Koude editie Zwarte Dennen Cross levert 5 parcoursrecords op

Hoewel de temperatuur zaterdag rond het vriespunt lag, kwamen er toch ruim 500 hardlopers af op de zestiende editie van de Zwarte Dennen Cross. Foto: Wilbert Bijzitter

De zestiende editie van de Zwarte Dennen Cross heeft zaterdagmiddag maar liefst 5 parcoursrecords opgeleverd. Hoewel de temperatuur rond het vriespunt lag, kwamen er toch ruim 500 hardlopers af op deze atletiekwedstrijd in de staatsbossen bij Staphorst. Speaker Roel Poolman van organisator Bos Bedden Loopgroep AG’85 hield het publiek op de hoogte van het wedstrijdverloop en zette de deelnemers aan tot ongekende prestaties.

Drie talentvolle atleten kozen de 5 kilometer van de Zwarte Dennen Cross uit als voorbereiding op het NK Cross, dat komend weekend in Tilburg wordt gehouden. De 17-jarige Niels Laros uit Oosterhout werd dit jaar Europees kampioen in de leeftijdscategorie U18, op zowel de 1500 als op de 3000 meter. De 20-jarige Robin van Riel uit Tilburg werd al tweemaal Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor (in 2020 en 2021) en zijn twee jaar jongere broer Rick van Riel behaalde vorig jaar de nationale titel U20 op de 800 meter en werd tweede bij de Europese kampioenschappen U20 op de 1500 meter.

Verbouwereerd

Dit Brabantse drietal liep tijdens het eerste gedeelte van de Zwarte Dennen Cross nog behoudend, waardoor regionale toppers als William van Eeken (ACO van Elderen) en Maarten Vierhout uit Nunspeet nog konden volgen. Halverwege trok het trio de gashendel open en liet het de rest verbouwereerd achter. Niels Laros finishte in 15.49 minuten en verbeterde hiermee het parcoursrecord van Nick Marsman met 2 seconden. Vlak achter hem won Robin nipt de sprint van broer Rick van Riel. Beiden zetten een tijd neer van 15.52.

Bij de vrouwen was Aline Kootstra uit Zwolle voor de vierde keer de snelste. De atlete van ACO van Elderen verbeterde haar eigen parcoursrecord met 14 seconden, tot 18.05. Haar clubgenote Nora Assink uit Bergentheim werd tweede met een tijd van 19.30. De Amelandse Kyra Brouwer, lid van AV Heerenveen, legde beslag op de derde plaats met een tijd van 20.11.

Rappe mannen

Ook op de 10 kilometer stonden enkele zeer rappe mannen aan de start. Job IJtsma uit Groningen, lopend voor Groningen Atletiek, was veruit de sterkste. De geboren Hoogevener verpulverde het parcoursrecord van Tom Hendrikse met 32 seconden, tot 30.44. Erik Bolding uit Tuk, lid van Start ’78, kwam als tweede over de meet in een tijd van 33.29. De derde plaats werd opgeëist door Martijn Dijkstra uit Hardenberg. Deze atleet van Spurt’88 klokte een tijd van 35.42.

Bij de vrouwen liet Yvonne Meijer uit Witharen zien dat zij helemaal terug is, na een blessure. De atlete van ACO van Elderen was veruit de snelste met een tijd van 40.52. Corien Jansen uit Nijeveen, lid van AV De Sprinter uit Meppel, kwam als tweede over de finish: zij klokte een tijd van 42.44. De derde plaats was voor Rachel Snijder uit Haaksbergen. De atlete van De Gemzen finishte in 43.13.

Jeugd

Ook de jeugd kon zaterdag deelnemen aan wedstrijden in het kader van de Zwarte Dennen Cross. De kinderen tot en met 7 jaar liepen een wedstrijd over 900 meter. Noud Duiven uit Ruinerwold was de snelste, met een tijd van 3.54. Bij de meisjes kwam Yara Smit uit Staphorst als eerste over de streep, in 4.11.

De kinderen van 8 tot en met 15 jaar liepen een parcours van 1250 meter. Bij de jongens van 8 en 9 jaar passeerde Noud Overbeek van AV Rijssen als eerste de streep. Hij li.ep 4.54. Bij de meisjes was Sara Slabbekoorn met 5.08 de snelste. Kris Nijzink uit Rijssen was de snelste bij de jongens van 10 tot en met 12 jaar. Hij kwam binnen in een tijd van 4.10. Zijn plaatsgenoot Sophie Willems was met een tijd van 4.28 het eerste meisje in deze leeftijdscategorie en verbeterde hiermee tevens haar eigen parcoursrecord met 2 seconden. Bij de kinderen van 13 tot en met 15 jaar was Lars Hansman uit Kampen de snelste jongen. Hij zette een tijd van 4.00 op de klokken en verbeterde hiermee het parcoursrecordt, dat in handen was van Runar Slinkman, met 1 seconde. Norah Keijzer uit Heerenveen was het rapste meisje: zij liet de klok stoppen na 4.46.

Belevingspad

De organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG’85 kijkt opnieuw terug op een geslaagde editie. Er waren veel vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Ook de inbreng van sponsors en de Boswachterij Staphorst was onmisbaar. Een gedeelte van de opbrengst van de Zwarte Dennen Cross is bestemd voor de renovatie van het Belevingspad in de staatsbossen. Daarnaast konden deelnemers een bedrag doneren bij de online inschrijving. Het totaalbedrag wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Zwarte Dennen Cross was na de Lemelerbergloop de tweede wedstrijd van de Vechtdal Crosscompetitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop, op 14 januari 2023. Daarna volgen nog de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op 4 maart en de Oldemeijer Cross in Hardenberg op 18 maart.

Nieuws

menu