende editie van de Zwarte Dennen Cross. Deze atletiekwedstrijd is vernoemd naar het recreatiegebied De Zwarte Dennen, deel uitmakend van de staatsbossen nabij Staphorst.

Dit hardloopevenement trekt al jaren veel deelnemers uit geheel Nederland. Zij roemen de gemoedelijke sfeer en ook het parcours, dat een uitdaging is voor elke hardloper: niet alleen onverharde bospaden, single tracks, zandwegen en ruiterpaden, maar ook enkele venijnige klimmetjes, heidepaadjes en - afhankelijk van het weer - mul zand of modder.

Bij de vorige editie stonden 540 hardlopers aan de start. Nieuw dit jaar is een 60+-categorie bij de 5 en 10 kilometer, voor zowel mannen als vrouwen.

Hoofdsponsor is Tegelhome & HV Wonen uit Rogat.

Jeugd

Om 12.00 uur begint de jongste jeugd (tot en met 7 jaar) aan een wedstrijd over 900 meter. Om 12.30 uur volgt de jeugd van 8 tot en met 15 jaar, voor een wedstrijd over 1.250 meter. Hierbij wordt gestreden om prijzen in drie leeftijdscategorieën: 8 en 9 jaar, 10 tot en met 12 jaar, en 13 tot en met 15 jaar. In elke categorie zijn bekers beschikbaar voor de drie snelste jongens en meisjes. Bovendien ontvangt elke deelnemer een medaille, en is er fruit en drinken bij de finish.

Om 13.00 uur worden de deelnemers aan de 5 kilometer weggeschoten en om 14.00 uur is de start gepland van de slotafstand: de 10 kilometer. Bij beide lange afstanden strijden de lopers (bij zowel de heren als de dames) om prijzen in vier categorieën: tot en met 39 jaar, 40-49 jaar, en 50-59 jaar, en 60+. Ook alle deelnemers aan deze afstanden krijgen een medaille, en fruit en drinken.

Online inschrijven

Iedereen kan meedoen aan de Zwarte Dennen Cross, men hoeft niet lid te zijn van een atletiekvereniging. Inschrijven voor dit hardloopevenement kan uitsluitend online en kan nog tot en met vrijdag 23.59 uur via www.ag85.nl. De startnummers kunnen zaterdag vanaf 11.00 uur worden opgehaald. Een tent om spullen in achter te laten, bevindt zich nabij de parkeerplaats aan de zuidzijde van recreatiegebied De Zwarte Dennen aan de Vijverweg.

Van het inschrijfgeld van alle deelnemers wordt een bedrag gedoneerd aan Staatsbosbeheer Staphorst, ten behoeve van de renovatie van het Belevingspad. Dit wandelpad van ongeveer anderhalve kilometer is speciaal aangelegd voor (ouders met) kinderen. Om de paar 100 meter is er iets te ‘beleven’, zoals een blotevoetenpad, een insectenhotel, een kabelbaantje, een stukje met verschillende bodembedekking, en houtsculpturen van allerlei dieren.

Vechtdal Crosscompetitie

De Zwarte Dennen Cross is de tweede wedstrijd van de Prins Sport Vechtdal Crosscompetitie. Deze bestaat uit vijf wedstrijden, voor zowel de jeugd als voor volwassenen. De Lemelerbergloop in Lemele was op 5 november de eerste wedstrijd. Op 14 januari, 4 en 18 maart 2023 volgen nog wedstrijden in Vroomshoop, Ommen en Hardenberg. Om in het klassement te worden opgenomen, dienen de deelnemers bij minimaal vier van de vijf wedstrijden de finishlijn te zijn gepasseerd.

Nieuws

menu