Het bijzondere seizoen van voetbalcommentator Mark van Rijswijk uit Oldemarkt: 'Ik zie het na al die jaren nog steeds niet als werk'

Voetbalcommentator Mark van Rijswijk (41) uit Oldemarkt heeft afgelopen weekend zijn voetbalseizoen afgerond met het verslaan van de vrouwenbekerfinale tussen ADO Den Haag en PSV. De Oldemarkter maakt zich nu op voor het ESPN-programma EK Voetbalpraat. Een week rust heeft hij niet, dat komt pas na het Europees kampioenschap: „Eigenlijk moet je altijd aan staan.”

ESPN-verslaggever Mark van Rijswijk uit Oldemarkt is een verwoed verzamelaar van voetbalboeken. Hij heeft er inmiddels 7000.

ESPN-verslaggever Mark van Rijswijk uit Oldemarkt is een verwoed verzamelaar van voetbalboeken. Hij heeft er inmiddels 7000. Foto: Martijn Bijzitter

‘Vandaag de laatste wedstrijd op locatie dit seizoen: de bekerfinale bij de vrouwen. Nummer 114 waar ik dit seizoen zelf bij was. Twee bekerfinales, twee kampioenswedstrijden, degradatieduels en alles wat daartussen zat. Een bijzonder seizoen.’ Dat twitterde je afgelopen week. Hoe bijzonder was jouw voetbalseizoen?

„Heel dubbel, want ik ben meer dan ooit op locatie geweest. Dat had ook te maken met het feit dat ESPN alle wedstrijden in de eerste drie periodes van de Keuken Kampioen Divisie live uitzond. Ik was dus echt heel vaak in het stadion. Dat is en blijft toch het leukste: wedstrijden live verslaan. De inhoud en mijn voorbereiding waren niet anders. Ik ben altijd 3 uur voor aanvang in het stadion. Normaal spreek je spelers, trainers of bestuurders nog wel even. Die info kun je dan een volgende keer vaak weer goed gebruiken. Nu kon dat niet. Al maakte ik vaak genoeg toch nog wel een praatje, zeker bij de kleine clubs. Simpelweg omdat dat niet anders kon. Als je bij TOP Oss naar je commentatorplek loopt, moet je bij wijze van spreken over het veld. Een paar keer zat ik binnen 20 minuten na afloop van een wedstrijd al weer in de auto. Het wegrijden ging nog nooit zo snel, ha, ha.”

Je zei dat jouw voorbereiding inhoudelijk niet anders was. Hoe bereid jij je eigenlijk voor?

„Ik heb een eigen digitaal spelersarchief. Daarin staat basisinfo, wat ik gedurende het seizoen bijhoud. Tijdens de wedstrijden zelf leg ik dwarsverbanden en heb ik het bijvoorbeeld over spelers die voor beide clubs hebben gespeeld, of over voorgaande edities. Sinds dit seizoen heb ik een abonnement op Wyscout , een professioneel spelersplatform. Clubs halen steeds vaker spelers van wie ik nog nooit heb gehoord. Op die manier kan ik mij toch goed voorbereiden. Bij ESPN krijg je een planning van 3 weken en weet je welke wedstrijden je hebt. We hebben 5 vaste commentatoren. Je mag jouw voorkeur aangeven, maar in principe word je breed ingezet. Zo heb ik dit seizoen ook de eredivisie voor vrouwen gedaan. Ik heb wel aangegeven dat ik graag de maandag en woensdag vrij wil, want dan train ik FC Oldemarkt ‘Onder 9’ waarin mijn dochter speelt. Dat houdt in dat ik vaker op andere dagen word ingepland, en soms ook wel eens op maandag- of woensdagavond. Ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Ik werk sinds 2008 bij wat nu ESPN heet en zie het na al die jaren nog steeds niet als werk. Het allerliefste ga ik ter plekke. Geef mij maar live TOP Oss tegen Helmond Sport, in plaats van Bayern München tegen Borussia Dortmund vanuit de studio.”

