Historisch: eerste team Meppeler Schaakvereniging promoveert naar eerste klasse

Het eerste team van de Meppeler Schaakvereniging promoveert naar de eerste klasse. Achteraan, van links naar rechts: Fokke Jonkman, Roel Donker, erelid en oud-voorzitter Sibbele Bonthuis, de huidige voorzitter Bas de Boer, Richard Berendsen, Rienk van den Berg en Leon van den Berg. Vooraan: Menno van Koningsveld, Micha Jans, Bas Dudink en Dennis de Vreugt. Foto: MSV

Het eerste team van de Meppeler Schaakvereniging is dit weekend na een overwinning op Sissa uit Groningen kampioen geworden van de tweede klasse A van de landelijke competitie. Het Meppeler team promoveert hierdoor, als eerste Drents team ooit, naar de eerste klasse van de KNSB.

De Meppelers hebben in deze competitie slechts eenmaal gelijkgespeeld: tegen de nummer 2, LOS uit Groningen. Alle andere teams werden overtuigend verslagen. Daarom was 4-4 afgelopen zaterdag al genoeg, want MSV 1 had meer bordpunten verzameld. Bovendien was de naaste concurrent al uitgespeeld. Dit kwam doordat in november 2021 - vlak voor een lockdown, in verband met corona - clubs mochten kiezen wel of niet te spelen. Los deed dat wél, MSV 1 niet, zodat het team nog een inhaalwedstrijd tegoed had.

Samenstelling

MSV 1 speelt al jaren in ongeveer dezelfde samenstelling. De meeste teamspelers zijn voortgekomen uit de jeugd en hoewel ze inmiddels - door werk of andere oorzaken - elders wonen (zoals in Amsterdam, Hilversum of Haarlem) blijven ze voor hun club uit Meppel spelen. De teamspelers die nog wel in de buurt van Meppel wonen, schaken ook mee in de interne competitie.

Het eerste team heeft jarenlang in de onderbond gespeeld, maar door doorstroming en het aantrekken van een grootmeester werd een aantal jaren geleden de derde klasse KNSB bereikt, enkele jaren later de tweede klasse en nu dus de eerste klasse.

Jeugdopleiding

MSV is opgericht in 1935, naar aanleiding van de wereldtitel van Max Euwe. Dat gold destijds voor veel schaakclubs in ons land. Een paar jaar geleden telde de club 80 leden, onder wie veel jeugd. Door de lockdowns als gevolg van de coronamaatregelen in de afgelopen jaren is dat aantal gezakt tot circa 35 leden. Deze tendens heeft zich bij veel verenigingen voorgedaan. Het komend seizoen gaat MSV de jeugdopleiding dan ook weer oppakken.

Er wordt altijd op zaterdag gespeeld en de tegenstanders zitten overal in het land, van Arnhem tot Sneek. De thuiswedstrijden worden gespeeld in een zaal boven café De Beurs in Meppel. In de hogere klasse, waarin MSV komend seizoen gaat spelen, worden de afstanden nog groter. In die poule zitten onder meer clubs uit Haarlem en Wageningen, de club van Jan Timman.

Bekroning

Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag waren diverse supporters present, onder wie twee oud-voorzitters. Halverwege was er nog weinig tekening in de strijd, maar na een ongelukkige 0-1 achterstand was het even later wel een paar keer raak en rond vijf uur was het 5-1 en daarmee was het kampioenschap een feit. Uiteindelijk werd het 5,5 - 2,5. Na afloop volgde een lange nabespreking, eerst in de speelzaal en later tijdens een geanimeerde barbecue bij de voorzitter thuis. De bekroning van een prachtig seizoen.

In de eerste klasse wordt overigens met tien spelers gespeeld in plaats van acht, zoals in de tweede klasse en lager. Inmiddels heeft MSV al enkele versterkingen kunnen oppikken van andere clubs, zoals van het gedegradeerde ZSG uit Zwolle.

Nieuws

menu