Het lijstje van oud-Meppeler Sven Jonker: 'Werken in de sport is toch vaak onzeker'

Deze foto van Sven Jonker werd gemaakt in juni 2019 in Herberg 't Plein in Meppel. Hij was toen nog marketingcommunicatiemanager bij wielerploeg Astana. Foto: Daan Prest

Het jaar 2021 was voor Sven Jonker (inmiddels 30 jaar) behoorlijk bijzonder. Hij diende namelijk drie werkgevers in de sport. De oud-Meppeler, die tegenwoordig in Dordrecht woont, was in januari nog marketingmanager bij Astana en werd daarna manager bij opleidingsploeg SEG Racing, maar hij zei aan het eind van het seizoen de wielersport vaarwel. Nu is hij tijdelijk marketingmanager bij voetbalzender ESPN. Hier volgt een monoloog over een marathon lopen, over wel even klaar zijn met de wielersport en over werken bij een betaaldvoetbalclub.

Jonker: „Ik ben iemand van doelen stellen en heb ooit een lijstje gemaakt. Ja, dat klopt. Dat heb ik gezegd in een interview in de Meppeler Courant in juni 2019. Een van die doelen was het werken in de Tour de France, dat heb ik uiteindelijk drie keer mogen meemaken. Ik was toen marketingcommunicatiemanager bij wielerploeg Astana. Daarvoor werkte ik bij SportVibes , een sportmarketingbureau in Den Haag. Ik was voor het wielrennen in China en kwam via via in contact met iemand van Astana. Ze zochten een communicatiemanager, en of dat iets voor mij was. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Dat was eind 2017. In 2018 ben ik officieel begonnen. Ik hield mij bezig met alles wat met communicatie en marketing te maken had.”

Kans

„Op datzelfde lijstje stond ook dat ik ooit een marathon wilde lopen. In oktober van dit jaar heb ik die van Amsterdam gedaan. Johan ten Kate uit Nijeveen, in mijn korfbaltijd de looptrainer bij DOS’46, heeft mij geholpen. Wat ook op dat lijstje stond, was manager zijn van een wielerploeg. In december vorig jaar werd ik daarvoor benaderd. Ik had net bijgetekend bij Astana. Of ik interesse had in het management van een opleidingsploeg. Dit was echt iets dat ik altijd al wilde. Astana gunde mij die kans. In januari heb ik nog wel hun teamprestatie gedaan. Daarna ging ik aan de slag bij SEG Racing, met als doel om er weer de beste opleidingsploeg van Nederland van te maken. Ik werd er teammanager, Academy Director heette dat officieel. Zeg maar eindverantwoordelijk voor de staf en de renners. Dat betekende trainingskampen inplannen. Met de ploegleiders het beleid voor de komende jaren bepalen. En ook sponsors binnenhalen of zorgen dat ze nog meer gingen investeren in de ploeg. Ik kon er echt mijn ei in kwijt, kreeg carte blanche en was binnengehaald voor de langere termijn.”

Focus

„SEG Racing was ooit in 2015 begonnen, toen de grote wielerstallen stopten met hun opleidingsploegen. Die van de Rabobank is denk ik wel de bekendste. Nu zag je toch weer dat ermee werd begonnen, kijk maar naar Jumbo-Visma en DSM. Dat leidde volgens mij bij SEG tot andere inzichten, ik merkte dat steeds vaker. SEG is een managementbureau en heeft als klanten verschillende ploegen in het wielrennen. Het is nu nog wel een opleidingsploeg, maar de focus wordt verlegd. Duidelijk werd dat ze voorlopig stoppen met de ploeg voor renners onder de 23 jaar. Vervelend en vooral jammer, omdat ik juist was binnengehaald voor de komende jaren. Toch snapte ik die keuze wel. Een van mijn taken was het vertellen van die boodschap aan de renners en de staf. Daar leer je heel veel van. Gelukkig is het ons gelukt om iedereen ergens anders onder te brengen. Hoewel het niet geworden is zoals gehoopt, kijk ik er wel heel positief op terug. Ik heb ontzettend veel leuke mensen ontmoet en er echte vriendschappen aan overgehouden. Het wielerleven is heel onzeker. Een ploeg is voor 95 procent afhankelijk van een sponsor. Als die ermee ophoudt, is het klaar. Ik was hierdoor ook wel even klaar met het wielrennen. Op mijn lijstje staat verder nog dat ik wil werken bij een betaaldvoetbalclub. Er lopen nu ook wel wat zaken, maar daar kan ik nog niets over zeggen. Nadat ik de marathon had gelopen, ben ik tijdelijk marketingmanager bij ESPN geworden. Dat duurt tot april, ik vervang de huidige manager die met zwangerschapsverlof is. Ik ben dus terug in de marketing. Zo ben ik verantwoordelijk voor de commercial van de tweede seizoenshelft, die vanaf 3 januari wordt uitgezonden. Daarin spelen onder anderen Jan Joost van Gangelen en Kenneth Perez mee. Toen ik begon bij ESPN, kon ik nog wel naar kantoor. Dus heb ik iedereen wel zo’n beetje ontmoet. Om nog meer feeling te krijgen met het werk, heb ik laatst bij het bekerduel tussen FC Twente en Feyenoord meegekeken in de regiewagen.”

Stressbestendiger

„Het voetbalwereldje is sowieso anders. Net iets groter, meer impact, en de budgetten zijn ook serieuzer. Gelukkig gaat het betaald voetbal nog wel door, ondanks corona. Wat ik om mij heen zie, is dat iedereen daar goed mee omgaat. Werken in de sport is toch vaak onzeker. Je bent puur afhankelijk van de prestaties. Mensen in de sport zijn door die onzekerheid wat stressbestendiger, denk ik. Zeker in deze tijd. Ik werk nu vooral thuis, dat is in Dordrecht. Mijn vriendin Nienke (Hintzbergen, red.) speelt bij PKC in het eerste team. Of ik zelf nog korfbal? Ja, naast dat ik nog steeds lid ben van DOS’46 uit Nijeveen, speel ik in PKC 6. Een vriendenteam, met spelers die allemaal op niveau hebben gekorfbald. Hartstikke leuk om te doen. Ik heb 5 keer getraind en een wedstijd gespeeld in de zaal. Toen was het door corona alweer klaar. En nee: spelen bij PKC 6 stond niet op mijn lijstje, ha, ha.”

Nieuws