Welke wedstrijd, goal of gebeurtenis is jou dit seizoen het meest bijgebleven?

„Ik denk de degradatie van FC Emmen. Voetbal is emotie, dan is mensen écht zien huilen wel het uiterste. Zo’n degradatie heeft een enorme impact . Het was extra wrang, want er mocht eindelijk weer publiek bij zijn en dan degradeer je. Verder denk ik aan PSV-Ajax, met die ruzie tussen Tadic en Dumfries. En afgelopen zaterdag, bij de bekerfinale in Almere, concludeerden co-commentator Leonne Stentler en ik hoe bijzonder het was dat er weer publiek was dat écht van zich liet horen. Dat hadden we toch wel heel erg gemist en dat maakt het voetbal juist zo mooi. Voor mij betekenden die lege stadions wel wat anders werken. Zaterdagavond was er sfeer en kon ik af en toe mijn mond houden, maar als er helemaal geen geluid is, kun je als commentator niet óók stil zijn. Daar moet je een goede balans in vinden. Ik herinner mij nog FC Groningen-trainer Danny Buijs, die zich tegen FC Utrecht nogal liet gelden. Normaal hoor je dat veel minder; nu kwam het, door zelf niets te zeggen, de huiskamer in.”

Neem jij weleens afstand van het voetbal? Of kan dat helemaal niet?

„Tijdens het EK doe ik waarschijnlijk drie keer in de week EK Voetbalpraat . Ik kijk toch, dus kan ik net zo goed gaan werken. Na het EK ben ik twee weken vrij, daarna begint het allemaal weer. Zo moet PSV al heel snel weer kwalificatiewedstrijden spelen. Eigenlijk ligt het nooit stil, want er is altijd voetbal. En dat vind ik prima, want ik ben een enorme liefhebber. Dat moet ook wel, want het is mijn werk. Je moet écht van voetbal houden, want je bent er de hele dag mee bezig en moet van alles op de hoogte zijn. Als je een livewedstrijd verslaat, kun je niet even rustig wat opzoeken. Dat kan wel als je in de studio zit, met een computer voor je, en je zo het commentaar inspreekt. Met twee klikken weet je meteen alles van een speler. Eigenlijk sta ik altijd aan en volg ik het voetbal constant. Dat kan alleen als je het leuk vindt en dat is gelukkig nog steeds het geval. Ik ben er ook van overtuigd dat als je niet alles volgt, je steeds minder goed wordt als commentator. En of ik goed ben als commentator, daar moeten anderen maar over oordelen.”

Tot slot: commentaar geven bij livewedstrijden of in de studio, of je dochters team trainen en coachen. Tegen zélf voetballen kan toch niks op?

„Afgelopen zaterdag speelden we met FC Oldemarkt ‘Onder 9’ eindelijk weer eens een echte wedstrijd. Thuis tegen Steenwijk. We wonnen met 11-2 en mijn dochter scoorde 3 keer. Echt: iedereen was zo aardig en blij voor de kinderen dat het weer mocht. Het is ook zó leuk om te doen. Net als zélf voetballen. Dat heb ik jaren gedaan bij FC Meppel 8, maar door mijn werkverplichtingen was ik er meer niet dan wel. Nu voetbal ik in principe elke woensdagavond in de zaal. Dat is in Groningen, onder meer met mijn broer. Het gaat er altijd fanatiek aan toe, want als ik speel, dan wil ik winnen.”

Het Nederlands elftal begint zondag aan het EK met een thuiswedstrijd tegen Oekraïne. Hoe schat Mark van Rijswijk de kansen van Oranje in?

„In een elftal is de as het allerbelangrijkste. Nederland heeft met Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay echt een sterke as. Als je daaromheen 1 of 2 spelers hebt, die op zo’n toernooi boven zichzelf kunnen uitstijgen en de rest haalt ook zijn normale niveau, dan kan Oranje ver komen. Ik denk zelfs wel de halve finale. Vallen er van die 5 spelers 1 of 2 weg, dan heeft Nederland toch wel een probleem.”