Wielrenners interviewen en het fungeren als speaker tijdens wedstrijden is voor Jannes Mulder nog altijd een leuke bezigheid.

Jannes Mulder is speaker NK wielrennen rond VAM-Berg: ‘Zat even in een behoorlijk gat door corona’

Wielrenners interviewen en het fungeren als speaker tijdens wedstrijden is voor Jannes Mulder nog altijd een leuke bezigheid. Eigen foto

Steenwijkerwold - Speaker Jannes Mulder mag weer dromen over klusjes. „Goed ik hoef er niet van te leven, want ik werk bij Sociaal Werk de Kop. Toch ben ik sinds het uitbreken van het coronavirus in een behoorlijk gat terecht gekomen. Voor mij is het een stukje ontspanning en dat mis ik.”

Met het verruimen van de regelgeving mag er weer wat meer. „En daarom ben ik best blij dat ik door de KNWU ben gevraagd om commentaar te leveren bij het NK wielrennen.” Dat is deze keer rond de nabijgelegen VAM-Berg in het Drentse Wijster. Normaal gesproken strijden de pedaleurs ergens eind juni om de nationale titels. Dat zat er vanwege corona dit jaar niet in. Toch komt van uitstel geen afstel, zo blijkt. Want het NK is nu van 21 tot en met 23 augustus in Drenthe.

Achterop de motor

Op vrijdag rijden de beloften, zaterdags de dames profs en zondag de heren profs. Jannes Mulder klimt dan traditiegetrouw met microfoon achterop de motor. Dat is nu niet het geval. Want er wordt gereden op een heuvelcircuit van zeven kilometer rond de Col du VAM. „En dan is verslag vanaf de motor niet praktisch. Dat wordt dus commentaar op de finishlijn.” Alles gaat via livestreams. „Want ze willen er geen publiek bij. Geen idee wat ik me daarbij in de praktijk moet voorstelen. Kwestie van ervaren.” Voor Mulder is het als speaker al zijn derde wieler NK bij de grote jongens en meiden. „Vorig jaar zat ik daarvoor in Ede. En vijf jaar geleden in Emmen. Best een eer om voor zoiets gevraagd te worden.”

Sociale sfeer weg

Mulder heeft de afgelopen maanden als ‘heel erg’ ervaren. „Evenementen en sport zijn zo vreselijk belangrijk voor de sociale sfeer in ons leven. Plotseling was alles weg, en ook niet meer naar de sportclub. Dat mocht ook niet. Ik denk dat het gemis ons pijnlijk duidelijk is geworden.” Mulder licht nog even toe wat er voor hem persoonlijk plotsklaps weg viel: „Skeeleren, tal van evenementen, gala-avonden van de RSG en Eekeringe, Avondvierdaagse van Steenwijk, dorpsfeesten, straks ook de wielercriteriums en niet te vergeten het Dicky Woodstock Festival.”

De speaker uit Steenwijkerwold kan wat dat laaste betreft een glimlach niet onderdrukken. „Nou ja, dan zitten er in mijn mailbox straks geen mailtjes over dierenmishandeling. Zwientie tikken, och, och waar hebben we het over.” En het NK skeeleren gaat ook nog door. Dat kan nog wat worden. Is op 30 september op het circuit van Zandvoort. Jannes in de Tarzanbocht. Is eens wat anders.”

Boels Ladies Tour

Begin september staat ook nog de Boels Ladies Tour op de kalender. „Ben ik ook van de partij, hoewel ik grote twijfels heb of dit wielerfeest wel doorgaat.” Jannes Mulder vond wat vermaak met het programma Kop d’r Veur op SLOS Tv in coronatijd. „Maar ik mis het contact met de sporters en andere mensen om me heen.” Voor je het weet sukkelen we straks richting winter. „Schaatsen, tja dat wordt ook nog wat. Thialf is leuk, maar zonder publiek? Dat wordt nog wel een dingetje.” Het publiek zorgt immers ook voor de inkomsten. „Ik weet niet hoe dat moet. De Weissensee zal in afgeslankte vorm wel doorgaan. En stel dat we een strenge winter krijgen en een Elfstedentocht, en dat zou niet mogen vanwege corona. Dan worden we gek met elkaar.”