Klaas Kisteman en Laura Prins blijken oppermachtig bij eerste LIV Halve Marathon van Nieuwleusen

De start van de allereerste LIV Halve Marathon van Nieuwleusen.

De start van de allereerste LIV Halve Marathon van Nieuwleusen. Foto: Albert Mussche

Bij de eerste editie van de LIV Halve Marathon van Nieuwleusen stonden zaterdag maar liefst 135 deelnemers aan de start. Deze wedstrijd over 21,1 kilometer werd gehouden door Bos Bedden Loopgroep AG’85, met medewerking van Restaurant LIV. De overtuigende winnaar bij de mannen werd ‘local hero’ Klaas Kisteman en bij de vrouwen was dat Laura Prins uit Hoogeveen.

De organisatie hoopte vooraf stiekem op 100 deelnemers en dat aantal werd dus ruimschoots overtroffen. Vanuit bijna heel Nederland kwamen de atleten naar Nieuwleusen, alleen de provincies Zeeland en Limburg waren niet vertegenwoordigd.

Parcours

De start vond plaats aan het Oosteinde, naast Restaurant LIV. Via de Paltheweg en de oversteek van de N377 werd via de Evenboersweg en de J.B. Kanlaan koers gezet naar de Staatsbossen bij Staphorst. Na zo’n 7 kilometer over fietspaden door het bos gingen de deelnemers via de Sterkensweg terug richting Nieuwleusen. De N377 werd opnieuw overgestoken en via het fietspad van De Stouwe naar de Paltheweg liepen de deelnemers weer richting het Oosteinde, om vervolgens te finishen naast het drukbezochte terras van Restaurant LIV. Speaker Ronald Nijland deed vakkundig verslag van deze wedstrijd.

Thuiswedstrijd

Voor de 38-jarige Klaas Kisteman was het een thuiswedstrijd. Deze inwoner van Nieuwleusen is nota bene pas in 2019 begonnen met hardlopen. Vorig jaar juni sloot hij zich aan bij Bos Bedden Loopgroep AG’85 en sindsdien ontwikkelt Kisteman zich razendsnel. Zo debuteerde hij bij de Dalli-run in Heerde op de 5 kilometer met een derde plaats, in een tijd van 16.36. Vervolgens deed hij daar ook mee aan de wedstrijd over 15 kilometer en werd hij tweede met een tijd van 55.52.

Deze zaterdag was Klaas Kisteman oppermachtig. Na zo’n 5 kilometer liet hij iedereen achter zich en liep hij solo naar de finish. Met een tijd van 1.20.48 was hij bijna 3 minuten sneller dan Jacco Renes uit Vianen. Die atleet van Atverni kwam binnen na 1.23.31. De derde plaats was voor Cor ten Brinke uit Kampen: hij liep een tijd van 1.24.19.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen was er iemand die met kop en schouders boven de rest uitstak. Laura Prins uit Hoogeveen duldde slechts 4 mannen voor zich en won afgetekend. De atlete van HAC’63 zette een tijd van 1.25.26 op de klokken. Saskia Schutte uit Veessen legde beslag op de tweede plaats en finishte in een tijd van 1.30.26. Derde werd Esmée Dijk uit Amstelveen: deze atlete van Rainbow Athletics Amsterdam klokte een tijd van 1.32.08.

Tevreden

De organisatie kijkt zeer tevreden terug op deze eerste editie en verwacht niet dat het hierbij zal blijven. Ze is veel dank verschuldigd aan de tientallen vrijwilligers die ervoor zorgden dat dit nieuwe evenement kon plaatsvinden. Veel deelnemers gaven na afloop aan te hebben genoten van het afwisselende parcours, maar ook dat het zwaar werd toen de zon doorbrak.

Het volgende evenement van Bos Bedden Loopgroep AG’85 is de Munnikenslagloop in Rouveen, op woensdag 21 juni. De inschrijving hiervoor is inmiddels al geopend. Daarnaast is de loopgroep betrokken bij de Triathlon Staphorst, op zaterdag 13 mei. Ook daarvoor kunnen deelnemers zich nog inschrijven.