Voorzitter Olaf Agterbosch van de Meppeler Hockey Vereniging (MHV) wil graag groeien naar zeshonderd leden.

Jubilerende Meppeler Hockey Vereniging hoopt op meer mannelijke leden. 'Hockey is echt wel een stoere sport'

Voorzitter Olaf Agterbosch van de Meppeler Hockey Vereniging (MHV) wil graag groeien naar zeshonderd leden. Foto: Daan Prest

Er is geen groot feest en er zijn geen gezellige jubileumactiviteiten in deze coronatijd. Toch heeft de Meppeler Hockey Vereniging (MHV) wat te vieren: de club bestond gisteren namelijk exact 90 jaar. Op 1 april 1931 werd voorloper hockeyclub SOS opgericht, waarvan de naam - geloof het of niet - stond voor Spaar Onze Schenen. Huidig voorzitter Olaf Agterbosch (54) blikt terug en vooruit aan de hand van een aantal steekwoorden en citaten van de MHV-website.

Historie

‘Het enthousiasme voor de sport was zo groot dat er bij gebrek aan genoeg hockeysticks, zelfs met kromme takken werd gespeeld. Dat gebeurde op een stuk grasland aan de Nijeveenseweg.’

„Die naam SOS is schitterend natuurlijk, maar omdat meerdere verenigingen die naam al hadden, werd het in 1935 MHV. Er werd ook nog gespeeld op een weiland in de Oosterboer, vlak bij het ziekenhuis, en daarna op Ezinge. Alleen werd het daar toch wel wat te vol en verhuisde MHV naar sportpark Koedijkslanden. Dat was in 1976 en dat is precies 45 jaar geleden, op de helft van het bestaan van MHV.”

„Sinds 2008, toen wij als gezin in Meppel kwamen wonen, ben ik actief bij MHV. Daarvoor heb ik zelf gehockeyd in Utrecht, Eindhoven en Mierlo. Mijn zoon en één van mijn dochters hockeyen hier, ik ben coach geweest, heb jarenlang in de technische commissie gezeten en sinds begin 2020 ben ik voorzitter als opvolger van Harald Dinkelberg.”

Sportief

‘Voor de Tweede Wereldoorlog kwam het eerste damesteam een aantal jaren uit in de hoogste klasse van de hockeybond.’

„Ons technisch beleidsplan is onlangs weer geactualiseerd. Ons doel is dat al onze eerste teams in elke categorie op eerste klasse-niveau gaan spelen. Met heren 1 komen we nu uit in de vierde klasse, dat heeft ook te maken met dat we een aantal jaren maar moeilijk herenseniorenteams konden krijgen. Nu hebben we een jonge en talentvolle lichting, maar dan begin je wel onderaan. De spoeling bij de jongens en mannen is sowieso wel wat dunner, maar dat zie je overal in hockeyland. De concurrentie van vooral het voetbal is groot bij de jongens, terwijl hockey echt wel een stoere sport is.”

„MHV telt op dit moment vijfhonderd leden, ik denk dat zo’n 90 procent uit de gemeente Meppel komt en de overige leden uit plaatsen daar omheen. Met dat ledenaantal zijn we in deze coronatijd best blij: we hebben een behoorlijke dip gehad, maar hebben gelukkig een flinke inhaalslag gemaakt. De verhouding vrouw/man is bij ons 70 versus 30 procent, daarom proberen we het aantal jongens met wat gerichte acties omhoog te krikken. We hebben als MHV sowieso een groeiambitie en zetten in op een groei naar zeshonderd leden.”

Accommodatie

‘In 1976 vond een verhuizing plaats naar de huidige locatie op sportpark Koedijkslanden. Eerst met twee grasvelden, vanaf 1987 met een kunstgrasveld en een grasveld en vanaf 2005 met een semi-waterveld en een kunstgrasveld.’

„Ons hoofdveld is nu zo’n vijftien jaar en eigenlijk wel afgeschreven. Hoogste tijd om te vervangen dus, dat willen we in juni doen. Samen met leverancier Antea Sport gaan we voor een vernieuwd semi-waterveld. Dat is een nieuwe ontwikkeling in kunstgrasland, waardoor je nog strakker kunt hockeyen, zeg maar. We hebben als MHV eigen geld, maar hebben ook een actie bedacht om het laatste gedeelte te kunnen financieren. Daarbij kunnen leden en uiteraard ook andere belangstellenden obligaties kopen. Binnenkort rollen we die campagne uit en starten we met die actie. Dat doen we op een ludieke wijze, maar dat is nog een verrassing.”

Jubileum

‘MHV bestaat 90 jaar. Dat hopen we te mogen vieren met een groot lustrumfeest én een nieuw hoofdveld.’

„Uiteraard gaan we ons jubileum vieren, alleen is dat in deze tijd allemaal wat lastig plannen. Tijdens ons jeugdkamp aan het eind van de zomervakantie willen we het nieuwe veld in gebruik nemen en er nog een hockeyactiviteit aan koppelen, waarschijnlijk in de stijl van ons traditionele Pinkstertoernooi. Hoe het er precies uit gaat zien weet ik nu nog niet, maar het moet een echt feest worden. Wat ik al wel weet, is dat ik ontzettend trots ben op onze leden, sponsors en vrijwilligers. Ze zijn ons bijna allemaal trouw gebleven in deze coronaperiode. Dat geldt speciaal voor onze jeugdtrainers, waarvan we genoodzaakt waren om hun vrijwilligersvergoeding te moeten halveren. Ze zetten zich nog steeds in voor onze vereniging. Dat is een heel grote pluim waard!”