MHV-voorzitter Olaf Agterbosch poseert hier nog op het oude hoofdveld.

MHV zet ter bekostiging nieuw hoofdveld crowdfunding- en obligatieactie op touw: ‘Dit is voor Meppel uniek’

MHV-voorzitter Olaf Agterbosch poseert hier nog op het oude hoofdveld. Foto: Daan Prest

De Meppeler Hockey Vereniging (MHV) houdt dinsdag 18 mei een online-informatieavond over de financiering van haar nieuwe hoofdveld. Naast het deel dat door afschrijvingen van het oude veld wordt gedekt, betaalt MHV een fors deel zelf door middel van een crowdfunding- en obligatieactie.

MHV-voorzitter Olaf Agterbosch windt er geen doekjes om: „Dit is voor Meppel uniek, omdat vrijwel alle andere buitensportaccommodaties in het bezit van de gemeente zijn. Het contact met de gemeente heeft echter niet geleid tot de constructie zoals die bij de Meppeler voetbalclubs al jaren gewoon is: de gemeente neemt het veld over en de club huurt het vervolgens terug van de gemeente. Hoewel we een principeakkoord hadden, heeft de gemeente door bezuinigingen op het sociaal domein helaas een andere keuze gemaakt.”

Dwarsdoorsnede

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, gingen ze bij MHV bij zichzelf te rade. „Ons hoofdveld is ruim 15 jaar oud. Corona was voor ons geluk bij een ongeluk, maar het veld is nu écht op. We hebben ons afgevraagd: wat kunnen we zélf? Het woord elitair is zeker niet op MHV van toepassing. Ons ledenbestand is een dwarsdoorsnede van de bevolking. Boeren, burgers en buitenlui: alle inkomensklassen zijn bij ons vertegenwoordigd. We hebben ruim 500 leden. En de exploitatie van onze accommodatie kost ook geld.”

Om de financiële achterstand in te lopen, zijn ze bij MHV inmiddels met diverse acties begonnen. „We moeten nog een kleine ton ophoesten en daarom houden we een actie met twee pijlers: obligaties en crowdfunding. De échte aftrap daarvan is op dinsdag 18 mei. Tijdens een online-informatieavond kunnen dan tal van vragen worden gesteld, vooral over het obligatieplan. Niet alleen onze leden, maar ook goede kennissen kunnen meedoen”, aldus Agterbosch.

In het laatste weekend van augustus hoopt MHV dan eindelijk haar 90-jarig bestaan te kunnen vieren. De officiële oprichtingsdatum was 1 april, maar door de coronacrisis moesten de festiviteiten worden uitgesteld. Het voordeel van dit uitstel is echter wel dat het jubileumfeest nu gecombineerd kan worden met de opening van het nieuwe hoofdveld.

Want dát het veld er komt: daarvoor durft Robert van Büseck zijn hand in het vuur te steken. Samen met Arend Kuipers, Henk Keur en Koos Olsder vormt hij het bestuur van de Stichting Vastgoed MHV, oftewel de beheerders van het sportcomplex. Via een ludiek filmpje op de Facebookpagina van MHV is te zien hoe sjeik Bücheque uit Qatar - het alter ego van Van Büseck - zijn obligatieplan presenteert in het clubhuis, in het bijzijn van voorzitter Olaf Agterbosch.

Onbetaalbaar

„We hebben nog meer wensen voor de toekomst, maar het veld is nummer 1. De vezels van het oude veld zijn gewoon versleten”, stelt Robert van Büseck. „De veldvervanging begint eind juni en duurt normaliter 6 tot 8 weken, afhankelijk van het weer. Het belangrijkste is dat we eind augustus klaar zijn, vóór het jubileumfeest. Dankzij een dichtere vezel krijgen we met het nieuwe semi-waterveld straks een betere spelbeleving en ook leidt het tot minder onderhoud en minder waterverbruik. De hockeysport zou anders onbetaalbaar worden. Zeker nu we onze eigen broek moeten ophouden. We hebben geen geld van de gemeente gekregen, ondanks toezeggingen. Het gaat om een bedrag van 260.000 euro. Door te kiezen voor een semi-waterveld scheelt ons dat al 100.000 euro. Verder hebben we 120.000 euro gespaard, maar we willen niet óver-uitgeven. Ook willen we zo min mogelijk lenen. Gelukkig hebben we van het Waarborgfonds en andere fondsen een serieuze bijdrage ontvangen. En door middel van schenkingen en obligaties hopen we de resterende 100.000 euro op te halen.”

Voor meer informatie: www.obligatieplan.nl/meppelerhv en www.crowdfundingvoorclubs.nl/meppelerhv