Maar liefst 183 deelnemers vliegen met volle vaart over het parcours. Veel positieve reacties op eerste editie CompuStore Streetrace Staphorst

Op het speciaal voor deze gelegenheid aangelegd parcours, op en rond evenemententerrein De Tippe, konden jong en oud zich afgelopen zaterdag flink uitleven. Foto: FRENS JANSEN

Evenemententerrein De Tippe vormde afgelopen zaterdag het decor van de eerste editie van de CompuStore Streetrace Staphorst. Zowel plaatselijke als regionale MTB-liefhebbers kwamen hun streetrace-kunsten vertonen op het speciaal voor deze gelegenheid aangelegd parcours van 1,7 kilometer, op en rond het evenemententerrein. De WTC Staphorst-Rouveen nam de organisatie van dit nieuwe evenement voor haar rekening.

Streetracen is een relatief nieuwe tak van de wielersport en op het parcours in Staphorst - met hindernissen, trappetjes en ‘bochtenwerk’ - kon een ieder zijn of haar specifieke technische vaardigheden inzetten en tonen. Voor de meeste deelnemers was het meedoen belangrijker dan het winnen.

Vrolijke gezichtjes

De zaterdagmiddag ging van start met de kabouters (8- tot 10-jarigen), waarbij op sommige obstakels het helpende duwtje van een vrijwilliger in dank werd aanvaard. Gezien de vrolijke gezichtjes genoot deze groep met volle teugen. Lekker stoer op een soms iets te grote fiets en dan alle hindernissen nemen, waarbij de papa’s en mama’s, opa’s en oma’s bewonderend stonden toe te kijken. In de oudere jeugdcategorieën ondervonden de deelnemers al iets minder moeite en vlogen ze met volle vaart over het parcours. Zowel jongens als meisjes hebben deze mooie sport ontdekt en de stoere verhalen waren na afloop dan ook niet van de lucht.

Aan het begin van de avond was het de beurt aan de lokale helden. Zij mochten aan de kinderen en de vele andere nieuwsgierigen laten zien hoe handig zij met hun MTB over het parcours konden sturen. Veel leden van de plaatselijke wielertoerclub maakten van deze gelegenheid gebruik en moesten na afloop bekennen dat het supergaaf was, maar dat hun ‘tank’ - na de vele rondjes op het mooie circuit - wel leeg was.

KNWU-wedstrijden

Verder was er ook ruimte ingebouwd voor KNWU-wedstrijden, onder auspiciën van MTB Streetrace Noord Oost Nederland. Daarbij wordt een reeks races verreden in verschillende plaatsen in Noord-Nederland. Staphorst was de eerste in de rij en de volgende staat gepland op 16 juni in Ruinen. Later volgen nog Nijeveen, Ruinerwold, Norg en de finale in de Wijk.

De organisatie in Staphorst mocht in totaal 183 deelnemers verwelkomen. In de categorie funklasse en licentiehouders lag het tempo behoorlijk hoog en ontspon zich een spannende strijd. Daarbij was, naast de hindernissen, ook de wind een geduchte tegenstander. In de Funklasse vormde zich een kopgroep met een behoorlijk plaatselijk tintje. Ferdinand Tuin, Karl Timmerman, Klaas Jan Kin en Ronald Haasjes gingen de strijd aan met Rick Bos uit Oosterwolde van ATB-vereniging Oldebroek. Ondanks verwoede pogingen van de concurrentie was het uiteindelijk toch Bos die de plaatselijke metadoren de loef afstak en als winnaar over de finish kwam, gevolgd door Ferdinand Tuin en Karl Timmerman.

Materiaalpech

Bij de licentiehouders 19+ was het Pim Funken uit Assen die er met de hoogste eer vandoor ging. Hij troefde de plaatselijke favoriet Dylan Schra af, die door materiaalpech een achterstand moest goedmaken. Bram Gras uit Willemsoord eindigde in deze categorie als derde.

Bij de dames mocht Iris Offerein uit Meppen op de hoogste trede van het podium plaatsnemen, geflankeerd door Isa Looienga (2de) en Nienke Smit (3de). Het podium bij de junioren-nieuwelingen werd gevormd door Joris Funken (1ste), Sam Borst (2de) en Lars Smit (3de) en bij de jeugd 13-14 jaar gebeurde dat door respectievelijk Willem Jan Belt, Wesley Boers en Gijs Horsthuis. In de categorie 11-12 jaar legde Robin Super beslag op de overwinning, vóór Casper Bezembinder en Stan Kemper en bij de 8-10 jarigen was Joren Pijpker de sterkste, gevolgd door Rafael Horsman en Niek van Brummen.

Veel positieve reacties

De vrijwilligers van de organiserende WTC Staphorst-Rouveen konden na afloop terugkijken op een fantastische dag, waarbij genieten zeker met een grote G mocht worden geschreven. Hoofdcoördinator Rick van der Vegt hoopt dat dit evenement jaarlijks terugkeert: „We gaan evalueren en daar waar nodig de zaken nog verbeteren. We hebben in elk geval veel positieve reacties ontvangen. Gesteund door veel plaatselijke ondernemers en de vele handjes van alle vrijwilligers, hebben we er iets moois van gemaakt en daar kunnen we trots op zijn.”


Alle informatie, uitslagen en klassementen zijn te vinden op www.mtbstreetracecompetitie.nl

Nieuws

menu